Előfizetés

LeBron „King” James a legértékesebb sportoló

Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:58
LeBron James 37 millió dollárt ér FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JASON MILLER
A Forbes amerikai gazdasági magazin szerint a kosárlabdázó LeBron James a legértékesebb sportoló a világon.

A Cleveland Cavaliers 29 éves sztárjának piaci értékét 37 millió dollárban állapította meg a lap, amely szerint a második helyezett golfozó, a szintén amerikai Tiger Woods jelenleg 36 milliót ér.

A rangsor harmadik helyére a svájciak klasszis teniszezője, a volt világranglista-vezető Roger Federer került 32 millió dolláros értékkel, őt egy másik golfozó, az amerikai Phil Mickelson követi 29 millióval.  A 2013-as évre vonatkozó listát Woods és Federer holtversenyben vezette egyformán 46 milliós értékkel.

A Forbes szerint a legértékesebb sportklub a New York Yankees baseballcsapata, amelyet a két spanyol futballegyesület, a Real Madrid  és a Barcelona követ.

A legértékesebb esemény a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) döntője, a Super Bowl, amely a magazin szerint még a nyári és téli olimpiánál, illetve a labdarúgó-világbajnokságnál is többet ér.

Fél térden a félholdasok

Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:56
Mai kilátások: könnyed olasz meló FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLAUDIO VILLA
Ujjgyakorlatnak tetsző feladat vár a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatában ma pályára lépő nagyokra: a Brazíliában bronzérmet szerzett hollandok a kazahokat, az olaszok az azerieket, a belgák az andorraiakat fogadják. Isztambulban ellenben még véletlenül sem buli van kilátásban.

A vb-bronzérmes hollandokat meglepte a nyitó körben a cseh válogatott: a házigazda ugyan a hajrában jókora védelmi hibát kihasználva, de mégiscsak nyerni tudott a tétmeccset rendes játékidőben a 2012-es Eb óta nem veszítő tulipánosok ellen. Guus Hiddink második regnálása a válogatottnál nem indult valami jól (további részletek alább), de a javítás lehetősége ma máris érkezik a kazahok "képében".

Hagi nélkül a románok

Hazája egyetlen válogatott mérkőzésére - így a holnap 18 órakor kezdődő, magyarok elleni Eb-selejtezőre - sem megy ki Gheorghe Hagi, a románok legendás játékosa, amíg barátja, korábbi csapattársa, az adócsalás és pénzmosás miatt börtönbüntetésre ítélt Gheorghe Popescu rács mögött van. A 115-szörös válogatott Hagi és több volt játékostársa tegnap látogatta meg a raboskodó Popescut 47. születésnapja alkalmából. Ott azt mondta, csak televízión nézi majd a találkozókat, ő így tiltakozik a barátjának fogva tartása ellen. Popescut és hét társát márciusban ítélték el az 1999 és 2005 közötti játékos-átigazolásokkal kapcsolatos adócsalás és pénzmosás miatt. Popescu három év, egy hónap szabadságvesztést kapott.

Az együttes a legutóbbi 15 idegenbeli fellépéséből mindössze hármat zárt sikerrel, de talán még ennél is árulkodóbb, hogy a kvalifikációs nyitányon otthon csupán 0-0-ra volt jó a lettek házigazdájaként. Amikor a jobbhátvéd Van der Wielt arról faggaták az újságírók, kit ismer a pénteki látogatók közül, annyit felelt: "Csak Boratot!" - utalt Sacha Baron Cohen nagy visszhangot kiváltó filmes szatírájára.

Egyébként Arjen Robben, Erik Pieters, Jeffrey Bruma, Joel Veltman and Davy Klaassen sem tudott egyetlen kazah futballistát se megnevezni…Az olaszok sem az ellenfél foglalkozva várják a mai megméretést.  Ciro Immobile szerint ez annak az oka, hogy a vb után kinevezett Antonio Conte - a Juventusszal triplázó tréner - hamarjában visszaállította a

játékosok önbecsülését. "A legnagyobb különbség a korábbiakhoz képest, hogy míg Brazíliában a keretet 11 kezdőjátékos, meg a többi alkotta, addig ma ez egy egységes társaság" - szögezte le a Dortmund támadója.

