Az orosz hatóság lezárta a Greenpeace-esek elleni büntetőeljárást

Lezárták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái ellen indított oroszországi büntetőeljárást - erősítette meg szerdán az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A hírt előbb a Greenpeace közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, majd az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) hasonló orosz hatóság szóvivője megerősítette, hogy lezárták - az északi Jeges-tengerbe vezető Pecsora-öbölben, a Prirazlomnaja nevű orosz olajfúró toronynál - tavaly szeptemberben tartott akció résztvevői elleni ügyet. 

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőn utazó környezetvédők az akkor még csak tervezett, azóta meg is kezdett orosz olajkitermelés ellen tiltakoztak. Az orosz hatóságok erőszakkal megakadályozták, hogy az aktivisták feljussanak a fúrótoronyra, majd őrizetbe vették őket. Előbb kalózkodással, majd garázdasággal vádolták meg az aktivistákat, akiket csak tavaly december végén, elnöki amnesztia keretében engedtek szabadon.

Szerző

Rezsicsökkentés – demagógia nélkül

Belgiumban szeptember utolsó napján hozták nyilvánosságra a legfrissebb gazdasági adatokat. Eszerint az infláció negatívba, azaz deflációba fordult, bár a mínusz 0,12%-os mutató valójában az árak stagnálását mutatja. A legnagyobb mértékben az energiaárak csökkentek. Az elektromos áramért 12,3%-kal, míg a földgázért 9,7%-kal kell kevesebbet fizetni a fogyasztóknak.

Ezt a rezsicsökkentést azonban nem kíséri „illiberális” propaganda, senki sem dicséri érte a kormányt. Már csak azért sem, mert pár hónapja ismét nincs kormány, az újabb választásokat újabb, elhúzódó kormányalakítások követik, Az energiaárak a világpiaci mozgásokat követik Belgiumban éppúgy, mint Magyarországon, vagy bárhol másutt a világon. E sorok írójának is visszautaltak a havi átalányban levont villanyszámlából némi eurót, de nem mellékeltek hozzá semmilyen levelet az amúgy megbukott kormány nagyszerűségéről, a „belga út” győzelméről, netán a liberális demokrácia alkonyáról.

Az is érdekes, hogy az inflációval és más gazdasági folyamatokkal kapcsolatos előrejelzéseket itt a Szövetségi Tervhivatal (Planbureau) számolja ki és hozza nyilvánosságra. Világos cáfolatául annak, mintha az állami tervezés és a tervhivatal valami kommunista métely lenne.

Peches úton az államfő

Balszerencse kíséri Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Egyesült Államok-beli útját, számolt be a felvidéki magyar média. Kiska kísérete tegnap közúti balesetet szenvedett, vasárnap pedig tizedmagával egy liftbe szorult az elnök.

Tegnap San Diegoban motoros rendőrök próbálták szabaddá tenni a hivatalos látogatáson lévő Kiska útját, miközben egymással ütköztek. Az államfő kíséretében lévő két rendőr kórházba került, egyikük könnyebb, másikuk közepesen súlyos sérülést szenvedett.

Ezt megelőzően vasárnap este az államfő, a kíséretéhez tartozó tíz személlyel együtt a Loews Coronado Bay szálló első emeletén a felvonóban ragadt. A tűzoltók két órán dolgoztak kiszabadításukon

Szerző