Előfizetés

Lavinát indított el az új svéd kormány

Nagy többséggel szavazta meg hétfő este a londoni parlament azt az egyéni képviselői indítványt, amely a palesztin államiság elismerésére szólította fel a brit kormányt. Indoklás szerint azért, mert szeretnék elősegíteni a kétállami megoldást, az izraeli-palesztin viszony ilyen alapon történő rendezését.

 David Cameron kormánya azonnal reagált. A kormányszóvivő bejelentette, hogy a brit kormány nem változtat a palesztin kérdésben eddig követett politikáján, vagyis egyelőre hivatalosan nem ismeri el a palesztin államiságot, de fenntartja magának a jogot arra, hogy ezt megtegye, ha a békefolyamat előmozdítása érdekében ezt látja helyénvalónak.

A londoni indítvány nem egyedi. Október elején az új svéd miniszterelnök, Stefan Lövfen közölte, kormánya, az Európai Unió régi tagállamai közül elsőként el fogja ismerni Palesztinát, mert úgy gondolja, hogy az izraeli-palesztin viszály más úton nem rendezhető.

Az Amerikai Egyesült Államok szinte azonnal reagált a bejelentésre, leszögezve, hogy csak tárgyalásos úton, Izrael jóváhagyását is megszerezve valósítható meg a kétállami megoldás. Izrael másnap behívatta Svédország tel-avivi nagykövetét, Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter úgy reagált, hogy Löfven bejelentése nem volt szerencsés, mert "tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást". "

Izraelt aggasztja a svéd hajlandóság a palesztin államiság elismerésére, mert azt jelzi, hogy az európai uniós tagállamok között is egyre nagyobb a palesztin állam elismerésének szándéka.

Valóban így van. A svéd bejelentést követően Franciaország is felelevenítette a kérdést. A francia külügy ismételten hangsúlyozta a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktusban, Izrael és Palesztina önállóságát. Egyszer a palesztin államot is el kell ismerni, mondta a Quai d’ Orsay szóvivője. A francia külügy is úgy véli, egyre sürgetőbb, hogy előrehaladás mutatkozzon a kétállami megoldás terén, hogy létrejöjjön Palesztina, amely békében és biztonságban élhet Izrael mellett. „Ez az a megoldás, amelyet a nemzetközi közösség támogat, ami egyben azt is jelenti, hogy a palesztin államot egyszer el kell ismerni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője útján közölte, a svéd és francia álláspont a békefolyamatot szolgálja és segíti. Az Európai Unió régi tagállami közül ugyanis egyelőre egyetlen egy sem ismerte el a palesztin államot.

A gázai újjáépítést szolgáló vasárnapi adományozó konferencián is a nyugati országok és nemzetközi szervezetek képviselői sürgették a békefolyamat felélesztését, a hosszútávú rendezést.

Hétfőn Ciszjordániába és Izraelbe látogatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, ma Gázába utazik. Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérte a főtitkárt, hogy a világszervezet ne teljesítse az egyoldalú palesztin indítványokat. „ A világszervezetben tett egyoldalú palesztin lépések nem visznek közelebb a békéhez, hanem csak súlyosbítják a helyzetet. Ha az ENSZ a valódi megbékélést akarja támogatni, akkor ódzkodnia kell a békét aláásó lépésektől" – fogalmazott Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök és az ENSZ főtitkár megbeszélése nem lehetett különösebben baráti hangvételű, hiszen, amint utólag sajtótájékoztatón elmondta Netanjahu, azzal bírálta a világszervezetet, hogy az a Hamász szélsőséges palesztin szervezet terroristáit segítette nyáron az izraeli civilek elleni rakétatámadások idején.

Netanjahu úgy vélte, a gázai terroristák kihasználták az ENSZ semlegességét, amikor a világszervezet iskoláinak és kórházainak közvetlen közeléből is lőtték rakétáikat, s az ottani alkalmazottak pedig akkor, amikor átadták a Hamásznak az ENSZ intézményeiben elrejtett lövedékeket. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael nem felelős a gázai erőszakért, mivel az övezetből teljes mértékben kivonult, a háborúskodást a Gáza területéről izraeli civilekre lőtt rakéták okozták.

