Előfizetés

Rálőttek egy rendőrre Fergusonban

Rálőttek egy rendőrre a Missouri állambeli Fergusonban vasárnapra virradóra. A rendőr autójával rutinszerú járőrkörútját végezte, a jelentések szerint három gyanúsított adott le lövéseket a kocsijára a fergusoni közösségi központnál. 

A 48 éves rendőr a karján sérült meg, kórházba szállították. A lövöldözők a rendőrség szerint afrikai-amerikaiak voltak, egy fekete autóval elmenekültek.

A városban nem csillapulnak az indulatok azóta, hogy augusztus 9-én egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. A rendőrt felfüggesztették, de még nem dőlt el, vádat emelnek-e ellene. A helyi fekete közösség nem tud beletörődni, hogy a fiú megölése következmények nélkül marad. Ferguson rendőrfőnöke e hét csütörtökén bocsánatot kért Michael Brown szüleitől és a békés tüntetőktől. A városban Brown halála után zavargások robbantak ki, s számos üzletet is kifosztottak. Végül a nemzeti gárda bevetésével vetettek véget az éjszakai tüntetéseknek.

Kultúrák harca - Élesedik a török fejkendővita

Publikálás dátuma
2014.09.28. 13:32
Török iskoláslányok kendőben és anélkül/Getty Images
Már a tíz éves kislányok számára is engedélyezik az iskolában a fejkendő viselését – tette közzé a hivatalos közlönyben a török kormány. Az állami iskolák 5-12. osztályára vonatkozó szigorú rendszabályok szerint tilos a haj, illetve arcfestés, a tetoválás és a piercing. Tiltott a szakáll és a bajusz is.

Ezek a tilalmak korábban is érvényben voltak, szeptember közepén azonban a török kormány elfogadta a fejkendőre vonatkozó módosítást, az első négy osztály kivételével. Az állami egyetemeken már korábban engedélyezték a hidzsab viselését. A kormány indokolása szerint a diáklányok sürgették, hogy vessenek véget a tilalomnak, s a vallásos nők alapvető emberi joguknak tartják a fejkendő hordását.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a rendelkezést, mondván, a modern török állam egyik alapelvét, az állam és egyház szétválasztásának elvét sérti vallási jelkép viselése az állami oktatási intézményekben.

Egitim-Bir-Sen, a konzervatív oktatási szakszervezet még egy lépéssel tovább menne: a koedukált oktatás felszámolását, külön lány- és fiúosztályok indítását követelik a Hürriyet Daily News jelentése szerint.

Tűzijátékot akart nézni, beesett a kéménybe

Publikálás dátuma
2014.09.28. 12:49
Illusztráció/Getty Images
Egy tizenöt méteres kéménybe esett egy férfi, aki tűzijátékot akart nézni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen szombat éjjel. 

A megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a településen a Mihály-napi sokadalom elnevezésű ünnepséget tartották, amely tűzijátékkal és utcabállal zárult. A férfit a tűzoltók mentőkötéllel szabadították ki, a balesetet horzsolásokkal átvészelte.