Csendes gyilkos a túlsúly

Publikálás dátuma
2014.10.14. 13:51

Az túlsúly világszerte egyre komolyabb problémát jelent felnőttek és gyermekek körében egyaránt, ami számos krónikus betegség, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus kialakulásához vezethet - adta közzé az OÉTI.

A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd, valamint számos táplálkozási kockázati tényező van jelen. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2014-ben megismétli a felmérést, hogy kiderítsék: hoztak-e pozitív változást az elmúlt évek erőfeszítései, illetve milyen további lépésekre lehet szükség.

Közismert, hogy a magyar emberek egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok más országában. Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető.

Jelenleg zajlik az Európai lakossági egészségfelmérés, melyet a Központi Statisztikai Hivatal koordinál. Ennek részeként végzik el 2014-ben az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot. A felmérés válaszadói közül több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország 122 településén.

A vizsgálat célja, hogy megismerjék a felnőtt lakosság táplálkozási szokásait, országos reprezentatív mintán, újból mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, valamint nyomon kövessék az időbeli változásokat. Ezek az információk – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a szükséges intézkedésekhez, beavatkozásokhoz, és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javításához.

A 2009-es felmérés adatai alapozták meg ugyanis azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a lakosság egészségét szolgálják. Ilyenek például a chips-adó bevezetése és a transz-zsírsav rendelet, melyek hozzájárulnak az egészségesebb élelmiszerválasztékhoz. Ide sorolható továbbá a gyermekeink egészségét szolgáló közétkeztetési rendelet és a STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Program is.

Szerző

„Élj jobban, öregedj meg szépen”

Publikálás dátuma
2014.10.12. 20:40

„Élj jobban, öregedj meg szépen” – szól a 2014-es Artritisz Világnap jelmondata. A magyarországi esemény szervezői e mottó jegyében hangsúlyozták a fiatalosság és öröm megőrzésének fontosságát, mikor több mint ötszáz papírhajót engedtek vízre az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában található szökőkútban – „fedélzetükön” a betegek pozitív üzeneteivel.

Európában mintegy kétmillió, Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Az ide tartozó immunológiai, anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Minden évben október 12-én tartják az Artritisz Világnapját. Az artritisz név mögött sokféle, különböző súlyosságú betegség rejtőzik. A reumatoid artritisz, vagy idült sokízületi gyulladás egy krónikus, életfogytig tartó betegség, egyben az artritiszek legsúlyosabb kórformája. Tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet: az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél.

A Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában rendezett világnapi összejövetelen Prof. Dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója mutatta be a betegséget és kezelésének lehetőségeit: „Forradalmi áttörés után vagyunk, jó kezeléssel ma már nem csak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni.”

Az ország minden tájáról, Pécsről, Gyuláról, Szombathelyről érkezett betegek apró üzeneteiket több mint 500 papírhajóra írva bocsátották vízre az ORFI szökőkútjában. Az egyik üzenet például arra emlékeztetett, hogy „derűs lélekkel a legnagyobb fájdalmon is képesek vagyunk úrrá lenni”, egy másik arra, hogy „segítséget kérni sosem szégyen”.

„A betegséggel való együttélés nagyban megnehezíti a páciensek életét, – mondta el Dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke. – Fontos, hogy megtalálják azokat az apró örömöket, melyek megszépítik, könnyebbé teszik a mindennapjaikat. Ezt jelképezik ezek a kishajók, amiket ma vízrebocsátottunk.”

Szerző

Döbbenet!Minden ötödik percben megvakul egy ember

Publikálás dátuma
2014.10.09. 14:50
Fotó: Thinkstock
Magyarországon évente több, mint hatezer ember veszíti el a látását, ugyanakkor odafigyeléssel, rendszeres szűréssel mintegy 4000 ember szeme világa megmenthető lenne. A szemünk fénye az egyik legértékesebb kincsünk, amelyet óvni kell, sokan azonban csak akkor érzik fontosságát, amikor már a szemük egészsége károsodott - hívja fel a figyelmet a Magyar Szemorvostársaság a látás világnapján.

A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt, minden percben egy gyermek - ha a világtalanok száma a korábbi ütemben gyarapodna, 2020-ban elérné a 75 milliót. A WHO adatai szerint a világban 285 millió ember szenved látáskárosodásban, 39 millió a vakok, 246 millió a gyengén látók száma, ebből 19 millió gyermek látáskárosodott. A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, amely elsősorban a szegénység okozta vitaminhiánnyal, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiányával magyarázható. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek több mint 50 százalékának volna szüksége valamilyen látáskorrekcióra.