Ban Ki Mun is meglepően kemény bírálatokat fogalmazott meg, elsősorban a kelet-jeruzsálemi építkezések miatt. Az ENSZ főtitkára ezt az izraeli lépést a "nemzetközi jog egyértelmű megsértésének" nevezte és a béketárgyalások folytatására szólította fel a feleket.

Ban Ki Mun szerint fontos a Gázai övezet újjáépítése, de gyökeresen kell megoldani az övezetet destabilizáló bajokat egy jövőbeli tragikus összetűzés elkerülése érdekében.

Katalóniában nem lesz népszavazás

A katalán tartományi kormányzat tegnap, a Katalónia elszakadását támogató pártokkal folytatott elhúzódó vita után úgy döntött, hogy lemondják a november 9-re tervezett függetlenségi népszavazást. Artur Mas katalán kormányfő ma sajtóértekezleten jelenti be a döntést.

Katalónia helyi törvényhozása szeptember 19-én 106 igen, 28 nem szavazattal megadta a felhatalmazást a kormányfőnek a népszavazás megrendezésére. A spanyol kormány azonban már előre jelezte, hogy illegálisnak tartják a referendumot és az alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez meg is történt, az alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazást. Spanyolország alkotmánya értelmében csak a madridi kormány jóváhagyásával, az ország egész lakosságának részvételével rendezhető népszavazás. A 7 és félmilliós Katalónia Spanyolország egyik leggazdagabb tartománya, s széleskörű autonóm jogokkal rendelkezik. A skóciai függetlenségi népszavazás nyomán a katalánok többsége támogatta volna, hogy kérjék ki az emberek véleményét a tartomány elszakadásáról.

Artur Mas tegnap este közölte, a megfelelő jogi garanciák hiányában nem tarthatják meg a népszavazást. A katalán kormányzat más módját keresi annak, hogy kikérjék az állampolgárok véleményét. A találkozót zárt ajtók mögött akarták megrendezni, de kiszivárgott a döntés. Felmerült a lehetősége annak is, hogy előrehozott választást írjanak ki, illetve, hogy „népi konzultáció” formájában rendezzék meg a referendumot.

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű tömörülés azt követelte, Katalónia azonnal egyoldalúan deklarálja függetlenségét és jelentse be elszakadását Spanyolországtól. Ezt a Generalitat, a tartományi kormányzat kizárta. A többi függetlenségpárti tömörülés kevésbe radikális javaslatokat vetett fel.
„Mas meghajolt a törvény előtt” – a konzervatív néppárti kormányhoz közelálló ABC című lap ezzel a szalagcímmel jelentette be a hírt a népszavazás elmaradásáról.

Japánban pusztít a Vongfong tájfun

Publikálás dátuma
2014.10.14. 07:44
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BUDDHIKA WEERASINGHE
Légi járatok százait kellett tegnap törölni Japánban, ahol tovább tombol az idei év legpusztítóbb vihara, a Vongfong tájfun. Az ítéletidő miatt 450 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. A vihar hatalmas erejű széllel, sok csapadékkal, földcsuszamlásokkal, sárlavinákkal is fenyeget. Eddig több mint ötvenen sérültek meg. 

A tájfun vasárnap a Tokiótól 600 kilométerre délre fekvő Okinaván, Kjúsún és Sikokun pusztított, s továbbhaladt a fősziget felé, várhatóan ma éri el Tokiót. Forgószelének ereje ugyanakkor jelentősen gyengült, szombaton még óránként 234 kilométeres sebességgel tombolt a légörvény, vasárnapra ez 180-ra mérséklődött. Japán északi részét szombaton még egy viszonylag erős, a Richter-skálán mérve 6,1 fokos földrengés rázta meg. Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.