A teljes megsemmisítésig - Újabb támadás az Ökotárs ellen

A Magyar Nemzet állt elő újabb "bizonyítékkal" az Ökotárs ellen.  

Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium nem mindig a pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezethez irányítja – írja a Magyar Nemzet, egy, a birtokába jutott levelezés alapján. Az Ökotárs vezetője szerint minden esetben a norvégokkal kötött szerződésükben rögzített pályázatértékelési szabályok szerint jártak el: ha a bírálóbizottság megváltoztatta az értékelők által adott pontszámok átlaga alapján kialakult rangsort, arról a támogatókat is értesítették - akik a döntést minden esetben elfogadták.

A Magyar Nemzet szerint előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni, ilyenkor pedig nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntöttek arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezet kapja. A lap ezt a "birtokába került levelezésre" hivatkozva állítja. Úgy tudják továbbá, hogy az Ökotárshoz beérkezett pályázatokat először formailag értékelték az alapítványnál, utána pedig két, egyes esetekben három úgynevezett értékelő pontozta a munkákat. A kapott pontszámok alapján a pályázatokat sorba rakták, és melléjük tették az Ökotárs költségvetési adatait. Ott, ahol a pályázatokra rendelkezésre álló pénz elfogyott, vonalat húztak. A végső határozatot a győztes pályázatokról azonban a Móra Veronika vezette konzorciumból álló döntőbizottság hozta meg – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A cikk állításaira a hvg.hu-nak reagált Móra Veronika. Az Ökotárs vezetője elmondta, a lap csak azt felejti közölni, hogy a pályázati értékelés szerződésben is rögzített menete is pont ennek megfelelő. A formai megfeleltetést követően a pályázatokat két szakmai értékelő ítélte meg tartalmilag: ha egy pályázat megítélése eltért egymástól, akkor egy harmadik értékelőt is bevontak. A bírálók rangsora az adott pontszámok átlagának figyelembevételével alakult ki. Móra ugyanakkor furcsának találja, hogyan kerülhetett ez a levelezés a Magyar Nemzet birtokába. A levél tartalmáról annyit mondott, hogy abban egy friss munkatárs kérdései, illetve az arra adott válaszok szerepeltek a rendszer működésével kapcsolatban.

forrás: hvg.hu

Szerző

Mészáros Lőrinc sem érinthetetlen?

Publikálás dátuma
2014.10.01. 11:40
Fotó: Népszava
Szégyenfolt került a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc két cégének adatlapjára - írja a Népszabadság. Az Orbán Viktorral bizalmas viszonyt ápoló milliárdos vállalkozó R-Kord Építőipari Kft.-jénél az adóhivatal tartott végrehajtást, az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt.-nél pedig Mészáros tulajdonszerzése előtt indult végrehajtás. De a cég tartozását utóbb rendezték.

Hogy a végrehajtás milyen összegű volt, az egyik esetben sem derül ki a cégbírósági dokumentumokból, az viszont igen, hogy a munkát március végére befejezték. Tehát vagy az adóhivatal vitte a megállapított járandóságot, vagy a cégek rendezték „hiányosságaikat”, azaz fizettek.

A 2013-ban 68 személyt foglalkoztató építőipari R-Kordnak nem ez az első ilyen ügye, hiszen 2008 áprilisában is volt egy hasonló eljárás ellene, igaz, akkor még nem Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, és Femol 97 Kft. néven működött. Felcsút polgármestere, aki a mostani választáson is jelölteti magát, 2013 márciusában szerezte meg a vállalatot.

Ami az Aranykorona Zrt.-t illeti: tavalyi mérlege szerint 1,16 milliárd forint forgalmat bonyolított, egy évvel korábban ez még 1,52 milliárd volt. A felcsúti polgármester február végén vette át a cég irányítását, a vállalkozás már január elejétől végrehajtás alatt állt. Az adásvétel közben viszont – alighanem felelős vásárlóként – átvilágíttatta a mezőgazdasági vállalkozást, így az ügyről biztosan értesült. A cégbírósági adatok szerint március elejére rendezték a tartozást. Az Aranykorona Mészáros Lőrinc egyik legfrissebb szerzeménye. 

További részletek a nol.hu-n

Szerző

A DK-ba igazolna át Kunhalmi?

A kérdésre a válasz: nem. A DK alelnöke az ATV reggeli műsorban álhírnek minősítette, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke október közepétől a Demokratikus Koalícióban folytatná.

Vadai Ágnes az értesülést közlő lapokról azt mondta, hogy azok többször közöltek már álhíreket. A DK alelnöke szerint senki nem gondolhatja, hogy Kunhalmi Ágnes egy tisztességtelen politikus, aki már hónapokkal korábban olyan alkukat köt, amelyekkel saját pályáját egyengeti. Azt a hírt viszont nem cáfolta egyértelműen, hogy a DK a közeljövőben megváltoztatná a nevét.

Az érintett a távirati irodának nyilatkozva szintén cáfolta a hír, ahogy Kunhalmi Ágnes fogalmazott: a Magyar Nemzet "látomásos költészetre" váltott, mert biztos nehéz elfogadni, hogy az ország számos városában, budapesti kerületek sokaságában és Budapest egészén a Fidesz október 12-én elveszíti a választást. Az MSZP budapesti elnöke a napilapnak nyilatkozó névtelen szocialistáknak azt üzente, hogy többre mennének azzal, ha szórólapot osztanának, és segítenék a Budapesten változást akaró választókat. 

Szerző
Témák
MSZP DK Kunhalmi
Frissítve: 2014.10.01. 12:33