Előfizetés

Kemény bírálatok az új svéd kormánynak

Köszönetet mondtak a palesztinok Svédországnak, miután az új stockholmi kabinet kilátásba helyezte államuk elismerését. Riad al-Maliki külügyminiszter üdvözölte a döntést, amely "elismeri a palesztin nép törvényes jogát az önrendelkezésre, a független ország megteremtésére".

Maliki felszólított más uniós tagországot is arra, hogy kövessék Stockholm példáját. Stefan Löfven új svéd kormányfő pénteken jelentette be, kormánynyilatkozatot tesznek közzé a palesztin állam elismeréséről.

A szociáldemokrata miniszterelnök ugyanakkor azt nem közölte, hogy ez a lépés mikor válik esedékessé. Svédország lenne az EU tagországai közül, amely elismerné az önálló Palesztinát. Löfven azzal indokolt, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak csak egy megoldása lehet: a két egymás mellett létező állam megteremtése.

Izraelben és az Egyesült Államokban is bírálták a stockholmi kormány tervezett lépését. Az Amerikai Egyesült Államok leszögezte, hogy csak tárgyalásos úton, Izrael jóváhagyását is megszerezve valósítható meg a kétállami megoldás. Hétfőre behívatták az izraeli külügyminisztériumba Svédország tel-avivi nagykövetét, jelentette az Ynet című izraeli hírportál.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter már szombaton este reagált, úgy fogalmazott, Löfven bejelentése nem volt szerencsés, mert "tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást".

"A kormányfőnek meg kell értenie, hogy semmilyen nyilatkozat vagy kívülálló fél bármely lépése nem helyettesítheti a felek közötti közvetlen tárgyalásokat és egy olyan megoldást, amely egy átfogó megállapodás része Izrael és az egész arab világ között" - szögezte le.

Izraelt aggasztja a svéd hajlandóság a palesztin államiság elismerésére, mert azt jelzi, hogy az európai uniós tagállamok között is egyre nagyobb a palesztin állam elismerésének szándéka.

Az izraeli média szerint azonban a svéd kormány lépésének mindenekelőtt belpolitikai oka van, mert Svédország lakosságának hat százaléka muzulmán, többségük pedig épp Lövfen szociáldemokrata pártjának a támogatója. Tény, hogy a politikus már a kampányban ígérte a pénteken bejelentett lépést, a Gázai övezet izraeli blokádjának feloldását is követelte.

Újabb brutális kivégzés

Publikálás dátuma
2014.10.06. 07:37
Ugyanúgy zajlott a kivégzés menete, mint az előző gyilkosságok alkalmával FORRÁS: YOUTUBE
Brutális gyilkosságot emlegetett David Cameron brit kormányfő azután, hogy az Iszlám Állam egy pénteken este napvilágra került videofelvétel alapján újabb brit túszát, Alan Henninget is lefejezte. Az egész világ elítélte a barbár bűncselekményt.

A korábbi kivégzésekhez hasonlóan ismét az angol akcentussal beszélő "Dzsihadi John" tűnt fel a brit túsz kivégzésén, s azt közölte, Henning kivégzése válasz volt a britek Iszlám Állammal (IS) szembeni légicsapásaira. Cameron azt közölte, London mindent elkövet azért, hogy felelősségre vonják mind a négy, az elmúlt hetekben végrehajtott kivégzés tetteseit.

Az IS fegyveresei előzőleg a két amerikai újságírót, Jim Foleyt és Steven Sotloffot gyilkolták meg különös kegyetlenséggel, majd a brit David Hainest végezték ki. A legutóbbi, 1 perc 11 másodperces videofelvétel forgatókönyve teljes egészében megegyezett az előzőekével.

Az áldozat narancsszínű rabruhában térdelt a feketeruhás IS-harcos előtt. Henningnek egy előre megírt állásfoglalást kellett felolvasnia: "Parlamentünk döntését, mellyel lehetővé tették az Iszlám Állam elleni támadást, én fizetem meg".  A brit akcentussal beszélő feltételezett tettes Cameronhoz fordult: "A te kezeden szárad David Haines vére" - mondta.

Három nappal a video közzététele előtt Henning felesége, Barbara fordult videofelvételen a túszejtőkhöz, s férje szabadon engedéséért esdekelt. Mint mondta, a saría szerint férje ártatlan, s családjának szüksége van rá. Henning taxisofőrként dolgozott Salfordban, de önkéntesként vett részt egy szíriai humanitárius akcióban: tavaly év végén élelmiszert szállítottak a polgárháború által sújtott lakosságnak.

2013 karácsonyán rabolták el röviddel azután, hogy konvoja átlépte a szíriai határt. David Cameron együttérzését fejezte ki a családdal, feleségével, Barbarával és két gyermekével.  A világ egy sor politikusa elítélte a kivégzést. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyáva bűncselekményről beszélt.

Barack Obama azt közölte, Alan Henning azért érkezett a térségbe, hogy segítsen a helyieknek. Halála óriási veszteség nemcsak családja, Nagy-Britannia, hanem a szíriai emberek számára is - emelte ki az amerikai elnök. Előzőleg iszlám szervezetek is követelték szabadon bocsátását. Még Abu Muhammad al-Maqdisi, egy elítélt terrorista is szót emelt elengedésért.

