Helló, Ello!

Újabb internetes közösségi oldal van születőben: az elmúlt napokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és rohamosan növekvő felhasználói körrel rendelkező Ello olyat kínál, ami igencsak szokatlannak tűnhet a hirdetőkkel teli online felületeken: a közösségi oldalon ugyanis nincsenek, és nem is lesznek reklámok. Kérdés, hogy az üzemeltetők akkor vajon miből tartják majd fent, fejlesztik a portált? 

"A közösségi oldaladat a hirdetők uralják. Mindent, amit megosztasz, minden új barátodat, minden linket, amire ráklikkelsz, rögzítik és adattá alakítják. A hirdetők felvásárolják ezeket az adatokat, hogy még több hirdetést mutathassanak neked. Te vagy a termék, amit adnak-vesznek" - írják nyilatkozatukban az Ello fejlesztői, akik hisznek abban, hogy létezik egy "másik út", ahol a közösségi oldalak nem "a megtévesztés és manipuláció" eszközei.

Szándékuk szerint a ma már anti-Facebooknak is nevezett közösségi oldal, amelyet eredetileg csak - a Facebookhoz hasonlóan - saját használatra terveztek a készítők, a maga egyszerűségével és letisztultságával felveheti a versenyt a kép- és videóhirdetésekkel teli közösségi oldalakkal.

A fejlesztők elmondása szerint az Ello nem használja fel a felhasználók személyes adatait kereskedelmi célokra, nem követi nyomon a netezők böngészési szokásait, és a valós név használatát sem teszi kötelezővé - a regisztrációhoz csupán egy e-mail címre és egy már regisztrált ismerősünk meghívójára van szükség. "Mi a felhasználóknak, a Facebook a hirdetőknek készítette az oldalt.

Ahhoz, hogy több pénzt tudjanak keresni, és el tudják adni az adatokat, tudniuk kell a felhasználó valódi nevét" - nyilatkozta Paul Budnitz, az Ello alapítója. A közelmúltban ugyanis többen panaszkodtak - köztük híresebb művészek, előadók is - hogy letiltották Facebook-profiljukat azért, mert nem a valódi nevüket használták.

Bár az Ello-ra történő regisztrálás ma még ingyenes, megeshet, hogy a jövőben - amennyiben a portálnak sikerül fenntartania jelenlegi (pillanatnyi?) népszerűségét - a felhasználóknak fizetniük kell majd azért, hogy élvezhessék a kivételes, hirdetésmentes online környezetet. Ugyanakkor többen éppen azért "tűrik el" az online hirdetéseket a különböző közösségi, kép- vagy videómegosztó portálokon, mert a tartalmakhoz ingyenesen hozzáférhetnek, sőt, alakíthatják is azokat.

A Facebook nemrégiben közzétett jelentése szerint az oldal összesen 2,7 billió dollárt termelt 2014 második negyedévében - természetesen reklámbevételekből. A hirdetőcégek azonban nemcsak azért fizetnek, hogy reklámjaikat elhelyezhessék, hanem azért is, hogy információt kapjanak a felhasználók "fészbukos" életéről, megosztásairól, kedveléseiről annak érdekében, hogy célzott reklámokkal bombázhassák őket.

Az Ello készítői ellenállnak ennek az üzleti modellnek, és jelenleg teljes mértékben elutasítják a webes hirdetésekből származó jövedelmet. Jelenleg a portál próba üzemmódban érhető el, a jövőbeni újításokért pedig nagy valószínűség szerint - minden plusz szolgáltatásért egyszeri alkalommal - fizetniük kell majd a felhasználóknak.

Hamarosan elválik, hogy az Ello tud-e annyit nyújtani az embereknek, hogy még fizetni is hajlandóak legyenek érte. Nem is beszélve arról, hogy akit valóban csak a reklámok zavarnak, az ingyenesen letölthető reklámblokkoló böngészőkiegészítőkkel nem csupán a Facebookról, de minden weboldalról eltüntethetik a hirdetéseket.

