Norvég alapok - Kehi: október közepére várható a jelentés

Az ellenőrzöttek egy részének az ellenőrzést akadályozó, jogszabálysértő magatartása miatt a norvég kifizetések vizsgálatáról készülő jelentés október közepére várható - közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerdán az MTI-vel.

A hivatal közleményében emlékeztet: a támogatások elosztását végző konzorcium tagjai, valamint egyes támogatásban részesült kedvezményezettek a Norvég Civil Támogatási Alapot érintő ellenőrzés keretében kért adatokat egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel, illetve ellenőrzésre alkalmatlan módon adták át.

Szerző
Témák
KEHI Norvég Alap

Tarlós plakát-ügy: A Kúria helybenhagyta az NVB határozatát

Helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát szerdán a Kúria Tarlós István főpolgármester plakátjainak ügyében. A Kúria szerint jogszerű volt az NVB döntése, hogy nem vizsgálhatta a címerhasználat kapcsán az esélyegyenlőség alapelvének sérelmét.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja fordult kifogással a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), nehezményezve, hogy Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain Budapest hivatalos címerét tüntették fel.

Szerintük a fővárosi címer használatához a Fővárosi Önkormányzat engedélye szükséges, ezért az ilyen engedély nélküli címerhasználat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe ütközik. Az pedig, hogy az egyik, hivatalban lévő polgármesterjelölt a hivatali tisztségének ellátása során használható fővárosi címert jelöltként is felhasználja, sérti a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét - tették hozzá. 

Az FVB egy másik beadványozó által benyújtott kifogással együtt - tartalmi azonosságuk okán - bírálta el a kérelmet, és megállapította: sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét az, hogy a Fővárosi Önkormányzat címerét Tarlós István főpolgármester-jelölt választási plakátján feltüntették. 

Az ügy fellebbezés után került az NVB elé, amely megváltoztatta az FVB döntését és a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Az NVB arra hivatkozott, hogy a kifogástevők semmilyen érdemi bizonyítékot nem csatoltak kérelmükhöz, emiatt kifogásuk érdemi vizsgálatra alkalmatlan. 

Az NVB felhívta a figyelmet arra, a kifogásokhoz mellékelt, a plakátokról készült fényképek csak a címer használatát, de nem az engedély nélküli használatát bizonyítják. Az NVB szerint a jogorvoslati kérelmek benyújtói azt sem igazolták, hogy megpróbáltak volna információt szerezni a Főpolgármesteri Hivataltól arról, hogy a főpolgármester-jelölt valóban nem rendelkezik a címer használatára vonatkozó engedéllyel.

Az Együtt-a Korszakváltók Pártja bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az NVB határozata ellen. Arra hivatkoztak, az NVB nem döntött a főváros címerének a főpolgármester-jelölti kampányban való felhasználására vonatkozó kifogásukról, azaz a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség sérelméről.

 A Kúria szerint a felülvizsgálati kérelem alaptalan volt, ezért helybenhagyta az NVB határozatát. 

A Kúria végzésében azt írta: a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség sérelmére vonatkozó kérelem is a vélelmezett engedély nélküli címerhasználatból ered, "ennek egy más szempontból történő megközelítése volt a kifogás tárgya, a címer használatának közjogi jellegű vetülete". 

A bíróság szerint az NVB részletesen kifejtette, hogy az "engedély nélküliség" bizonyításának elmaradása okán a kérelem érdemi vizsgálatra alkalmatlan, a címerhasználat közjogi jellege pedig már érdemi kérdés lett volna. Ahhoz tehát, hogy ebben a kérdésben dönthessen az NVB, a kérelemnek érdemi vizsgálatra alkalmasnak kellett volna lennie. "Így jogszerű volt az NVB döntése, nem vizsgálhatta a címerhasználat kapcsán az esélyegyenlőség alapelvének sérelmét" - szögezte le a Kúria. 

A Kúria döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Szerző

Tisztázza magát Ughy Attila az alaptalan vádaskodás helyett!

A Magyar Szocialista Párt XVIII. kerületi szervezetét megdöbbentették azok a hamis állítások, amelyek Szaniszló Sándor tanulmányi szerződésével kapcsolatban jelentek meg a Magyar Nemzetben - írja közleményében az MSZP XVIII. kerületi szervezete.

Visszautasítjuk a kilenc demokratikus párt támogatását élvező polgármesterjelöltünk lejáratását célzó hazugságokat. Éppen az az Ughy Attila által vezetett önkormányzat nem találja most a tanulmányi szerződést, amelyik közel 30 napja nem leli azokat a számlákat, amelyeket a fideszes politikus - havi 2 millió forintos jövedelme ellenére - törvénytelenül számoltatott el az önkormányzattal.

Felszólítjuk Ughy Attilát és a Fideszt, hogy alaptalan, hazug rágalmazások és összevágott hangfelvételek helyett végre arra a kérdésre feleljen, hogy miért költötte nassolásra és luxus éttermekre a kerületi adófizetők pénzét!

Szerző