Előfizetés

Szijjártó üzent Amerikába

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar emberek sokat tettek a szabadságukért, azért, hogy Európának ezen a részén is diktatúra helyett demokrácia legyen.

Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke pénteken ismertette a miniszter szavait, amelyekkel a tárcavezető Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese kijelentéseire reagált.

Szijjártó Péter kiemelte: Közép-Európa népei több évtizeden keresztül szenvedtek a kommunista diktatúrától, sokat harcoltak a szabadságukért és Európa újraegyesítéséért.

Közép-Európában szabadságszerető népek laknak, akik egészen biztosan nem viselnék el, ha bárki korlátozni akarná szabadságjogaikat - közölte.

Magyarország barátként tekint az Egyesült Államokra, "szövetségünk sziklaszilárd", amit a NATO legutóbbi csúcstalálkozóján is megerősítettünk - mutatott rá Szijjártó Péter.

Vicoria Nuland egy csütörtöki washingtoni konferencián azt mondta, hogy a közös értékeket nemcsak kívülről kell megvédelmezni, hanem belülről is meg kell erősíteni. Aggasztónak nevezte a demokrácia és szabadság belső fenyegetettségét Közép-Európában, a demokráciában tapasztalható visszacsúszást és a korrupciót.

A Facebook-é lehet a Whatsapp

Publikálás dátuma
2014.10.03. 15:39
Illusztráció: Getty Images
Jóváhagyta pénteken az Európai Bizottság, hogy a Facebook felvásárolja a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatót.

A brüsszeli testület szerint a két vállalat nem szoros versenytárs, a fogyasztóknak pedig az összeolvadást követően is termékek és szolgáltatások széles skálája áll majd rendelkezésre a kommunikációs alkalmazások területén. "Bár a Facebook Messenger és a Whatsapp is a legnépszerűbb alkalmazások közé tartozik, a legtöbben egynél több kommunikációs appot használnak. Alaposan megvizsgáltuk az előterjesztett felvásárlást, és arra a megállapításra jutottunk, hogy nem fogja korlátozni a versenyt ezen a dinamikus és növekvő piacon" - idézi a bizottság közleménye Joaquín Almunia versenyjogi biztost.

A bizottság a kommunikációs szolgáltatások piaca mellett a közösségi médiaszolgáltatások és az internetes hirdetések piacára gyakorolt esetleges hatásokat is vizsgálta. A döntés meghozatalakor az is nyomott a latban, hogy a piac gyorsan növekszik, rövid az innovációs ciklus, mobil alkalmazást készíteni viszonylat egyszerű, így a piacra lépés korlátai meglehetősen alacsonyak, az erőviszonyok gyorsan változhatnak.

Az internetes hirdetések terén, miután a Whatsapp ezen a piacon nem érintett, azt vizsgálta a bizottság, hogy növelheti-e a felvásárlás olyan mértékben a Facebook súlyát a piacon, hogy az veszélyt jelentsen a versenyre. Arra jutott, hogy a felvásárlás akkor sem kockázatos a versenyre nézve, ha a Facebook a Whatsappon is hirdetni kezd, vagy a felhasználók adatait felhasználja reklámcélokra.

Jeszenszky idő előtt hazatér Oslóból

Jeszenszky Géza nagykövet szolgálati idejének lejárta előtt valóban hazatér Oslóból, de szemben a hvg.hu értesüléseivel ebben semmilyen szerepet nem játszik, hogy folyamatos magyarázkodásra szorult volna a Norvég Civil Támogatási Alapot és a vele kapcsolatban álló civil szervezeteket érő kormányzati támadások miatt.

Mint Jeszenszky Géza a Népszavának elmondta: ilyen magyarázkodásokra már csak azért sem kényszerülhetett, mert a Norvég Alappal kapcsolatban folytatott tárgyalásokban a nagykövetség nem vett részt, azokban aktív szerepe nem volt, azok közvetlenül folytak a magyar kormány és a norvég külügyminisztérium között. A nagykövetséget mindig utólag tájékoztatták a megbeszélésekről - tette hozzá Magyarország oslói nagykövete, s ennél többet, mint aktív diplomata nem is mondhat.

Jeszenszky lapunknak ugyanakkor megerősítette, hogy többek között valóban készülő könyve miatt jutott arra az elhatározásra, hogy ideje hazatérnie. Egyben azt mondta: sajnálja, hogy a Norvég Alappal kapcsolatos vita árnyékot vet a két ország kapcsolataira. Arra a kérdésre, hogy az emlékiratokban foglalkozik-e majd a mostani kormány-civil vitával, csak annyit mondott: természetesen sok mindenre ki fog térni, így például a Gripen vadászgépek beszerzésének ügyére, és a Norvég Alappal kapcsolatban történtekre is.