Peking unortodox demokráciát ajánl

Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:34
A hongkongi diákok nem adják fel sem követeléseiket, sem az elfoglalt tereket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAULA BRONSTEIN
Kudarcra van ítélve a hongkongi esernyős forradalom, állítja egy kínai központi lap, amely úgy tudja, hogy a kínai hatóságok semmilyen engedményt nem fognak tenni a demokráciát és szabad választást követelő követelő hongkongi aktivistáknak. A metropolisz kormányzója nem mond le, de tárgyalna. A tüntetők sem állnak el követeléseiktől, de elfogadták a tárgyalási javaslatot. 

Csütörtökön járt le az az ultimátum, amelyet a hongkongi tüntetők adtak Leung Csun-jing kormányzó lemondására, de mivel egyik fél sem tágított, a rendfenntartó erők pedig egyre több gumilövedéket és könnygázt halmoztak fel a tüntetések helyszínén, félő volt, hogy az éjszaka folyamán erőszakba torkoll a demonstráció. A tüntetések péntekre virradó éjjel is folytatódtak, a metropolisz központjában táborozó fiatalok ugyan nem tértek haza, a két kulcsfontosságú kormányzati épület blokádját sem oldották fel, de nem is rohamozták meg és nem próbálták elfoglalni az épületeket. Bár a különböző csoportok között heves vita folyt arról, hogy lezárják-e a Hongkong szigetét a Kaulung félszigettel összekötő fő közlekedési útvonalat, végül a részleges útzár mellett döntöttek és elfogadták a kormányzó javaslatát a tárgyalásokra.

Leung Csung-jing sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem mond le. Párbeszédet ígért a tüntetőknek, akik azzal a feltétellel fogadták el, hogy fenntartják követeléseiket, köztük a kormányzó lemondására vonatkozót is. Azt is jelezték, az utcán maradnak mindaddig, míg el nem érik céljaikat.

A diákokkal való tárgyalás felelőse a kormányzati titkárság vezetője, Carrie Lam főtitkár. Az egyeztetésen a tüntetőket a Hongkongi Diákszövetség képviseli majd, kormányzati részről pedig az alkotmányreformért felelős munkabizottság két tagja, az igazságügyminiszter, valamint az alkotmányi és a szárazföldi kínai ügyekért felelős miniszter lesz jelen. A diákszövetség az "alkotmányos fejlődésről" kíván tárgyalni, a kormányzó viszont jelezte, hogy a politikai reformmal kapcsolatos mindennemű párbeszédnek az alaptörvényre és a kínai törvényhozás által megszabott keretekre kell alapulnia.

A párbeszéd egyelőre nem kezdődött meg, a békés tüntetés folytatódik, a feltételek alapján felmerül a kérdés, van-e bármi esélye egy demokratikus civil mozgalomnak a kínai központi vezetés akaratával szemben? Peking ugyanis egyértelművé tette, hogy a hongkongi választást kínai belügynek tekinti, támogatásáról biztosította a terület kormányzóját és kormányzatát.
Vélhetően nem tévedett a Zsenmin Zsipao pekingi központi pártlap, amely tegnap, az ultimátum lejárta után címlapon közölte, hogy a hongkongi tüntetés kudarcra van ítélve. A lap szerint a tüntetők követelései nemcsak nem törvényesek, hanem nem is ésszerűek.

A zömében diákok és fiatal értelmiségeik által elindított, múlt hét vége óta tartó civil megmozdulás "ésszerűtlen" követelései a következők - szabad jelöltállítás, szabad választás, ugyanis a kínai kormány augusztusban kidolgozott választási reformja értelmében a 2017-es hongkongi választáson ugyan már minden szavazásra jogosult személy élhetne választójogával, de csak azon személyek közül választhatna kormányzót, akiket egy 1200 fős pekingi bizottság jelölt. 

A lap hangvétele fenyegető, a pekingi vezetés álláspontját ismétli, miszerint "Hongkong, amely közvetlenül a központi kormány alá tartozik, egy helyi igazgatással rendelkező régió, és nem egy ország vagy egy független politikai entitás. ….Van azonban néhány ember, aki ezt nem képes felfogni" fogalmaz és azt állítja, hogy a demokratikus választást követelő fiatalok a társadalmi rendet próbálják aláásni, a tüntetés pedig egy illegális gyülekezés.ű

Az 1997-ig brit gyarmat Hongkongban azonban még él a köztudatban a demokratikus gondolkodás, számukra természetes kérés a szabad jelöltállítás. A városállam ugyan ma Kína része, de különleges közigazgatási övezet.

Szerző

Második forduló lehet Brazíliában

Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:32
A világszerte ismert környezetvédő, Marina Silva is brazil elnök lenne FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARIO TAMA
Brazíliában az előrejelzések szerint elmarad a meglepetés, s érvényesülhet a papírforma a vasárnapi elnökválasztáson. A jelenlegi államfő, Dilma Rousseff biztosan vezet a felmérések szerint. Néhány hete még úgy tűnt, hogy leelőzheti őt a világszerte ismert, s odahaza is népszerű környezetvédő, de Marina Silva támogatottsága azóta visszaesett. Ha egyik jelölt sem szerez 50 százalék plusz egy szavazatot, október 26-án második fordulót kell tartani.