Hozzátette, nyilván jót tett, hogy egy hónappal ezelőtt 2-0-ra legyőzték a hollandokat - még akkor is, ha az barátságos mérkőzésen volt.

A belgákat a vb titkos favoritjának kiáltották ki, szégyent végül nem is vallottak, a később finalista argentinok állították meg őket a negyeddöntőben. A fiatal együttes szeptemberben barátságos meccset játszott (2-0 az ausztrálokkal szemben), ezúttal kezdi a selejtezősorozatot, a megfelelő alaphang megadásához ideális partner lesz Andorra csapata.

A nap igazi izgalmaiért Isztambulig kell utazni, ahol az első körben kegyetlen ütlegben részesült törökök (0-3 Izlandon…) a cseheket fogadják. A félholdasok március óta nem szerepeltek hazai környezetben, ami azt sejteti, hogy Pavel Vrba alakulata valami olyasféle fogadatásban részesül majd, mint egy nappal később a magyarok Bukarestben…

Az Eb-selejtezők soros programja

OKTÓBER 10., PÉNTEK
A csoport
Lettország-Izland (20.45)
Hollandia-Kazahsztán (20.45, Tv: Sport2)
Törökország-Csehország (20.45)

B csoport
Belgium-Andorra (20.45)
Ciprus-Izrael (20.45)
Wales-Bosznia-Hercegovina (20.45)
H csoport
Bulgária-Horvátország (20.45)
Olaszország-Azerbajdzsán (20.45)
Málta-Norvégia (20.45)

OKTÓBER 11., SZOMBAT
D csoport
Írország-Gibraltár (18)
Skócia-Grúzia (18, Tv: Sport1)
Lengyelország-Németország (20.45, Tv: Sport1)

Taylor újra a trónon

A korábbi vitathatatlan középsúlyú világbajnok, Jermain Taylor (33-4-1, 20 KO) újra a súlycsoport világbajnoka lett, miután pontozással legyőzte az IBF világbajnokát, Sam Solimant (42-11, 17 KO) az amerikai Biloxiban rendezett profi ökölvívó gálán.

Taylor annak idején a Super Six-ben nagyon megégette magát - Carl Froch és Arthur Abraham is kiütötte -, szóval sanszos volt, hogy végleg a süllyesztőben végzi. Ám összeszedte magát, és négy szép győzelmet követően esélyt kapott a bombaformában lévő Soliman ellen.

Nos, Taylor élt a lehetőséggel, és a legszebb napjaira emlékeztető teljesítménnyel igazolta, kár volt őt leírni. Riválisa az ötödik menetben még megúszta a számolást, ám a hetedikben már nem, sőt, Taylor annyira beindult, hogy a címvédőt a nyolcadik, a kilencedik és a tizenegyedik menetben is csak a hallatlan állóképessége mentette meg a K.O-tól.

A közönség őrjöngött, de nem tudta kiszurkolni a kiütést. Taylor végül sima pontozásos sikert aratott (116-111, 115-109 és 116-109), és több mint hét év után ismét világbajnoki övet csatolhatott a derekára.  Teljesítményét látva elmondható, könnyen lehet, egy darabig nem is fogja levenni onnan.

Érdekes, hogy ugyanezen a gálán lépett ringbe egy másik Super Six-ben részt vevő öklöző, a karrierjét újból felépítő, korábbi nagyközépsúlyú világbajnoki kihívó, Andre Dirrell (23-1, 16 KO).

Az amerikai bunyós 2013-as visszatérését követően immár harmadszor nyert: Nick Brinson a negyedik menetben feladta ellene a küzdelmet. Dirrell lassan ismét eléri a legjobb formáját, és nagy előnye, hogy mind normál, mind fordított alapállásból remekül bokszol.