Előfizetés

Székely László feljelentést tett a szivárogtatás miatt

A többi között jogosulatlan adatszerzés bűntettének gyanújával, ismeretlen tettessel szemben büntetőfeljelentést tett Székely László a hivatal belső levelezőrendszeréből kiszivárgott információk miatt. Az ombudsman az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatát is kéri. Az alapvető jogok biztosa lapunknak elmondta azt is, nyilvánosságra hozta a józsefvárosi tűcsere programmal kapcsolatos, a Magyar Nemzethez kiszivárgott belső levelezés, s az ügyben indított hivatali belső vizsgálat összefoglalóját, mert számára az első számú szempont a transzparencia.

A kiszivárgás miatt felmerült súlyos bűncselekmények gyanúját érintő kérdésünkre Székely azt mondta, ő és munkatársai addig nem lehetnek nyugodtak az ombudsmani hivatal biztonságát érintően, amíg az illetékes hatóságok ki nem vizsgálják az ügyet. 

Nem sértett törvényt az ombudsman

Nem állapított meg szabálytalanságot az alapvető jogok biztosa részéről a józsefvárosi tűcsereprogramot érintő jelentéssel összefüggésben az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. 

Meghallgatását követően Székely László a sajtó képviselőinek elmondta: a bizottság elfogadta beszámolóját és megállapította, hogy semmiféle törvénysértés nem történt. Az ombudsman elmondta azt is, hogy egy kollégája ellen fegyelmi eljárás indult. A hivatal munkatársa annyiban hibázott, hogy azt a látszatot keltette, mintha befolyásolhatná a jelentés elkészítésének időpontját.

Újságírói kérdésre válaszolva Székely László hozzáfűzte: nem felel meg a valóságnak, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványa és az ombudsmani jelentés 90 százalékban megegyezne. Hozzátette, hogy a civil szervezet beadványainak az elmúlt évek során mintegy felerészben adott helyt az ombudsman, tehát nem állítható, hogy a TASZ valamiféle kiemelt ügyfele lenne az alapvető jogok biztosának.
    
Székely László nem kívánta kommentálni Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester korábbi megjegyzését, mely szerint "befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba". Az ombudsman - mint mondta - politikai véleményeket nem értékel. Egy kérdésre válaszolva Székely László megjegyezte: nem mond le, annak nagyon súlyos üzenete lesz, akkor kerülhet rá sor, ha Magyarországon ellehetetlenült az alapjogvédelem.

LMP: Az MNB továbbra is szórja a pénzt

Az LMP véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank továbbra is szórja a pénzt és a párt elfogadhatatlan tartja, hogy az MNB egy 1,7 milliárd forintért vásárolt épületben kívánja elindítani felsőoktatási képzését - írja közleményében Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő és Róna Péter az LMP programtanácsának elnöke.

A dokumentum hozzáteszi: bár Magyarországon is szükség van az alternatív közgazdasági iskolák tanainak oktatására, azt a jegybank által elszórt milliárdok töredékéből is meg lehetne oldani, megszervezése pedig nem az MNB feladata.

A Lehet Más a Politika szerint a Magyar Nemzeti Bank elsődleges feladatai a pénzügyi stabilitás elérése és fenntartása, valamint felelős monetáris politika szakszerű folytatása - jelentik ki. Hangsúlyozzák: a párt korábban ezért azt kezdeményezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök a költségvetési bizottság előtt számoljon el az MNB alaptevékenységéhez nem tartozó, milliárdos nagyságrendű költekezésével.

 

Újabb bizonyíték az Orbán-kormány társadalmi hűtlen kezelésére

Az Orbán-kormány társadalmi hűtlen kezelésének újabb bizonyítéka, hogy a magyarok parlagfű-mentesítésre felajánlott adóforintjainak nagy részét teljesen másra használták fel - szögezi le az MSZP közleménye.

"Több mint egymilliárd forintot ajánlott fel 177 ezer tisztességes és jóhiszemű adózó közel kétmillió parlagfűallergiával küzdő honfitársunk megsegítésére, többek közt megelőző programokra, parlagfű-mentesítésre és a fertőzött területek felderítésére. Ám a pénzt a kormány végkielégítésekre, gépkocsivásárlásokra, számítógépekre és a minisztériumi irodákra költötte.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a társadalmi hűtlen kezeléssel, nevezze meg a hűtlen kezelés felelőseit, és azonnal pótolja a költségvetés tartalékából azt a 600 millió forintot, amit elvettek a magyar adózók pénzéből!

Heringes Anita,
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottság tagja

Beke Károly,
elnökségi tag"