Szerző

Szanyi nem hiszi, hogy fegyelmi indul ellene

Kíváncsian várja az esetleges értesítést, ha lesz ilyen - mondta lapunknak Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő ugyanis nem tudja, hogy pártja alapszabályának melyik pontja alapján kívánják fegyelmi elé állítani, amiért Brüsszelben vendégül látta a Gój Motoros Egyesület tagjait. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese hétfőn közölte, ha igaz, hogy Szanyi európai parlamenti pénzből hívta meg Mészáros Imrét és csapatát, akkor fegyelmi eljárást kell indítani ellene. Hozzátette: először azonban a politikust meg kell kérdezni a történtekről, vagy tisztázza magát, vagy vállalja a következményeket.

Az egyesület Facebook-oldala alapján az Index számolt be a hétvégén arról, hogy Szanyi fogadást kötött a gój motorosok vezetőjével a parlamenti választás eredményére. A baloldali győzelmet jósoló politikus vesztett, ezért vendégül látta az egyesület tagjait Brüsszelben. A motorosok szerint Szanyi az utat el tudja számolni EP-képviselőként, legalábbis erre utal, hogy megkérte őket: ne motorral, hanem repülővel menjenek, és az étteremben sem rendelhettek szabadon, menüt kaptak. A szocialista EP-képviselő lapunknak nem kommentálta az ügyet, mert megfogadta: erről nem beszél.

Az Átlátszó blog a motorosok által közzétett képsorozat alapján kiderítette, hogy Garan Beáta, a közmédia egyik műsorvezetője is a "küldöttség" tagjaként élvezte Szanyi vendégszeretetét Brüsszelben. Garan egykor az MTV miskolci stúdiójának munkatársa, majd az Echo TV szerkesztője és műsorvezetője volt, 2013 óta dolgozik a közmédiánál. Az MTVA kommunikációs igazgatósága tegnap lapunk kérdésére azt közölte, az Alap - ahogy korábban Varga Edit esetében is - tiszteletben tartja műsorvezetői magánéletét és kizárólag a szakmai munkájukra koncentrál, mindaddig, amíg törvénysértő magatartást nem tanúsítanak. Az MTVA abban nem talált semmi törvénysértőt, hogy Garan Beáta magánemberként Szanyi Tibor szocialista képviselő vendége volt.

Szanyi Tibor kedd este a távirati irodának is nyilatkozott, és közölte: nem lát kivetnivalót abban, hogy meghívta Brüsszelbe, majd uniós képviselői költségkeretéből vendégül látta a Gój Motorosok Egyesület néhány tagját. A politikus magyarázatképp hozzátette: nem az egyesület tagjaiként, hanem civilként látta vendégül őket és családtagjaikat. Minden képviselőnek lehetősége van évente 110 vendéget fogadni, így a 21 magyar képviselő jóvoltából évente 2310 magyar vagy uniós polgár részesülhet teljes körű ellátásban, úti költséggel együtt Brüsszelben, illetve Strasbourgban - mondta Szanyi Tibor.

Szerző

Nem csitulnak a kedélyek a baloldalon

Publikálás dátuma
2014.10.01. 07:06
Karácsony Gergely zuglói polgármesterjelölt Tóbiás József MSZP-elnökkel együtt „igazított helyre” egy rágalmazó plakátot FOTÓ: V
Szomorújáték - mondta lapunknak az egyik vezető szocialista a hétfőn történtekre utalva. Hozzátette, nehezen fogják a főpolgármester-jelölti fiaskót kiheverni, akárcsak azt, hogy a budapesti párttanács hétfőn szembement az országos elnökség ajánlásával. Horváth Csaba szerint a DK és az Együtt vezetése állította kényszerpályára Falus Ferenc lecserélésével a szocialistákat. Az MSZP fővárosi listavezetője elismerte, nem szerencsés, hogy Bokros Lajos támogatásáról ellentmondó nyilatkozatokat tettek, az ügyről azonban nem akart többet mondani. Pedig az üzengetés nem ért véget, újabb és régebbi szocialisták is beszálltak.

