Orbán: kifelé a pincéből

Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési programját jelentette be Orbán Viktor szombaton Székesfehérváron, a Jüllich Glas Holding Zrt. 30 éves jubileumi ünnepségén és központi irodaházának avatóján. 

A miniszterelnök a most kezdődő hét éves uniós pénzügyi ciklusban lehívható 30 milliárd euróból a közvetlenül a gazdaságra "költendő" mintegy 20 milliárd euróra célzott. A forrásokkal főként a nemzeti és magyar jelzőket viselő vállalkozásokat célozza a kormány, hogy "a magyar emberek által alapított vállalatok növekedjenek" és a gazdasági patriotizmus híveiként azt akarják, hogy a magyar tőke egyre erősebb legyen.

Orbán nem felejtette hangsúlyozni, hogy a foglalkoztatottak száma már négymillió fölött van, a nemzeti össztermék 3 százalék felett bővül, miközben a munkanélküliség nyolc százalék alá süllyedt. Szólt arról is, hogy Székesfehérváron a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék, ami egy teljesen újfajta problémát vet fel. Nem szólt viszont arról, hogy az idei növekedés kiugró, egyszeri és nehezen megismételhető - mint a gazdaságkutatók egymástól függetlenül de egybehangzóan állítják.

„Európa pincéjéből négy év alatt feljutott a földszintre, és maradt szufla az emeletek megmászására is” – fogalmazott Orbán Viktor Magyarország és kormánya teljesítményét dicsőítve. Azt azért elismerte, hogy az exportképes vállalkozások száma alacsony, 2-3 ezerre tehető és kellene úgy tízezer. Ettől függetlenül már az ötmilliós munkavállalói létszám elérése lebeg a szeme előtt, nem törődve azzal, hogy a négymillió is igencsak kozmetikázva jött ki. Ha nincs a kétszázezer állam által fizetett közmunkás, és nem számítják be a külföldön dolgozókat, igencsak messze lenne még a négymillió is, és a másik oldalon a munkanélküliség meghaladná a tíz százalékot.

Szerző

317,51 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 317,80 forintról péntek reggel nyolc órára 317,51 forintra csökkent. Csökkent kissé a dollár és a svájci frank forintjegyzése is, a dolláré 280,52-ről 279,98 forintra, a svájci franké 280,04 forintról 279,73-ra.
Szerző

Nálunk is gyártották, most felfüggesztették a köhögéscsillapító gyógyszert

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:00
Illusztráció: AFP
Egy köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő készítmény forgalmazását állította le az Európai Gyógyszerügynökség. A Richter is értékesített fenspiridtartalmú terméket, bár csak elenyésző volumenben.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felfüggesztette az Európai Unió országai­ban a gyerek- és felnőttgyógyá­szatban egyaránt alkalmazott, fenspiridtartalmú szerek alkalmazását. Az EMA elővigyázatosságból döntött így, amíg le nem zárul a kockázatértékelési bizottság (PRAC) értékelése a felmerült mellékhatásokról. Erről a vg.hu adott hírt. A gyógyszereket köhögéscsillapításra és gyulladásgátlásra számos gyártó állítja elő és forgalmazza, az originális készítményt a francia Servier fejlesztette ki. A fenspiridtartalmú gyógyszerek engedélyezettek voltak Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában. A felfüggesztést az indokolta, hogy a készítményt szedő betegek közül néhánynál szívritmuszavart diagnosztizáltak, és az összefüggést az újonnan elvégzett állatkísérletek is megerősítették. A hatóság később dönt a gyógyszerek forgalmi engedélyének további sorsáról az EU területén.
A készítményt a magyar Richter is gyártotta Epistat márkanéven. Mint azt a lap megkeresésére a társaság PR- és kormányzati kapcsolatok osztálya közölte, a Richter fenspridtartalmú generikus terméke három piacon, Romániában, Oroszországban és Moldovában volt elérhető, ám még az EMA február 15-i döntését megelőzően felfüggesztették a termék forgalmazását mindhárom piacon, miután több nemzeti hatóság is bejelentette az originális készítmény forgalombahozatali engedélyének felfüggesztését.