L. Simon: Gyanús átfedések a Norvég Alap és a Soros Alapítvány között

Nagyon beszédes, hogy milyen nagy átfedések vannak a Norvég Civil Alap és a Soros Alapítvány által támogatott szervezetek között. Ezt L.Simon László mondta a Magyar Hírlapban megjelent interjújában. 

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Barack Obama amerikai elnök azért szólalhatott meg az ügyben, mert "az őt támogató befolyásos politikai körök" úgy érzik, hogy a hazánkban politikai aktivitást kifejteni képes, általuk támogatott szervezeteket kár érheti amiatt, hogy vizsgálatok indultak ellenük.

"Ez egy olyan hálózat, amelynek finanszírozása nagyon átgondolt, és mögötte politikai-ideológiai szempontok húzódnak meg." mondja L.Simon, aki az interjú egy későbbi pontján felteszi a sokat sejtető kérdést:

" Vajon korábban miért maradtak ki a Soros Alapítvány meghívásos pályázataiból a fontos szociális tevékenységet folytató, keresztény egyházakhoz köthető civilek?" 

Együtt-PM: Lázár hozza nyilvánosságra a Kehi-jelentést!

Közben az Együtt-PM szövetség társelnöke arra szólítja fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Ökotárs Alapítvány ellen lefolytatott vizsgálatának eredményét. Szigetvári Viktor  közleményében azt írta, ha a vizsgálat nem tárt fel szabálytalanságot, Lázár János nyilvánosan kérjen bocsánatot az egész civil világtól, és vállalja a felelősséget a hazugságáért, mondjon le. Az ellenzéki politikus szerint a civilek ellen "putyini módszerekkel - jogtalanul - folytatott boszorkányüldözés" zajlik Magyarországon, amit haladéktalanul le kell állítani. Közölte, az Együtt-PM bízik abban, hogy a Kehi a szeptember 30-ával - a Lázár János által szabott - határidőre lezárta az Ökotárs Alapítvány ellen folytatott vizsgálatot, és ennek során tisztességesen járt el.

A Népszabadság ma arról írt, hogy információi szerint a Kehi meghosszabbította a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében indított vizsgálatot. A lap úgy tudja, hogy az eredetileg szabott terminust bő két héttel tervezi túllépni a hivatal, így szeptember 30. helyett október 15. lesz az új határidő. A Norvég alapok pályázatainak lebonyolítását mások mellett az Ökotárs Alapítvány végzi.

A Magyar Nemzet  újabb "bizonyítékkal"állt elő az Ökotárs ellen
Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium nem mindig a pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezethez irányítja – írja a Magyar Nemzet, egy, a birtokába jutott levelezés alapján. Az Ökotárs vezetője, Móra Veronika szerint minden esetben a norvégokkal kötött szerződésükben rögzített pályázatértékelési szabályok szerint jártak el: ha a bírálóbizottság megváltoztatta az értékelők által adott pontszámok átlaga alapján kialakult rangsort, arról a támogatókat is értesítették - akik a döntést minden esetben elfogadták.Móra furcsának találja, hogyan kerülhetett ez a levelezés a Magyar Nemzet birtokába. A levél tartalmáról annyit mondott, hogy abban egy friss munkatárs kérdései, illetve az arra adott válaszok szerepeltek a rendszer működésével kapcsolatban.

Szerző

A teljes megsemmisítésig - Újabb támadás az Ökotárs ellen

A Magyar Nemzet állt elő újabb "bizonyítékkal" az Ökotárs ellen.  

Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium nem mindig a pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezethez irányítja – írja a Magyar Nemzet, egy, a birtokába jutott levelezés alapján. Az Ökotárs vezetője szerint minden esetben a norvégokkal kötött szerződésükben rögzített pályázatértékelési szabályok szerint jártak el: ha a bírálóbizottság megváltoztatta az értékelők által adott pontszámok átlaga alapján kialakult rangsort, arról a támogatókat is értesítették - akik a döntést minden esetben elfogadták.

A Magyar Nemzet szerint előfordult, hogy az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni, ilyenkor pedig nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntöttek arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezet kapja. A lap ezt a "birtokába került levelezésre" hivatkozva állítja. Úgy tudják továbbá, hogy az Ökotárshoz beérkezett pályázatokat először formailag értékelték az alapítványnál, utána pedig két, egyes esetekben három úgynevezett értékelő pontozta a munkákat. A kapott pontszámok alapján a pályázatokat sorba rakták, és melléjük tették az Ökotárs költségvetési adatait. Ott, ahol a pályázatokra rendelkezésre álló pénz elfogyott, vonalat húztak. A végső határozatot a győztes pályázatokról azonban a Móra Veronika vezette konzorciumból álló döntőbizottság hozta meg – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A cikk állításaira a hvg.hu-nak reagált Móra Veronika. Az Ökotárs vezetője elmondta, a lap csak azt felejti közölni, hogy a pályázati értékelés szerződésben is rögzített menete is pont ennek megfelelő. A formai megfeleltetést követően a pályázatokat két szakmai értékelő ítélte meg tartalmilag: ha egy pályázat megítélése eltért egymástól, akkor egy harmadik értékelőt is bevontak. A bírálók rangsora az adott pontszámok átlagának figyelembevételével alakult ki. Móra ugyanakkor furcsának találja, hogyan kerülhetett ez a levelezés a Magyar Nemzet birtokába. A levél tartalmáról annyit mondott, hogy abban egy friss munkatárs kérdései, illetve az arra adott válaszok szerepeltek a rendszer működésével kapcsolatban.

forrás: hvg.hu

Szerző

Mészáros Lőrinc sem érinthetetlen?

Publikálás dátuma
2014.10.01. 11:40
Fotó: Népszava
Szégyenfolt került a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc két cégének adatlapjára - írja a Népszabadság. Az Orbán Viktorral bizalmas viszonyt ápoló milliárdos vállalkozó R-Kord Építőipari Kft.-jénél az adóhivatal tartott végrehajtást, az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt.-nél pedig Mészáros tulajdonszerzése előtt indult végrehajtás. De a cég tartozását utóbb rendezték.

Hogy a végrehajtás milyen összegű volt, az egyik esetben sem derül ki a cégbírósági dokumentumokból, az viszont igen, hogy a munkát március végére befejezték. Tehát vagy az adóhivatal vitte a megállapított járandóságot, vagy a cégek rendezték „hiányosságaikat”, azaz fizettek.

A 2013-ban 68 személyt foglalkoztató építőipari R-Kordnak nem ez az első ilyen ügye, hiszen 2008 áprilisában is volt egy hasonló eljárás ellene, igaz, akkor még nem Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, és Femol 97 Kft. néven működött. Felcsút polgármestere, aki a mostani választáson is jelölteti magát, 2013 márciusában szerezte meg a vállalatot.

Ami az Aranykorona Zrt.-t illeti: tavalyi mérlege szerint 1,16 milliárd forint forgalmat bonyolított, egy évvel korábban ez még 1,52 milliárd volt. A felcsúti polgármester február végén vette át a cég irányítását, a vállalkozás már január elejétől végrehajtás alatt állt. Az adásvétel közben viszont – alighanem felelős vásárlóként – átvilágíttatta a mezőgazdasági vállalkozást, így az ügyről biztosan értesült. A cégbírósági adatok szerint március elejére rendezték a tartozást. Az Aranykorona Mészáros Lőrinc egyik legfrissebb szerzeménye. 

További részletek a nol.hu-n

Szerző