Nem csitulnak az újból fölborzolódott kedélyek a baloldalon. Tegnap reggel Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke az ATV-ben hosszan fejtegette, hogy pártjának volt saját főpolgármester-jelöltje, akire "legrosszabb korszakában" is legalább 30 százalék szavazott volna, ám Horváth Csabát a partnerek nem fogadták el, hanem azt mondták, hoznak nála jobbat. Miután a szocialisták komolyan gondolták az összefogást, az MSZP budapesti listavezetője "felelősen, 12 évnyi munkáját feláldozva" visszalépett.

Falus Ferenc mögé azonban nem épített kampányt az Együtt-PM és a DK, végül két héttel az önkormányzati választás előtt lecserélték, így ők felelnek a kialakult helyzetért. Lukács szerint az MSZP semmiben nem hibázott, hiszen a párt átadta a jelölés jogát, ezt követően pedig nekik nem volt különösebb dolguk a kampánnyal, egyébként is vétlenek abban, hogy a közösen támogatott baloldali Falust az utolsó percben a magát jobboldali konzervatívnak valló Bokros Lajosra cserélték.

Lukács azt is közölte, hogy a párttanács csak "jobb híján" adta ki a jelszót: aki változást akar, szavazzon Bokrosra. Szerinte legitim vita folyt az MSZP elnöksége és a fővárosi párttanács között a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltjének támogatásáról. Semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy hétfőn az országos elnökség ezt elutasította, a budapesti szocialisták viszont megszavazták és a nyilvánosság előtt ütköztek egymással a vélemények.

Nem jár töredékszavazat a főpolgármester-jelöltek után
Technikai értelemben nem "elveszett" szavazat a Bokros Lajos főpolgármester-jelöltre adott voks, noha a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) vezetőjének valóban csak győzelem esetén van esélye a fővárosi közgyűlésbe kerülésre, hiszen pártja nem tudott kompenzációs listát állítani Budapesten - mondta lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő emlékeztetett: a fővárosi kerületek több mint felében, azaz legalább 12 városrészen polgármesterjelöltet kellett indítani ahhoz, hogy egy párt listát állíthasson, s így számíthasson a kompenzációs szavazatokra a közgyűlésben, ez azonban a MoMa-nak nem sikerült. Mint fogalmazott: a helyzet egyszerre bonyolult és pofon egyszerű, hiszen Bokros - hiába támogatja több párt - most már nem indulhat másként, csak egyedül a MoMa jelöltjeként, így vették ugyanis nyilvántartásba. Így az őt támogató pártoknak nem lesz saját főpolgármester-jelöltjük, ami ugyanakkor nem újdonság, Falus Ferenc is kizárólag az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje volt, az MSZP-t és a DK-t mindez tehát jogilag nem érinti.
Ráadásul a főpolgármester-jelölt kérdésnek nincs hatása a közgyűlés 9 kompenzációs helyéért folytatott küzdelemre. Hiába kell ugyanis a főpolgármester-jelölteknek szerepelniük az őket jelölő pártok fővárosi kompenzációs listáján, arra kizárólag a vesztes kerületi polgármester-jelöltek után kapnak szavazatokat. Magyarán a közgyűlésbe a megválasztott főpolgármester, a kerületi polgármesterek, valamint kizárólag utóbbiak vesztes kihívói kerülhetnek majd be, kivételt jelen állás szerint egyedül az LMP-s Csárdi Antal jelenthet, a zöldpárt ugyanis listát is tudott állítani, amelynek első helyén a főpolgármester-jelöltjük áll. Érdekes technikai jellegű kérdés, hogy az Együtt-PM kompenzációs listáján a már visszalépett Falus jogilag továbbra is az első, hiszen a pártok a lista nyilvántartásba vétele után már nem módosíthatnak annak sorrendjén. Tóth szerint így, ha az Együtt-PM kompenzációs mandátumot nyer, akkor jogilag csak annak kiosztása után mondhat le Falus az utána soron következő javára. A listáról egyébként, ha a soron következőt, azaz Karácsony Gergelyt zuglói polgármesterré választják, a harmadik jelölt juthat majd a kompenzációs mandátumhoz.
A szakértő szerint egyébként a baloldali pártok kerületi megállapodásait nem befolyásolja, hogy épp milyen színű főpolgármester-jelöltet támogatnak, Tóth szerint ugyanakkor a helyzet nyilvánvalóan szerencsétlen, a kaotikus viszonyokkal az esélyes kerületek közös polgármesterjelöltjei is veszíthetnek.

