Tovább nőttek a rekordvagyonok

Publikálás dátuma
2014.09.30 10:18
Fotó: Thierry Chesnot, Gettyimages.
Fotó: /
 Az amerikai gazdagok egy év alatt még tehetősebbek lettek – derült ki a Forbes idei összesítéséből. Az amerikai gazdasági magazin hétfőn 33. alkalommal tette közzé a leggazdagabb amerikaiak 400-as toplistáját. A listát 21. éve a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti.

A legfrissebb adatok szerint a leggazdagabbak négyszázas klubjának tagjai együttesen már 2,29 ezer milliárd dolláros csillagászati vagyonnal rendelkeznek (2013-ban még csupán 2,02 ezer milliárdjuk volt). Egyre magasabbra kerül a mérce, akinek nincs legalább 1,4 milliárd dollárja, fel sem kerül a leggazdagabbak toplistájára. A hatalmas vagyonának tetemes részét jótékony célokra fordító Gatest idén sem sikerült senkinek lekörözni, a Microsoft már visszavonult főnöke 82,1 milliárddal áll a Forbes-lista élén. Az 58 éves Gates nyomában azonban ott igyekeznek az internet új moguljai. A Facebook első embere, a 30 éves Mark Zuckerberg első alkalommal bekerült a tíz leggazdagabb amerikai közé, tavaly 15 milliárddal, 19-ről 34,7 milliárdra gyarapította vagyonát.

 A második helyet szokás szerint az „omahai bölcs”, a 84 éves Warren Buffett befektető, Gates atyai jóbarátja bérelte ki, 68 milliárdjával. A leköszönni készülő Oracle-főnök, Larry Ellison 48 milliárddal némiképp lemaradva követi őket. Az első tízben biztos helyük van a Koch-testvéreknek, akik nem annyira a jótékonykodásban, inkább a konzervatív politikai célok támogatásában jeleskednek, egyenként 42,9 milliárdjuk van a Forbes becslései szerint. A Walmart cég tulajdonosai sem esnek ki évek óta az élbolyból.

 Mark Zuckerberg idén lekörözte a Google alapítóit, Larry Page és Sergei Brin 31-31 milliárd dollárral a lista 13. és 14. helyét fogalja el. Michael Bloomberg médiamágnás, New York volt polgármestere 34,3 milliárddal a 11. A médiába is beruházó Amazon első embere, Jeff Bezos 29,9 milliárddal a 15. A budapesti születéső pénzember, George Soros 24 milliárd dollárral a 17. a toplistán. A Microsoft éléről nemrégiben visszavonult Steve Balmer 22,3 milliárdjából nyugodtan költhetett sportberuházására.

 A „tipikus” amerikai milliárdos ugyanakkor 63 éves, házas, legalább 600 milliója van készpénzben, 160 milliót költ évente luxuscikkekre, s kedvenc sportja a golf. A Forbes toplistájára 47 milliárdosnő került fel, eggyel kevesebben, mint tavaly. Újonnan került fel a listára Elizabeth Holmes 4,5 milliárd dollárral, a hölgy nem végezte el a Stanford Egyetemet, viszont megalapított egy olcsó vérvételekre szakosodott céget Palo Altón, Kaliforniában.

 

Szerző
2014.09.30 10:18

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Több mint negyven ember meghalt egy kabuli robbantásban

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:41

Fotó: AFP/ HAROON SABAWOON / ANADOLU AGENCY
A merényletben 83-an megsérültek.
Legalább 43 ember életét vesztette és 83-an megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott Kabulban. A merényletet az Uranus rendezvényépületben, vallástudósok találkozóján követték el, az eseményt Mohamed próféta születése napjának alkalmából rendezték – írja a BBC. A merénylet elkövetőjeként eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett.
2018.11.20 20:41
Frissítve: 2018.11.20 20:41