Megint magukra hagyják a kurdokat?

Az Egyesült Államok értesülései szerint a kurd pesmerga hadsereg tartja ellenőrzése alatt a török határhoz közel eső, stratégiailag rendkívül fontos települést, Kobani „nagy részét”. Az Egyesült Államok és Jordánia szerdán késő este is több légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam (IS) egységei ellen. Egyes hírek szerint kilenc hullámban támadták a dzsihadistákat. Az ausztrál védelmi minisztérium pedig azt közölte, első ízben az ország vadászgépei is részt vettek a szélsőségesek elleni műveletben.

Kobaniban még messze nem ideális a helyzet. Csütörtök kora hajnalban az IS kurd közlések szerint két városnegyedbe hatolt be. Harcosai nehézfegyverekkel, páncélosokkal haladtak előre – közölte a magas rangú kurd politikus, Aszja Abdulla. Heves összecsapásokra került sor a városban, s feltehetően több polgári személy is életét vesztette. Egy másik kurd politikus ugyanakkor arról számolt be, hogy az IS-ellenes koalíciónak sikerült a város keleti részén visszafoglalnia néhány épületet.

Barack Obama ismételten türelmet kért az Iszlám Állam elleni hadjáratban. „Nagyon nehéz ez a küldetés” – közölte, miután a Pentagon magas rangú tábornokaival találkozott. Emlékeztetett arra, kezdettől fogva azt mondta, hogy a háborút nem lehet egyik napról a másikra megnyerni. A Pentagon megerősítette, a légicsapások nem elegendőek Kobani megmentéséhez.

Ugyanakkor a hadügyminisztérium szóvivője, John Kirby kijelentette, hatékonynak bizonyultak az IS állásaival szembeni légicsapások. Szerinte a harcosok körülbelül egyharmada vonult vissza. Franciaország és Nagy-Britannia jelezte, támogatnának egy ütközőzóna létrehozását a kurdok által lakott török-szíriai határszakaszon a menekültek számára. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig azt közölte, „nagyon alaposan” át kell gondolni a javaslatot. Kerry kifejtette, hazáját komoly aggodalommal töltik el a kobanei események.

Mint a  Népszava is megírta, az Egyesült Államok vezetése jelezte: aggasztja és felháborítja, hogy Törökország nem hajlandó komolyabb katonai lépéseket tenni az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet ellen.

Szerző

Fatális hibák miatt terjed az Ebola

A madridi tiszti főorvos, Francisco Javier Rodríguez az Ebola-fertőzést kapott ápolónőt hibáztatja amiatt, hogy már majd száz embernél áll fenn a veszély, hogy elkaphatták a halálos kórt. Teresa Romero, a III. Károly kórház nővére ugyanis egy darabig titkolta az őt kezelő orvosok elől, hogy a Spanyolországba hazaszállított két ebolás misszionáriust – Miguel Pajarest és Manuel García Viejót – ápolta. Az egyikük augusztus 12-én, a másikuk szeptember 25-én halt meg. Teresa Romero az első beteg, aki nem Afrikában kapta el az Ebolát.

Romero az El País című lapnak telefonon azt mondta, minden biztonsági előírást betartott. Azt gyanítja ugyanakkor, hogy az egyik átöltözéskor követett el hibát, megtörölte saját arcát a védőkesztyűvel, akkor fertőződhetett meg. A 40 éves nőnek felment a láza, ezért bement az alcorcóni kórházba, ám kezdetben még elhallgatta az információt az orvos elől, aki megvizsgálta. Az ápolónő sérelmezi, hogy a vizsgálatok után nem mondták meg egyenesen, hogy elkapta az Ebolát, végül a mobilján olvasott hírekből tudta meg, hogy a tesztje pozitív lett.

Madridban tegnap óráról órára nőtt azok száma, akik megfertőzhettek. Kezdetben 54 emberről beszéltek, de szerda estére már úgy becsülték, legalább 84 ember kerülhetett közvetlen kapcsolatba az ebolás ápolónővel. Teresa Romero annak a 30 tagú csapatnak a tagja volt, amely a két misszionáriust ápolta. Romero férjét is elkülönítették. Önként vonult be a karanténba Juan Manuel Parra, az az orvos, aki 16 órán keresztül egyedül kezelte az ápolónőt az alcorcóni kórházban, s eközben tizenháromszor kellett védőruhát cserélnie. Előfordult, hogy csak olyan ruhát tudtak adni neki, aminek rövid volt az ujja, nem ért el a kétrétegű védőkesztyűig.