Más szocialista politikusok szerint azonban beláthatatlan következményei lehetnek ennek a vitának, de ezt a többi baloldali párt sem fogja sérülés nélkül megúszni. A MSZP elnöksége hétfőn arra kérte a fővárosi szervezetet, hogy a főpolgármester-jelölttel kapcsolatban "értékazonos döntést" hozzon, baloldali párthoz méltót. Lukács akkor Bokros utalva azt mondta, számára "ez a személy" a baloldali értékekkel nem párosítható. Bárándy Gergely, az országos etikai bizottságának elnöke pedig közölte, ha pártja elvi politizálást kíván folytatni, nem tud hitelesen támogatni egy magát jobboldalinak valló politikust. A fővárosi párttanács ennek ellenére döntött úgy: felsorakoznak a magát jobboldali konzervatívként hirdető MoMa-elnök mellé.

Ez utóbbi ülésén történtekről később Horváth Csaba, a szocialisták volt főpolgármester-jelöltje azt mondta: "tudomásul vesszük az Együtt és a DK közös döntését, Falus visszalépését Bokros javára, ha jól értettük a bejelentést, de a választókra bízzuk ennek a döntésnek az elbírálását". Horváth a Budai Liberális Klubban az index.hu szerint azt is mondta, miután a MoMa elnöke jobboldali konzervatív demokrata politikus, csak a demokrata jelzőnél van közös pont az MSZP és közte, így "ugyanazzal a vehemenciával, lelkesedéssel nem tudjuk támogatni, mint Falus Ferencet". A szocialisták fővárosi listavezetője tegnap lapunknak azt is elmondta, a DK és az Együtt vezetője kényszerpályára állította a szocialistákat és még nem lehet tudni, hogy mekkora kárt okoztak ezzel. Hozzátette, október 12-e után majd le kell vonni a tanulságokat. A politikus elismerte, nem volt szerencsés, hogy Bokros támogatásáról ellentmondó nyilatkozatokat tettek, az ügyről azonban nem akart többet mondani.

Az MSZP elnöke, aki már hétfőn sem szerette volna, hogy a budapesti szocialisták felsorakozzanak a MoMa főpolgármester-jelöltje mellé, tegnap közölte: sem ok, sem szándék nincs arra, hogy az országos elnökség véleményét megváltoztassák. Baloldali főpolgármester-jelölt nem indul a választáson, jobboldali politikust pedig nem akarnak támogatni. Lapunknak Tóbiás József is arról beszélt, az Együtt-PM és a DK kényszerhelyzetbe hozta a szocialista pártot, pedig a hónapokig tartó főpolgármester-jelölésből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Az elnökség nagyon sajnálja, hogy a budapestiek nem szavazhatnak az MSZP főpolgármester-jelöltjére - fogalmazott hozzátéve: a kerületek döntő többségében van esély a győzelemre, ezért mindenki arra kért, a kerületekben a baloldali jelöltekre voksoljanak.

