Előfizetés

Részben kivonul a Citi

A jövő év végéig 11 országban, köztük Magyarországon is megválik lakossági üzletágától a Citigroup. A magyar piacon 1985 óta van jelen a Citibank Rt. révén a bankcsoport, amely 2009-tól azonban már nem önálló pénzintézetként, hanem fióktelepként működik. A Citigroup tegnapi negyedéves jelentésével egyidejűleg tett bejelentést "a globális lakossági banki üzletágát érintő stratégiai lépésekről". 

Rajtunk kívül még 10 ország: Costa Rica, Csehország, Egyiptom, El Salvador, Guam, Guatemala, Japán, Nicaragua, Panama, Peru és Dél-Korea lakossági ügyfeleinek mond fel a racionalizálás jegyében a bankcsoport. A bank közleménye szerint az üzletág értékesítése megkezdődött, a 2015 végéig tervezett lezárásak nagyban függ a piac érdeklődésétől, valamint a felügyeleti engedélyezésektől is. Az egyébként 160 országban jelenlévő bankcsoport 24 országban hagyja meg a lakossági szolgáltatásokat, innen származik azonban a lakossági banki bevételek több mint 95 százaléka. A Citi vállalati és intézményi üzletága továbbra is zavartalanul működik.

A Népszava által megkérdezett szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Citibank kivonulása nem előzmény nélküli, hiszen néhány hete zárta be a vidéki fiókjait és olcsó számlái nagy részét is megszüntette. Arra, hogy hány ügyfelet érinthet a tervezett intézkedés, sem szakértőnk, sem a bank kommunikációs osztály nem tudott pontos számot mondani, ugyanis fióktelepként az adatokat nem Budapesten kezelik. Sajtóinformációk szerint 500 milliárd forint körüli lakossági számlaállományt kezel a hazai Citi. A bank a hazai hitelkártyapiacnak jelentős szereplője, kérdés, mi lesz a sajátos pontgyűjtős, visszatérítős kártyafajták sorsa, ugyanis ezt más bankok közül kevés nyújtja, így átvételük gondot okozhat.

Élelmiszer-rezsicsökkentés?

B.T.
Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:20
A hús áfakulcsának csökkentése sokat segíthetne az alacsony jövedelműeken FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A kormánypárti többség ismét lesöpörte az asztalról a szocialisták élelmiszeráfa-csökkentési törvényjavaslatát. Joggal érezhetik magukat becsapottnak a mezőgazdasági ágazatok képviselői is, hiszen ezzel az ugyanebben a témában a terméktanácsokkal közösen kidolgozott javaslatuk is kútba eshet.

A parlamenti többség hétfőn az országgyűlésben tárgyalni sem volt hajlandó az élelmiszerek áfájának csökkentéséről, holott az idei választások még engedékenynek mutatkozott a kormány. A téma nem ismeretlen a kormány számára, hiszen éppen ő rendelte meg az agrártárca egyik háttérintézményétől az áfa csökkentésről hatástanulmányt három éve. Tudvalevő, hogy Magyarországon a legmagasabb egész Európában az élelmiszereket terhelő áfa, az átlag 10-12, de több országban is 0 százalék.

Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a szakbizottság hétfői ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy az alapvető élelmiszerek áfa csökkentésével egyetért Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, valamint a kormánypárti és az ellenzéki képviselők többsége is. A plenáris ülésen mégis leszavazták a szocialisták javaslatának napirendre vételét - tette hozzá. Harangozó szerint az áfakulcs mérséklése a családok terheinek csökkentésével valódi "rezsicsökkentést" jelentene, illetve hozzájárulna a feketegazdaság és a feketefoglalkoztatás visszaszorításához.

Ezzel egyetértett Csorba Attila, a Baromfi terméktanács elnök-igazgatója is, aki a Népszavának elmondta, az étkezési piacon 30 százalékosra becsüli fekete- és szürkegazdaság arányát, melynek okát a szakemberek főleg a 27 százalékos áfában látják. Évente átlagosan 1-1,5 milliárd tojást visznek piacra a hazai termelők, s tavaly 500 ezer importtojás érkezett Magyarországra. Idén, a hazai termelés zsugorodása miatt a behozatal elérheti a 800 millió darabot is, a gyors átcsomagoló berendezéseknek köszönhetően ennek nem csekély hányada illegális csatornákon kerül a kereskedőkhöz.

A szocialisták 2010 óta többször javasolták a tőkehúsok, a tej, a kemény sajtok, a vizes zsömle, kifli, a fehér és félbarna kenyér, valamennyi hazai zöldség-gyümölcs, a tojás, az édesvízi halak áfájának egy számjegyűre mérséklését. Becslések szerint ez 100 milliárd forintos adóbevétel kiesést okozna, de a fekete gazdaság kifehéredése, a legális foglalkoztatás bővülése már rövidtávon is pótolná a kieső bevételeket. Az sem közömbös, hogy az adóterhek mérséklése a legrászorultabbak terhein enyhítene.

Több agrár terméktanács is készített áfacsökkentési javaslatot, amit egyeztettek a szaktárcával. Határozott nemet nem mondtak nekik, így joggal gondolhatták, hogy a kormányzat érdemben foglalkozik a javaslattal. Most kiderült, csak hitegették a gazdákat.
Bár a költségvetést csak október végén ismerheti meg az ország, de kormányzati oldalról már többször elhangzott, a bürokrácián takarékoskodnak. Ez akár megteremthetné az áfacsökkentés fedezetét is.

Magyar ház nyílik Dubaiban

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:19
Balogh Sándor és Khalaf al Habtoor: ez lehetőség, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz FOTÓ: NÉPSZAVA
Még az idén Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílik Dubaiban. Ezt a helyszínen jelentette be Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság vezetője, aki részt vett a második Világgazdasági Fórumon és tárgyalt Khalaf al Habtoor-ral, Dubai második leggazdagabb emberével.

A Magyar Afrika Társaság eddig öt hasonló központot - HTCC (Hungarian Trade and Culture Center) - nyitott a világban. Marokkóban, Ghánában, Ugandában, Malawiban és a kínai Sanghajban működnek ilyen házak.

Balogh Sándor az ATV késő esti Világhíradójának elmondta, a világban egyre többen belátják, hogy a gazdaság következő nagy mozgatórugója az afrikai piac lehet. A fekete kontinensen mind nagyobb a vásárlóerő, ami jelentős gazdasági fellendülést hozhat.

A Magyar Afrika Társaság első embere úgy vélte, hogy Dubaiban felismerték az Afrikában rejlő gazdasági potenciált, ezért is rendezték a gazdasági fórumot. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fekete kontinens már nem csak turisztikai célpont, hanem jelentős befektetések és beruházások helyszíne is lehet.

Balogh Sándor kiemelte, hogy Dubai olyan kapu lehet Afrika felé, amelyen keresztül a magyar külkereskedelem is bekapcsolódhat az üzletekbe. A Magyar Afrika Társaság fő törekvése, hogy segítse a magyar üzletembereket az 51 országot számláló kontinensen.

Khalaf al Habtoor kiváló kezdeményezésnek nevezte, hogy magyar kereskedőház nyílik Dubaiban. "Ez lehetőség arra, hogy  magyar és dubai üzletemberek közelebb kerüljenek egymáshoz" - mondta.

A Habtoor Group elnöke szerint azonban arra lenne szükség, hogy jobban megismertessék hazánkat, mert így a dubai befektetők képet kaphatnának a Magyarországban rejlő üzleti lehetőségekről.