Kína cenzúrázza a hongkongi híreket

Lehet, hogy az elmúlt napokban világszerte a hírek élvonalában szerepelnek a megszaporodott hongkongi tüntetések, ám ami magát Kínát illeti, ott gyakorlatilag nemigen tudhatnak a hajdani brit koronagyarmaton a demokratikus választási jogok pekingi megnyirbálásának szándéka miatt kirobbant demonstrációkról.

Kína ugyanis nemcsak saját hírszolgáltatásán belül mellőzi az ezzel kapcsolatos beszámolókat, hanem számos nemzetközi sajtóorgánumot és internetes közösségi oldalt is cenzúráz.

Hatósági rendelkezésre blokkolták például az egyik legnépszerűbb fotómegosztót, az Instagramot, ráadásul még a CNN hírtelevízió sugárzását is félbeszakították, amikor a tudósító éppen a kényesnek ítélt témáról számolt be. Az amerikai hírcsatorna helyszíni adásának kínai átvételét akkor szakították meg, amikor a műsorvezető a hongkongi események taglalálásába kezdett volna. „Nos, Kínában pont most sötétültünk el” – jegyezte meg az adást vezető sztárriporter, Anderson Cooper.

 

Szerző

Szuperrepülő rekordjáraton

Publikálás dátuma
2014.09.30. 09:59
Fotó: Qantas.com
A Qantas ausztrál légitársaság a világ jelenlegi legnagyobb személyszállító repülőjét használja ezentúl a Föld leghosszabb interkontinentális járatán – közölte a cég vezetése.

A Sydney és a Texas állambeli Dallas-Forth Worth közti távolság több mint 13800 kilométer, s a közös európai repülőgyártó Airbus cég A380-asa mintegy 15 óra alatt küzdi le a távot. A rekordhosszú járaton most először használt behemót a Boeing-gyártotta Jumbo 747-eshez hasonlóan emeletes, de befogadóképessége annál nagyobb, a hétfői debütáláskor csaknem 500 utast szállított, de akár kilencszáz utas is beférne. Az Airbus A380 kiterjedtebb alkalmazását épp hatalmas méretei akadályozzák, a legtöbb repülőtér ugyanis egyszerűen nincs felkészülve fogadására, így Dallasban is külön át kellett alakítani a kijelölt reptéri kiszállófolyosót.

 

Szerző

Messzebbre jutott a behatoló

Nemcsak a Fehér Ház ajtaján volt képes berontani, hanem egészen a Keleti teremig eljutott az a férfi, aki szeptember 19-én behatolt az amerikai elnök hivatalának épületébe - jelentette hétfőn internetes kiadásában a The Washington Post.

A  42 éves Omar J. Gonzaleznek, a zsebében egy fűrészes pengéjű bicskával, a fehér házi komplexum kerítésén átlendülve és a gyepen átsprintelve sikerült bejutnia az északi oszlopcsarnok nyitva hagyott ajtaján. Itt sikerült legyűrnie az elnök biztonságáért felelős Secret Service egyik tagját, majd az elnöki lakrészhez vezető lépcső és a déli pázsitra néző Zöld terem előtt elfutva eljutott az ünnepségek helyszínéül szolgáló, 24 méter hosszú Keleti terembe, ahol egy ügynöknek végül sikerült lebirkóznia.

A lap úgy értesült, hogy a Fehér Ház körül felszerelt riasztókat az elnöki hivatal személyzetének kérésére előzőleg elnémították, a bejáratnál szolgálatot teljesítő őr ezért nem tudott reagálni az illetéktelen behatolásra, és nem zárta be az ajtót előírás szerint. Gonzálezre az őrkutyákat sem uszították rá a Secret Service emberei, ahogy ezt elvileg ilyen esetben meg kell tenniük.

Julia Pierson, a Secret Service igazgatója, akinek kedden egy képviselőházi meghallgatáson kell majd válaszolnia az elnök és az "első család" biztonságával kapcsolatos kérdésekre, az incidens hatására megerősíttette a Fehér Ház őrizetét, és belső vizsgálatot rendelt el, beleértve a biztonsági előírások felülvizsgálatát, amelynek az eredményét Jeh Johnson belbiztonsági miniszterhez fogják beterjeszteni. Pierson elképzeléseiről pénteken tájékoztatta Barack Obama elnököt.

Piersonnak várhatóan kellemetlen kérdésekre kell válaszolnia egy 2011 novemberében történt incidenssel kapcsolatban is. A The Washington Post szerint a Secret Service akkor négy napon át nem vette észre, hogy legalább hét lövedék eltalálta a Fehér Házat. A lövéseket ugyan hallották az ügynökök, de a golyónyomokat a takarító személyzet fedezte fel.

Az egyik lövedék átütötte a Fehér Ház második emeleti nappalijának ablakát, de a mögötte lévő golyóálló üvegen nem tudott áthatolni. Az incidens idején az Obama családból csak az elnök kisebbik lánya, Sasha, és a first lady édesanyja tartózkodott az épületben. A bűnügyben 25 évi börtönbüntetésre ítélték Oscar R. Ortega-Hernandezt, aki mintegy 700 méterről adott le lövéseket az elnök rezidenciájára.

A Secret Service legutóbb 2012-ben került a médiafigyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy az elnök kolumbiai látogatását előkészítő ügynöke prostituáltakkal szórakozott Cartagenában.

A Fehér Házba bejutó Gonzalez állítása szerint azt akarta mondani Barack Obama elnöknek, hogy a Föld légköre összeomlóban van, és hogy erről tájékoztatnia kell a közvéleményt. A férfi háborús veterán, aki három váltásban is szolgált Irakban. Hivatalos források szerint nincs ok azt feltételezni, hogy Gonzalez terrorista volna vagy valamilyen szervezet nevében hajtotta végre akcióját.

A Secret Service emberei azért nem nyitottak rá tüzet, mert fegyvertelennek tűnt, és úgy gondolták, hogy pokolgép sincs nála. A washingtoni napilap kiderítette, hogy az elnöki testőrség a szeptemberi incidenst megelőzően már kétszer kihallgatta és elengedte a férfit. Júliusban azután, hogy közlekedési rendőrök a Washingtonnal szomszédos Virginia államban megállították, és egy lefűrészelt csövű puskát találtak nála, valamint egy térképet, amelyen be volt karikázva a Fehér Ház. A biztonságiak augusztus 25-én a Fehér Ház déli kerítésénél állították meg Gonzalezt, és találtak nála egy bárdot.

A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti szakaszát az őrség által elkövetett több hiba után, 1995-ben Bill Clinton elnök záratta le a közforgalom elől. Az intézkedés egy hónappal azt követően történt, hogy Timothy McVeigh Oklahoma Cityben egy teherautónyi robbanószerrel romba döntött egy szövetségi épületet. A merényletnek 168 halálos áldozata volt.

A turisták és a tüntetők gyalogosan továbbra is megközelíthetik az elnöki hivatal és rezidencia kerítését. Lapértesülések szerint felmerült, hogy átkutassák a Fehér Ház közvetlen közelébe tartó emberek táskáját, de azonnali szigorítások nem várhatók.

Szerző