A párttanács döntésére utalva kijelentette, helyi ügyekben náluk a helyi politikusok szava a mérvadó, ezt tiszteletben tartják. Tóbiás egy tegnapi sajtótájékoztatón azt is kijelentette, sokszor tárgyalt Szigetvári Viktorral, az Együtt ügyvezető társelnökével, de nem volt olyan beszélgetésük, amelyen szóba került volna Bokros neve, vagy az, hogy felhatalmazást adott volna a tárgyalásokra a főpolgármester-jelölt cseréjéről. Ez azért sem lehetséges - folytatta - , mert az MSZP-ben testületek és nem személyek döntenek. Ezzel szemben maga Bokros azt nyilatkozta, Szigetvári úgy tárgyalt vele a hétvégén, hogy azt állította, a többi baloldali párt támogatását is bírja. Csakhogy a MoMa főpolgármester-jelöltje mögé az Együtt szövetségese, a Párbeszéd Magyarországért (PM) sem állt be. Sőt, a baloldal által támogatott főpolgármester-jelölt cseréjéről Karácsony Gergely, a PM társelnöke, zuglói polgármester-jelölt azt mondta: nagyon gyorsan történtek a dolgok, és lehet, hogy voltak félreértések. Amikor ezek a tárgyalások elkezdődtek, a PM még nem hozott testületi döntést arról, hogy támogatna-e bárki más jelöltet a visszalépő Falus helyett.

Hazug kampányra panaszkodnak
Szimbolikusan helyreigazította az őt rágalmazó óriásplakátot tegnap Karácsony Gergely. A baloldali pártok zuglói polgármesterjelöltje rágalmazás és plakátjai megrongálása miatt feljelentést is tett a rendőrségen. A PM társelnöke egy "Hazugság" feliratú, kisebb méretű plakátot ragasztott a Róna utca és az Egressy út sarkán lévő óriásplakátra, amelyen az a neki tulajdonított 2012-es idézet olvasható: "Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt és irtózok is tőlük már esztétikailag is". A plakát kiadójaként a Szeretjük Zuglót Egyesület volt feltüntetve. Karácsony az idézetről azt mondta, "én biztos, hogy soha az életben ebben a formában ki nem ejtettem a számon". Hozzátette: míg a baloldali pártok jelöltjei Zugló jövőjéről beszélnek, a Fidesz csak a személyéről. "Egy végtelenül aljas, mocskos és hazug kampányt" indítottak, és mivel nem találtak mást, most megpróbálnak az ellenzéki összefogáson belül éket verni - közölte. Eközben Juhász Péter, az Együtt társelnöke, a baloldali pártok V. kerületi polgármesterjelöltje tegnap Facebook-oldalán jelentette be, hogy a választási bizottsághoz és a médiahatósághoz fordul, a kerületi médiában ugyanis a Fidesz jelöltje 19 "siker-hírben szerepel 15 adásnap alatt", róla viszont mindössze egyszer tettek említést "semlegesen (hogy jelölt lettem), és kétszer negatív összefüggésben". Juhász szerint ezért fontos, hogy a választások után közszolgálativá tegye a helyi médiát.

Eközben Mesterházy Attila, a szocialisták volt elnöke a Facebook-oldalán azt írta: "Bokrost támogatni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem!" A politikus egy kacsintó smiley-t is odabiggyesztett a bejegyzés mellé, így kevésbé érthető mire gondolt. Mesterházy ugyanis februárban még pártelnökként és a baloldali pártok közös miniszterelnök-jelöltjeként megállapodott Bokrossal abban, hogy a MoMa kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget. A jobboldali politikus sem pozíciót, sem listás helyet nem kért cserébe. Amikor Mesterházyt az újságírók megkérdezték, miért gondolják, hogy a Horn-kormány megszorító intézkedésekről elhíresült pénzügyminiszterének támogatása jól jön a kampányban úgy válaszolt: szakmai konszenzus van arról, hogy a Bokros-csomag egy nélkülözhetetlen országmentő csomag volt, amely fejlődési pályára állította Magyarországot.

Szerző