A felvételen - s ebben is megismétlődött a korábbi forgatókönyv - a lehetséges következő áldozatot is megmutatták. A 26 éves amerikai katona, Peter Kassig tűnt fel, aki 2007-ben érkezett Irakba. Később hazatért ugyan, de Szíriába önkéntesként tért vissza, hogy segédkezzen a menekülteknek. Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, Washington mindent elkövet azért, hogy a katonát hazavigye családjához.

Az elsősorban Irakban és Szíriában aktív Iszlám Állam fegyveresei az elmúlt hetekben felszólították az iszlamistákat arra, válogatás nélkül gyilkoljanak meg nyugati állampolgárokat, olyanokat, akik országai csatlakoztak az IS-szel szembeni nemzetközi hadjárathoz.

Elsősorban franciákat és amerikaiakat jelöltek meg célpontként. Azt egyelőre nem tudni, hány túsz lehet a dzsihadisták kezén. Múlt hét keddjén közöltek egy felvételt, amelyen egy brit fotóriporter túszukat mutatták. Titkosszolgálati értesülések szerint körülbelül 500 brit állampolgárságú személy harcol Szíriában az iszlamisták oldalán.

Közben a pakisztáni tálibok bejelentették, hogy mudzsahedeket küldenek Szíriába és Irakba az Iszlám Állam fegyvereseinek "megsegítéséért". Szakértők arra számítanak, hogy az IS egyre inkább Pakisztánra is ki akarja terjeszteni befolyását.

Női kormányfő Tokióban?

Új sztárja van a japán kormánynak, méghozzá egyike az öt nőnek, akik Abe Sinzo kabinetjében a legutóbbi kormányátalakítás után tárcát kaptak. Obucsi Juko az egyik legbefolyásosabb - gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszteri - posztot tölti be. Tokióban máris azt rebesgetik, hogy a néhai kormányfő, Obucsi Keizo lánya lehet Japán első női miniszterelnöke.

Apja már korán felismerte legkisebb gyermeke politikai tehetségét, s benne látta lehetséges utódát. Obucsi a brit Vaslady nagy tisztelője volt, s Margaret Thather (japán kiejtéssel Szatcsa) után Jutcsa becenéven hívta a lányát, s arról álmodozott, hogy Jukóból egyszer miniszterelnök lesz - írta az új miniszterről portréjában a Straits Times című szingapuri lap.

Juko közgazdászként végzett, egy tévétársaságnál kezdett dolgozni, de amikor apjából miniszterelnök lett, felmondta állását és Obucsi Keizo magántitkára lett. Apja két évvel később, 62 évesen szívrohamot kapott és meghalt. Japán szokás szerint Juko lépett az örökébe: 26 évesen megpályázta s el is nyerte apja választókerületét. Ötször választották újjá képviselőnek, közben a neves tokiói Waseda Egyetemen doktorált.

Japán legfiatalabb minisztere lett 34 évesen, Aszo Taro kabinetjében a nemek egyenjogúságával foglalkozó tárcát kapta. Már akkor kiválasztottként tekintettek rá a Liberális Demokrata Párt (LDP) nagy öregei. Abe Sinzo, a jelenlegi kormányfő 2012-ben miniszteri posztot kínált neki, de Juko úgy érezte, még sokat kell tanulnia a gazdaságpolitikáról, így inkább a pénzügyminiszter helyettese lett.

A most szeptember elejei kormányátalakításkor viszont az egyik legfajsúlyosabb tárca vezetését vállalta el, 40 évesen még mindig a kabinet legfiatalabb minisztereként. Obucsi Juko magas, csinos nő, aki pontosan fogalmaz, talpraesetten szerepel a nyilvánosság előtt.

Ráadásul az LDP egyik befolyásos frakciója áll mögötte, s megvan az a szerencsés adottsága, hogy senkit ne tegyen az ellenségévé - jellemezte őt a Reuters hírügynökség. Míg a japán kabinet tele van Abe héjáival, Obucsit mérsékelt politikusnak tartják.

Az ő támogató frakció a Kínával és Dél-Koreával való jó viszony hívének számít. Előző minisztersége idején személyesen nem járt a háborús hősök emlékét őrző, Japán ázsiai pertnerei, főleg Szöul és Peking szemében botránykőnek számító Jaszukuni szentélyben, de egy beosztottját rendszerint elküldte.

Egyelőre persze szó sincs arról, hogy Abe Sinzo lelépni készülne, a miniszterelnök támogatottsága 50 százalék feletti, de "abenomics" néven emlegetett gazdaságpolitikája körül sok a kétely, nem teljesítette be a hozzá fűzött várakozásokat. Nem kizárt hát, hogy a vártnál is gyorsabban eljöhet az idő, amikor az LDP női miniszterelnök kinevezésében látja a megoldást.

Abe maga is abban bizakodhat, hogy sztárkvalitásokkal rendelkező új minisztere javítja a kabinet megítélését. Nemrégiben például meglehetősen nehéz feladatot bízott Obucsira: Fukusima környéki asszonyokat próbált meggyőzni az atomenergia fontosságáról. Magáról is beszélt, elmondta, hogy politikai sikerei mellett családjára is büszke. Nincs fontosabb számára, mint hogy miniszterként is minden nap ő adja 4 és 7 éves kisfiának a reggelit.