Megbénítaná Hongkongot az Occupy mozgalom

Publikálás dátuma
2014.09.28. 11:57
Diákok tiltakoznak Hongkongban/Getty Images
Többezer demokráciát követelő tüntető táborozott le a hongkongi kormányzati negyedben, noha korábban a hatóságok megpróválták kiszorítani a tüntetőket. Az Occupy Central mozgalom tagjai csak szerdán akarták megkezdeni az akciójukat, de a pénteki diáktüntetések nyomán előrehozták a polgári engedetlenségi megmozdulást. 

A tiltakozók védőszemüveget és maszkot viselnek. Nem hajlandók távozni, hacsak erőszakkal el nem távolítják őket. A diákok már egy hete sztrájkoltak, majd pénteken heves összecsapások robbantak ki, a rendőrök könnygázt és borssprayt vetettek be, hogy feloszlassák a megmozdulást. Jelentések szerint 30 ember megsérült, 61-et letartóztattak.

Az újabb tiltakozó akciókra is a demokratikus jogok kínai korlátozásának szándéka miatt került sor: a központi kínai kormány által elfogadott jogszabályok alapján a legközelebbi, 2017-es voksoláson a Peking-barátnak tekinthető választási bizottság előzetes hozzájárulása kellene a jelöltek indulásához. A tüntetők szerint ez a tiszta demokrácia csorbítását jelenti, s ellentmond a hajdani brit kolónia ügyében London és Peking közt kötött megállapodásnak, amely az „egy ország – két rendszer” elv jegyében garantálta a hongkongi politikai berendezkedés fenntartását.

Jimmy Lai médiamágnás, a polgári engedetlenségi mozgalom egyik támogatója reményét fejezte ki, hogy vasárnap nagy tömeg özönlik a térre és sikerül megbénítani Hongkong központját. „Minél több hongkongi polgár gyűlik össze, annál kevésbé valószínű, hogy a rendőrség erőszakkal akarja megtisztítani a teret” – mondta Lai.

Szerző

Áldozatokat szedett a japán vulkán

Publikálás dátuma
2014.09.28. 11:53
Mentőakció az Ontake vulkánnál/Getty Images
Valószínűleg életét veszítette harminc hegymászó, amikor váratlanul kitört Japánban az Ontake vulkán. Teljesen betemette őket a vulkáni hamu, s már hiába ásták ki őket, nem lélegeztek és leállt a szívük.

A 3067 méter magas tűzhányó szombaton, nem sokkal déli 12 óra előtt éledt fel, és nagy mennyiségű hamut és köveket lövellt a levegőbe, mintegy három kilométer magasságba. A könnyen megmászható, kedvelt turistacélpontnak számító hely oldalában rengetegen tartózkodtak, általában szeptember-október hónapban a legkedvezőbbek a körülmények az Ontake meglátogatására. Legalább 250 turista rekedt a hegyen a kitörést követően, több mint kétszáz embernek saját erőből sikerült lejutnia.

Abe Sinzo japán kormányfő, aki éppen visszatért New Yorkból, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésén, utasította a japán önvédelmi erőket, hogy adjanak meg minden segítséget, a veszélybe került turisták, hegymászók kimentéséhez. A japán meteorológiai ügynökség előrejelzése szerint további kitörések, nagy mennyiségű vulkáni hamu kibocsátása és sziklaeső várható, a tűzhányó kráterétől mintegy négy kilométeres sugarű körben. A vulkán fölött korlátozni kellett a légiforgalmat, de a japán főváros nemzetközi repülőterén nem volt fennakadás.

Egy hegyi szállás üzemeltetője az NHK tévének elmondta, mennydörgés szerű hangot hallottak, majd minden elsötétedett, amikor kitört a vulkán. A környéken mindent legalább 15 centiméter magasan szürke por lepett be. A hegyre vezető utakat lezárták, csak kutatócsoportok mehetnek fel, hogy adatokat gyűjtsenek a kitörésről.

Az Ontake-hegy Japán egyik legaktívabb vulkánja, utolsó nagy kitörése 1979-ben történt, akkor több mint 200 ezer tonna hamu került a levegőbe. Azóta feljegyeztek egy kisebb kitörést 1991-ben, s 2007-ben több vulkáni eredetű földrengés rázta meg a térséget.

Szerző

Elnapolták az ítélethirdetést Mubarak perében

Publikálás dátuma
2014.09.27. 17:33
Mubarak-párti tüntetők a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök perében hozott ítélet elnapolása után a bírósági épület előtt Kairó
Nem született döntés szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfő perében, az ítélethirdetés új időpontjaként november 29-ét jelölte meg a tárgyalást vezető bíró. A tárgyalásnak helyet adó kairói rendőr akadémiánál összeverekedtek a Mubarak kivégzését és szabadon engedését követelők.

Mubarak, Habíb el-Adli volt belügyminiszter és az exelnök hat tanácsadója ellen egyebek mellett az a vád, hogy bűnrészesek több száz békés demonstráló meggyilkolásában. A bíróságnak egyebek mellett arról kell állást foglalnia, hogy Mubarak 2011-ben elrendelte-e több mint 800 tüntető meggyilkolását a három évtizedes uralmának véget vető 18 napig tartó felkelés során.

A bíró a szombati meghallgatás elnapolása előtt közölte, hogy nem tudták befejezni a 160 ezer oldalra rúgó bizonyítékok áttekintését. A 2011 januárjában kirobbant forradalom által lemondásra kényszerített Mubarak és két fia, továbbá Huszein Szálem szökésben lévő üzletember ellen ezen kívül egy korrupciós ügyben is eljárás folyik. A vádpontok között szerepel közpénzek pazarlása és az, hogy Egyiptom számára kedvezőtlen gázügyleteket kötöttek Izraellel, amelyek keretében a világpiacinál jóval alacsonyabb áron nagy mennyiségű földgázt szállítottak a zsidó államnak.

Az egyiptomi sajtóban az "évszázad pereként" emlegetett eljárásban első fokon Mubarakot és Adlit huszonöt év szabadságvesztésre ítélték, de 2013 februárjában a kairói semmítőszék a per újratárgyalását rendelte el. Számos mozgalom előre bejelentette, hogy szombaton tömegesen az utcára vonul, mert attól tartanak, túl enyhe ítélet születik, vagy esetleg még szabadlábra is helyezik a megbuktatott elnököt. A tárgyalás helyszínéül szolgáló kairói rendőr akadémia előtt mindazonáltal alig több mint százan gyűltek össze, a legtöbben azért, hogy a három évtizeden át hatalmon lévő autokrata elnök azonnali szabadlábra helyezéséért demonstráljanak.

A fokozott rendőri jelenlét ellenére a 86 esztendős exelnök kivégzését követelő tüntetőknek sikerült utat törniük a Mubarak-pártiakhoz, és ezt követően heves verekedés tört ki a két tábor között. A biztonságiak tucatnyi embert őrizetbe vettek.

Szerző