Előfizetés

Erőszakot provokál a hongkongi vezetés?

R.T.
Publikálás dátuma
2014.10.14. 07:35
Tovább tüntetnek Hongkongban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRIS MCGRATH
Kaotikus jelenetek játszódtak le tegnap Hongkongban. Először a rendőrség kezdte meg lebontani a fiatalok barikádjait, majd a helyi bűnszövetkezet, a triád tagjai támadtak a békésen tüntetőkre.

A rendőrség elsősorban a fémbarikádok leszedésére koncentrált. Ezeket eredetileg a rendőrök maguk állítottak fel a tüntetések kezdetén. Ezek mögé akarták ugyanis visszaszorítani az aktivistákat.

Később azonban feltehetően a maffiához köthető, álarcot viselő személyek támadtak a demokráciát követelő fiatal aktivistákra. A tüntetők azonban ellenálltak, így összecsapásokra került sor közöttük - közölte az AFP hírügynökség. Az egyik tüntető szerint a rájuk támadók "bűnözőknek tűntek". Több személyes holmijukat is elvették tőlük.

A rendőrség megpróbálta szétválasztani a csoportokat. A tüntetők azt skandálták: "tartóztassátok le a triád tagjait". A triád meglehetősen rossz hírű bűnszövetkezet. Tagjai számos gyilkosságot hajtottak végre, részt vesznek a drog- és emberkereskedelemben - s még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Az olasz Camorrával, az orosz és a korzikai maffiával is kapcsolatban állnak. A triád ma is befolyásos szervezet, hírek szerint mind a Pekinghez hű hongkongi vezetés, mind a tüntetők meg akarták nyerni partnernek. Úgy tűnik azonban, a triád a hatalom gyakorlói mellett tette le a garast.

Másfél hete összecsapásokra került sor a maffia tagjai és a tüntetők között, akkor is brutálisan megtámadták a békés megmozdulások résztvevőit. Bár a rendőrség az alvilág több tagját vette őrizetbe, a tüntetők azzal vádolták a rendfenntartókat, nem védték meg őket kellőképpen.

Helyi lapok szerint rejtély, miért avatkozott be a maffia a konfliktusba, s mit ajánlhatott neki a Pekinghez hű vezetés. Néhány száz tüntető az Admirality és Cuseway Bay negyed három különböző pontján töltötte az éjszakát. Hétvégén ugyan ismét fellángoltak a megmozdulások, miután a helyi kormányzat lemondta a tárgyalásokat a tüntetőkkel, tegnap viszont ismét alábbhagyott a tiltakozás lendülete.

Médiaértesülések szerint egy civilruhás rendőr arra kérte az aktivistákat Mong Kokban, hogy oldják fel az egyik utca blokádját. Ők azonban elutasították ezt. Hongkong vitatott kormányzója, Leung Csun-jing vasárnap a TVB helyi televízióban bejelentette, kizárt, hogy Peking teljesítené a tüntetők követelését, s lehetővé tenné, hogy független, Peking által nem jóváhagyott személy is indulhasson a következő, 2017-es kormányzóválasztáson.

"Erre semmi esély sincs" - hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányzat továbbra is tárgyalásokra törekszik a megmozdulások résztvevőivel, de mozgalmuk már "ellenőrizhetetlenné vált". Szerinte a gazdasági központok blokádja nem maradhat fent az idők végezetéig. Kifejtette, ha szükséges, "minimális erőszakot" alkalmaznak a negyedek blokádjának feloldásáért.

A tüntetők is egyre inkább attól tartanak, hogy elszabadul a pokol Hongkongban. A "triádok" feltűnése a város utcáin azt mutatja, hogy a regionális kormány erőszakot akar kiprovokálni, s egy esetleges káoszt kihasználva verné le a demokratikus megmozdulásokat. Joshua Wong ellenzéki vezető óva intett az erőszaktól.

Diáktársa, Lester Shum pedig azzal vádolta a városvezetést, hogy nem hajlandó megbeszéléseket folytatni a politikai reformokról. Mint mondta, levelet kíván intézni Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben bizonyítani kívánja, hogy mozgalmuk békés és demokratikus.

Továbbra is van esély arra, hogy tárgyalásokra kerül sor a helyi kormány és az ellenzék között. Legalábbis erre utalt a városvezetés egy tagja, Regina Ip, aki szerint a tárgyalásokra ezen a héten sort keríthetnek.

Egy őrült nő naplója a Goldmark teremben

Publikálás dátuma
2014.10.14. 01:34

A Mensch Nemzetközi Alapítvány szervezésében október 14-én este hét órakor a Goldmark teremben (Bp., 1075 Wesselényi u. 7.) mutatják be Pierre Diener: Egy őrült nő naplója című monodrámáját. Játssza: Kancsár Orsolya. Rendezte: Kancsár József. 

A dráma tulajdonképpen egy asszony visszaemlékezését örökíti meg. Egy asszonyét, aki átélte a poklok poklát, az antiszemita üldözések iszonyát, de az emlékezés az őrületbe kergeti. A napló a szenvedés tükre, kimondja a kimondhatatlant. 

Meghalt Dobay Dezső

Ötvenkilenc éves korában meghalt Dobay Dezső, az RS9 Színház alapítója és igazgatója - tudatta a színház hétfőn az MTI-vel.

A szombaton elhunyt művész temetéséről később intézkedik a színház.

Dobay Dezső 1955. április 25-én született Budapesten. 1979-ben orvosi diplomát szerzett a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében tevékenykedett 1979 és 1984 között, 1983 és 1988 között rendezőként, dramaturgként, műfordítóként dolgozott a Szkéné Színházban.

Szkéné Színház-beli rendezései között volt Karl Kraus Végnapok című darabja, a Dosztojevszkij három novellája alapján készült Egérlyuk, a Strindberg művéből készült Egy álomjáték és a Dolce Vita Nuova című előadás.

Dobay Dezső a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatti pincében az egyik első független színházi társulatként alapította meg 1990-ban - Lábán Katalinnal közösen - az RS9 Színházat. Gombrowicz Operetka című darabjával kezdték a munkát, Lábán Katalinnal közös rendezése százas szériát ért meg a budapesti színházban és fesztiválokon is sikerrel szerepelt. Az előadás többek között elnyerte a Lengyel Színpadi Művek Szemléjén a legjobb rendezés díját és az edinburghi fesztiválon a kritikusok díját.

Szintén Lábán Katalinnal közös rendezéseként mutatta be a színház Wyspianski Menyegző című művét 1992-ben. Dobay Dezső állította színpadra 1993-ban Kafka Amerika című műve alapján a Vágy, hogy indiánok lehessünk című produkciót, amely szintén sikert aratott, az előadással  amerikai turnéra is utazott a társulat.

Számos Beckett-művet rendezett, színre vitte Nádas Péter Temetés, Gombrowicz Esküvő és Esterházy-Darvas Daisy című művét. Olyan előadások fűződnek még a nevéhez, mint Ödön von Horváth-tól a Kasimir és Karoline, Dosztojevszkijtől az Egy nevetséges ember álma, valamint a Hamvas Béla, Petri György, Pilinszky János, Rilke és Beckett művei alapján készült A Bolond dala. Emellett Karátson Gábor és Podmaniczky Szilárd műveiből is készített előadást az RS9 Színházban.

A társulat sokat turnézott, számos fesztiválon szerepelt sikerrel. Az 1990-es évek végétől kőszínházi színészekkel, többek között Börcsök Enikővel, Igó Évával, Vallai Péterrel, Balkay Gézával is együtt dolgozott az RS9 Színház.