Megint biciklist gázoltak halálra

Eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy kerékpáros egy személygépkocsival Albertirsa külterületén; a balesetben a kerékpárt vezető férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A rendőrség a police.hu-n azt közölte, hogy a halálos baleset szombat este negyed kilenckor, a 4-es számú főút 52. kilométerszelvényében történt. 

A helyszínelést az érintett útszakasz lezárása mellett kezdték meg a rendőrök, a forgalmat Albertirsa belterületén keresztül terelik. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Szerző

Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi voksoláson, a 13 540 szavazókörben.

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazni érkező első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - annak szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, a korábbi voksolásokkal ellentétben nem kell ellenőrző lapot elhelyezni bennük. Mozgóurnás szavazás során azonban az urna lezárása után kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd a mozgóurnába dobják.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán 3177 település 10 351 szavazókörében voksolhat a választásra jogosult 8 millió 170 ezer választópolgár. A nemzetiségi választáson a 241 ezer névjegyzékben szereplő nemzetiségi választópolgár 3189 szavazókörben adhatja le szavazatát. 

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok elhelyezése. Ebben az időszakban, tehát a szavazás 6 órai megkezdéséig a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben, kivéve a sajtót és a nemzetközi megfigyelőket.

Szerző

Nyári meleg vasárnap is

Publikálás dátuma
2014.10.11. 22:58
Fotó: Thinkstock
Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, bár időnként kisebb gomolyfelhők megjelenhetnek az égen, de ezekből csapadék sehol sem várható. Nem lesz jelentős a légmozgás. A hajnali órákra többfelé pára, köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9 és 15°C között alakul, napközben 22-27°C várható.

Hétfőn a reggeli pára, köd feloszlását követően 22-26 fok körüli hőmérsékletre van kilátás, a déli, délkeleti tájakon várható a naposabb idő, máshol már több felhő jelenhet meg az égen, de csapadék nem várható. A délies szél a Dunántúlon ismét megélénkül. 

Kedden is még kellemes hőmérsékletű időre van kilátás, azonban időnként már több felhő lehet felettünk és délután elszórtan egy-egy zápor sem kizárt. Időnként élénk lehet a szél.

Szerdán estefelé egy hidegfront érkezhet, melynek köszönhetően szerdán és csütörtökön is számítani kell záporok, helyenként akár zivatarok kialakulására is. Időnként kissé szeles lehet az idő. Pár fokkal visszaesik a csúcshőmérséklet is.

Szerző