A gyermekek esetében is riasztó adatokról beszélhetünk, közel 30%-uk küzd valamilyen látásproblémával. A jó látás elengedhetetlen a fejlődésükhöz, hiszen a tanult információik 80%-a a látásukon keresztül jut el hozzájuk. Ha a családban magas fokú a rövidlátás vagy távollátás, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, fokozottan ajánlott a rendszeres szemészeti szakvizsgálat.

Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermekkori vakságra, amelynek a leggyakoribb oka hazánkban a koraszülöttek éretlenségéből eredő retinopátia (ROP). Ugyanakkor megfelelő szűréssel és kezeléssel, szemfenéki lézertechnikával a vakság megelőzhető. Hazánkban a koraszülött intenzív osztályokon mind a 32 hét előtt született vagy 1500 gramm súly alatt világra jött kisbabák szemészeti szűrése évek óta kötelező. Ennek ellenére mégis nagy számban fordul elő a gyermekkori vakság, amely lényegesen csökkenthető lenne egy országos telemedicinális ROP szűrési rendszer működtetésével - hangsúlyozta dr. Németh János a Magyar Szemorvostársaság alenöke, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára.

A retino-telemetriás ROP szűrési tevékenység és a helyszíni lézerműtét neonatológiai mentési logisztikára telepítése nem új keletű kezdeményezés, hiszen ez a rendszer regionális szinten hazánkban már 5. éve működik, mintegy 25 kórház koraszülöttjeinek ellátásával. A módszerrel 100 százalékos biztonsággal kiszűrhető, hogy ki szorul lézer műtétre. A Magyarországon született veszélyeztetett koraszülöttek 2/3-át tudják ezzel a módszerrel szűrni, mintegy tíz százaléknál pedig szemfenéki lézerkezelést kell alkalmazni. Mindezek mellett sajnos a koraszülöttek körében nagyobb százalékban fordul elő szemüvegesség, kancsalság, ugyanakkor többségük rövidlátó, éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szemészeti kontroll – tette hozzá a professzor. Ma a legfontosabb feladat a telemedicinális szemészeti szűrőprogram országos kiterjesztése.

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló vakságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Magyarországon mintegy 750.000 diabetesben szenvedő betegből közel 37.000 ember veszítette el szeme világát. Ez az arány háromszorosa a Nyugat-európai mutatóknak, amit megfelelő diabeteses retinopathia (DRP) szűrőprogrammal hatékonyan lehetne csökkenteni. Európa-szerte már több országban működik úgynevezett telemedicinális szűrés, amely nagy segítséget jelent mind az orvos, mind a beteg számára. Hazánkban több, mint két éve indult el ez a program, amely azonban nem biztosít országos lefedettséget.

A diabeteses vakság miatt felmerült költségek jelentősek, ugyanakkor hosszú távon, az országos szűrőprogram bevezetésével akár 20 milliárd forintnyi kiadást is meg lehetne takarítani, aminek a szűrőprogram felállítása és működtetése csupán a töredékét teszi ki – emelte ki dr. Németh János.  Magyarországon évente mintegy 1000 cukorbeteg veszti el látását, azonban a teljes hazai cukorbeteg lakosságot lefedő szemészeti szűrőprogrammal és a szűrés alapján idejében elvégzett szemfenéki lézerkezeléssel 90-95 %-nál megelőzhető lenne a látásvesztés- folytatta gondolatait dr. Németh János. A rendszer lényege az lenne, hogy funduskamerával ellátott mozgó egységek járnák az ország háziorvosi rendelőit és cukorbeteg szakrendeléseit, ahol naponta 60-80 cukorbeteget lehetne megvizsgálni. Felmérések szerint a hatékony program megvalósulásához 28 ilyen egységre lenne szükség és csak egyetlen egy értékelő központra.

A szem- és látásvizsgálat a cukorbetegek számára évente ajánlott, de 45 éves kor fölött mindenkinek ajánlott legalább ötévenként. Október a látás hónapja, ezért ne feledkezzen meg Ön sem a szemészeti  szűrővizsgálatokról, vigyázzon önmagára, törődjön családtagjai szeme világával.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra. 2000-ben kezdeményezték a „Látás 2020” programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása. Ezt a célkitűzést támogatja a WHO új világméretű „Univerzális szem egészség” programja is, amely a 2014-2019 időszakra fogalmazza meg a legfontosabb teendőket. 

Szerző