MSZP: Farkas Flórián mosolyogva asszisztál

Teleki László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ezt csütörtökön arra reagálva közölte ezt az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével folytatott megbeszélés után, hogy a közmunka volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára az elmúlt négy évben.

Az MSZP szerint diplomás roma fiatalok ezrei várják, hogy lehetőséghez jutva cáfolják: "a romák kizárólag kiszolgáltatottságban, a tisztességes munka lehetőségétől megfosztva képesek boldogulni". A miniszterelnök valódi politikai célja, hogy fenntartsa a kilátástalanságot, és konzerválja a kiszolgáltatottságot - tette hozzá.

Álláspontja szerint "a közmunkának hívott szociális segélyprogram" sem napi megélhetést, sem egzisztenciális biztonságot nem teremt. A cigányság elárulásának nevezte, hogy az ORÖ elnöke évek óta "mosolyogva asszisztál Orbán Viktor hamis ígéreteihez ahelyett, hogy felemelné a szavát a kormányzati kirakatpolitika ellen".

Orbán Viktor csütörtöki nyilatkozatában megerősítette, hogy az európai - és a hamarosan Magyarországon is jelentkező - munkaerőhiányra nem a bevándorlást, hanem a rejtett tartalékok mozgósítását tartja a helyes erkölcsi megoldásnak, márpedig Európa és benne Magyarország legnagyobb rejtett tartaléka szerinte a roma közösség.

Szerző

Az Iszlám Állam ellen demonstráltak kurdok Budapesten

Publikálás dátuma
2014.10.09. 20:00
FOTÓ: MTI, Marjai János
A Kurdisztáni Információs Központ szervezésében mintegy ötvenen demonstráltak az Iszlám Állam ellen csütörtökön Budapesten.

A résztvevők, többnyire Magyarországon élő kurdok, a kurd kisebbség ellen elkövetett népirtás és a szíriai, kurdok lakta Kobani városának megtámadása ellen tiltakoztak.

A demonstrálók a VII. kerületi Akácfa utcából a Kossuth Lajos térre vonultak. A tiltakozók a "Terrorista I.S.I.S. (Iszlám Állam)" és a "Szabadságot Kurdisztánnak" jelszavakat skandálták, illetve Abdullah Öcalant, a Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezérét éltették.

A transzparenseken a többi között az is olvasható volt, hogy "Gyilkos I.S.I.S.", illetve Kobani ellenállása Kurdisztán szabadsága".

A Kossuth Lajos téren Semdin kurd énekes dalokkal lelkesítette a tiltakozókat, illetve Elis Kaya, Magyarországon élő kurd lány azt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam szisztematikus etnikai tisztogatást folytat Észak-Irakban és Szíriában, amelynek célja a vallási és etnikai kisebbségek teljes megsemmisítése.

Állítsuk meg az Iszlám Állam terrorját - fogalmazott a szónok.

Szerző

Nem világos, hogy szabad-e fotózni az intézkedő rendőröket

Nem alkalmazható az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépése, 2014. március 15. után rendőri intézkedésekről készített és nyilvánosságra hozott képfelvételekre vonatkozó kúriai jogegységi döntés az ezzel kapcsolatos személyiségijog-védelmi perekben mindaddig, amíg a Kúria el nem végzi annak felülvizsgálatát - tudatta a legfelsőbb bírói fórum.

A közleményben kitértek arra, a Kúria az idén egy másik jogegységi döntésben mondta ki, hogy a régi Ptk. alapján meghozott elvi iránymutatások nem irányadóak automatikusan az új Ptk. alkalmazási körébe tartozó esetekben.
A Kúria 2012 őszén mondta ki egy jogegységi határozatban, hogy a rendőrök nyilvános helyen vagy közterületen való szolgálati kötelezettségük teljesítése közben nem minősülnek közszereplőnek, ezért a róluk készült beazonosítható képi vagy hangfelvételeket csak az ő beleegyezésükkel lehet nyilvánosságra hozni. Ez a jogegységi határozat nincs összhangban az Alkotmánybíróság szeptember 24-i határozatával, ezért válhat szükségessé, hogy a Kúria felülvizsgálja korábbi jogegységi döntését.

Az Alkotmánybíróság szeptember 24-én közzétett határozata szerint a rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha az nem öncélú. Az Ab értelmezése szerint a nyilvánosságra hozatal akkor nem öncélú, ha az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak minősül.

Az Index 2011-ben a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről készült tudósításában közölt rendőrökről felismerhető fotókat. Az emiatt indult polgári perben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a portált személyiségi jogi jogsértés miatt. Az Index azonban az Ab-hoz fordult alkotmányjogi panasszal, a testület pedig határozatával megsemmisítette a tábla ítéletét, mert az sértette az alaptörvényben rögzített sajtószabadságot.

Szerző