A madridi egészségügyi hatóságok cáfolják, hogy valami gond lenne a védőruhákkal, amelyeket az orvosok és az ápolók az Ebola-fertőzöttek szigorúan elkülönített részlegében viselnek. Pontos előírásokat kell betartani a ruhák felvételekor és levételekor. Úgy vélik, Romero nem követett el hibát, fatális véletlen történhetett. Arra azonban nincs válasz, hogy amikor már tudták, hogy az ápolónő megfertőződött, miért csak átlagos mentőautót küldtek érte, s a mentősök miért nem viseltek megfelelő védőfelszerelést. Az ebolás betegeket kezelő csapat ápolói panaszkodnak, hogy csak gyorstalpalón képezték ki őket. Most pszichológusok segítik őket, hogy megnyugodjanak és el tudják látni a kockázatos feladatot.

Madridban tüntetések robbantak ki, mivel a hatóságok elalttatták a megfertőződött nő kutyáját. Az interneten egész mozgalom bontakozott ki megmentésért, több mint 400 ezren követelték, hogy csak helyezzék karanténba Excaliburt. Azzal érveltek, hogy eddig csak majmok hordozták a vírust, kutyák nem fertőződtek meg.

Elhamvasztották a libériai ebolás holttestét Dallasban

Hasonló dilemmákkal küszködnek az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai is. A texasi Dallasban szerdán jelentették be, hogy meghalt az a 42 éves férfi, aki Libériában kapta el a fertőzést. Duncan állapota folyamatosan romlott az elmúlt napokban, annak ellenére, hogy családja kérésére még nem jóváhagyott, kísérleti Ebola-vakcinával is beoltották. A USA Today jelentése szerint Thomas Eric Duncan holttestét szigorú biztonsági intézkedések betartásával elszállították hamvasztásra. Az ebolás betegek holtteste is hordozza a fertőzést. Annak érdekében, hogy a járvány terjedésének veszélyét tovább csökkentsék, eltekintettek a boncolástól. Duncan szeptember 20-án utazott be az Egyesült Államokba, akikkel találkozott, legalább egy hónapig aggódhatnak.

Tartani lehet attól, hogy további fertőzéseket nem lehet elkerülni

A dallasi presbiteriánus kórház felvett egy újabb beteget, aki Ebolához hasonló tünetekre panaszkodott. Michael Monning helyettes seriff kísérte el a dallasi egészségügyi hatóságok képviselőit a lakáshoz, ahol Thomas Eric Duncan megszállt. Monning őrmestert küldték be a lakásba, hogy a kötelező karanténról szóló végzést aláírassa az ebolás beteg hozzátartozóival. A férfi tünetei nem egyértelműek, egyáltalán nem biztos, hogy elkapta a kórt.

Vérátömlesztést kap az amerikai NBC tévé operatőre, aki Afrikában kapta el a fertőzést, de hazaszállították kezelésre. Egy amerikai túlélő, a kísérleti vakcinával kigyógyított Kent Brantly vérével kezelik. Az orvosok bíznak benne, hogy elegendő antitest képződik a férfi szervezetében ahhoz, hogy az immunrendszere fel tudja venni a harcot az Ebola-vírussal. Ashoka Mukpo operatőrt a nebraskai Omahában, egy elkülönített kórházi egységben kezelik. Ő is kap ugyanabból a kísérleti vakcinából, amellyel a libériai férfit is próbálták megmenteni.

Ausztráliában is elkülönítettek egy nővért, aki a Vöröskereszt alkalmazásában Ebola-betegeket ápolt Sierra Leonében. Kedden tért haza, s Ebolához hasonló tüneteket mutat. A nőt Cairns egyik kórházában vizsgálják, még nem erősítették meg, hogy tényleg fertőződött-e.

Szerző

Ebola - Újabb fertőzésgyanús eset Texasban

Kórházba szállítottak szerdán egy texasi seriffhelyettest, aki járt abban a lakásban, ahol a Dallasban Ebolában elhunyt libériai Thomas Eric Duncan lakott.

A Dallas megyei Frisco városban élő rendőrnél, aki "valamilyen módon érintkezésbe lépett" Duncan családtagjaival, több, az Eboláéra emlékeztető tüneteket észleltek. A szerdán elhunyt Duncan volt az első, aki behurcolta a kórt az Egyesült Államokba.

Az egészségügyi szakemberek szerint a kockázat szintje alacsony, s a meg nem nevezett férfit elővigyázatosságból különítették el.  A laboratóriumi vizsgálatok eredményére legalább két napig várni kell. A hétvégétől az Egyesült Államok keleti felének öt legnagyobb nemzetközi repülőterén szűrni fogják az Ebola-sújtotta nyugat-afrikai országokból érkezett utasokat.

Egyebek között kézi szkennerrel fogják megvizsgálni a beutazók testhőmérsékletét.

Szerző