Azonnal tárgyalna a PSZ a kormánnyal

Publikálás dátuma
2014.10.11. 18:07
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szorgalmazza, hogy mielőbb kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal a köznevelés átszervezéséről, a szakképzés átalakításáról és az ágazat jövő évi finanszírozásával kapcsolatos elképzelésekről.

Ezt az érdekvédelmi tömörülés közölte szombaton az MTI-vel a PSZ XXIII. kongresszusa után.

A közlemény szerint a tanácskozáson a küldöttek felszólították a szakszervezet elnökét, Galló Istvánnét, hogy haladéktalanul kezdeményezze az oktatásért felelős miniszternél a tárgyalások megkezdését, összhangban a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány közötti megállapodással.  

"A PSZ tisztában van azzal, hogy a mindezideig cáfolt, akár az 1700 milliárd forintot is elérő kormányzati megtakarítási szándék érintheti a köznevelést is" - fogalmaztak, megállapítva, hogy a törvény lehetőséget ad az intézményrendszer átalakítására, a tanárok munkaterhének növelésére, a pedagógusok elbocsátására, mert csupán egy kormányrendelet írja elő a foglalkoztatható pedagóguslétszám meghatározását. 

Kiemelték: a Pedagógusok Szakszervezete - miként eddig is tette - elutasítja a köznevelés előkészítetlen átalakítását. Elutasítják az állami intézményfenntartó központ (Klik) előzetes egyeztetés nélküli, további átszervezését, a szakképzés kiemelését a köznevelés rendszeréből, a fenntartói irányítás tervezett megosztását a kormányhivatalokkal - sorolták.

Álláspontjuk szerint óriási feszültséget szül az óvodákban és az iskolákban, hogy miközben emelkedett a pedagógusok fizetése, az oktatást-nevelést segítő adminisztratív-technikai dolgozók 2008 óta nem kaptak fizetésemelést. A közoktatásban 40-50 ezer ember él havi 70-80 ezer forintból. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi, hogy a kormány mielőbb rendezze az ő bérüket is - erősítették meg korábbi követelésüket. 

A szakszervezet a közlemény szerint arra kéri tagjait, a köznevelési rendszer valamennyi alkalmazottját, hogy ha sikertelen lenne a tárgyalásokat szorgalmazó kezdeményezés vagy maga a tárgyalás a kormányzattal, tegyék egyértelművé: vállalják a közös fellépést a köznevelés rendszerének megvédésére. 

A kongresszus szolidaritását fejezte ki a szociális és kulturális területen dolgozók bérharcával, a küldöttek elfogadták a vagyongazdálkodásról szóló szabályozást, és döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez.

Szerző

Komoly késések a székesfehérvári vasútvonalon

Műszaki hiba miatt jelentős, akár egy órás késésekre kell készülni a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese szombat délután az MTI-vel.

Közleménye szerint Nagytéténynél elromlott a vasúti jelző- és biztosítóberendezés, a váltószerkezetek sem működnek üzemszerűen. Ennek következtében a Kelenföld-Nagytétény-Érd alsó-Tárnok vonalon sem működik a berendezés, a sorompók sem.

A műszaki hiba okát keresik a szakemberek, addig Kelenföld és Tárnok között vesztegelni kényszerülnek a vonatok. Amint a berendezést képessé teszik a biztonságos és ellenőrzött vonatközlekedésre, akkor azonnal megindul a forgalom, de a délután további részében jelentős késések várhatóak a vonalon - olvasható a közleményben.

Szerző

Feljelentést tesz az Együtt-PM

Plakátrongálás miatt feljelentést tettek az Együtt-PM aktivistái Budapest VI. kerületében - közölte a párt szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint péntek éjszaka a szövetség két aktivistája a Hunyadi téren szembetalálkozott Bundula Csaba (Fidesz-KDNP) alpolgármesterrel, Czuppon Zsolt (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselővel és három aktivistájukkal, az alpolgármester kezében pedig ott voltak az Együtt-PM kerületi polgármesterjelöltjének, Kiss Róbertnek a plakátjain a napokban feltűnő "Ingatlanpanamák", "Vádlottkoalíció" feliratú matricák, valamint egy létra. Az ellenzéki pártszövetség aktivistái értesítették a rendőrséget, mert más plakátjainak átragasztása rongálásnak minősül - tették hozzá.

Az Együtt-PM közleménye szerint a hatóság kiérkezése előtt "a fideszes csapat" ott álló gépjárművükben elrejtette a létrát és a matricákat, közben folyamatosan szidalmazták és fenyegették az Együtt-PM-es aktivistákat, sőt Czuppon Zsolt egyiküket lökdöste is. A rendőrök kiérkezéskor mindenkit igazoltattak, és jegyzőkönyvet vettek föl - közölte a pártszövetség.

Szerző