Szeptember elején még fej-fej mellett állt az államfő és a volt környezetvédelmi miniszter a népszerűségi listákon, de a kampány finisére Rousseff ismét előretört. Az amazonasi régióból származó Marina Silvát eredetileg alelnökjelöltként indította volna a Brazil Szocialista Párt (PSB). Elnökjelölt-párja, Eduardo Campos azonban augusztus 13-án légibaleset áldozata lett, s a tragédia nyomán Silva - az esőerdők védelmének élharcosa, számos nemzetközi környezetvédelmi díj birtokosa, akit a Foreign Policy magazin a világ vezető globális gondolkodói között emlegetett - előrelépett a PSB elnökjelöltjévé. A meglepetésjelölt támogatottsága villámgyorsan növekedett, s a kampány egy szakaszában 10 százalékkal előzte meg az államfőt. A legfrissebb Datafolha-felmérés szerint azonban már visszaálltak a korábbi erőviszonyok. Rousseff a voksok 40 százalékát szerezheti meg az első fordulóban, Silva 24 százalékot kapna, Neves 20 százalékkal harmadik. A második fordulóban Rousseff és Silva között 48-41 lehet az állás. Az Ibope intézet szerint Rousseff 43 százalékot kapna, Silva csak 36-ot a második fordulóban.

Marina Silva a két nagy brazil párt - a Munkáspárt (PT) és a Szociáldemokrata Párt (PSBD) - jelöltje mellett harmadik utas programmal indult, belé helyezték reményüket az őslakos indiánok, a melegek, a különféle kisebbségek. Mivel azonban a pártok televíziós kampányidejét parlamenti támogatottságuk alapján szabják meg, Silva eleve hátránnyal indult. A PT-nek 391 képviselője van a törvényhozásban, a PSBD-nek 142, míg a PSB-t magában foglaló koalíciónak alig 36. Marina Silva feleannyi ingyenes reklámidőt kapott, mint a szociáldemokraták jelöltje, Aecio Neves, Rousseff pedig Nevesnél is kétszer gyakrabban szerepelhetett a tévében, nem is beszélve arról, hogy államfőként számos programját eleve közvetítik a csatornák. Ezt az sem tudta kompenzálni, hogy Silvát a napokban meginterjúvolta a CNN sztárriportere, Christian Amanpour. A kontinensnyi államban a helyi televíziós kampány a meghatározó, de a közösségi médiában is nagy erőkkel folyik a hadakozás. Marina Silva e kampányban is hátrányban van, kisebb közösségi háló áll mögötte, s lassabban reagál a bíráló bejegyzésekre.

Rousseff és Neves egyaránt élesen támadták a nem konvencionális vetélytársnőt, megkérdőjelezték Marina Silva professzionalizmusát, s igaztalan vádakat is megfogalmaztak vele szemben. A piacbarát gazdaságpolitikát ígérő politikusnőről az államfő azt állította, hogy a bankok kezébe adná Brazíliát. Silva követett el hibákat, a legtöbb támogatót amiatt veszítette el, mivel visszalépett a melegházasságok támogatásától, noha korábban megígérte. Nem szerepelt fényesen a tévévitában a rutinos Rousseffel szemben. Fáradtnak látszott, a fiatalkori nélkülözések során szerzett betegségek - malária, hepatitis, fémmérgezés - miatt eleve gyenge az egészsége, nehezen bírta a kampány rohanó tempóját. Az előző elnökjelölt tragédiája miatti gyász és szimpátia hangulata pár hét alatt eloszlott, mint a Wall Street Journal által megszólaltatott politikai elemzők rámutattak, Silvából a kampány végére "átlagos" jelölt lett.

Dilma Rousseff egyik utolsó választási gyűlésén a "nagyágyút", legendás elődjét, az egykori szakszervezeti vezetőből lett volt köztársasági elnököt, Luis Inácio Lula da Silvát is bevetette. Lula rekedtes hangján is magával tudja ragadni a közönséget, írta a madridi El País. A PT 12 éve vezeti az országot, s az elnökasszony fő érve, hogy csak ő tudja megvédeni a Munkáspárt által bevezetett vívmányokat. Lula és Dilma vezetésével 36 millió brazíliait emeltek ki a szegénységből, sorolta a kampánygyűléseken. A brazil gazdaság által felhalmozott rekordnagyságú deficitet nem említette. Az elnökasszony korábban erélyesen bírálta az amerikaiakat az NSA titkos adatgyűjtése, a brazíliai lehallgatások miatt, még washingtoni útját is lemondta. Azóta persze mégiscsak tárgyalt Obamával. Aggódva figyelik a brazil elnökválasztás alakulását Argentínából. Brazília irányváltása a baloldali populista dél-amerikai kormányzatok összefogásának, a Mercosur integrációs szervezet által kialakított vámuniónak is a végét jelenthetné.

Szerző

Ebola - Már 4 ezer katonát küld Washington

Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére - közölte pénteken a Pentagon.

"Az előrejelzéseink szerint csaknem 4 ezer katonát kell kivezényelni erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség" - mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt.

Szerző