Komolytalan vallomás az Ökotárs-ügyben

Bizonyítékok vagy egyéb információk híján kizárólag néhány, a Magyar Nemzetben megjelent cikk tartalmát ismertette a nyomozókkal az Ökotárs Alapítványt feljelentő, fideszes Tényi István szeptemberi, tanúként való kihallgatásán - derült ki a feljelentő által lapunknak elküldött jegyzőkönyvből. 

Mint arról a vs.hu korábban írt, a tanárként dolgozó, belvárosi Fidesz-tag azután tett feljelentést az ügyészségen - ami alapján nyomozás indult a norvég állam támogatásait kiosztó civil szervezetek ellen -, hogy a kormánypárti napilap június 23-i cikkében arról olvasott: korábbi munkaadója, Matiszlovicsné Horváth Éva, a SZERSA Oktatási Központ vezetője is tagja volt a Norvég Civil Alapok támogatásairól döntő bírálóbizottságnak.

Bár Tényi a kihallgatás elején azt vallotta, az ügyben személyesen nem érdekelt vagy elfogult, vallomásából kiderült: 2013 januárjában Matiszlovicsné kirúgta őt az iskolából, ami miatt állítása szerint "nincs benne harag". A tanár azonban nem említette, hogy azért rúgták ki a SZERSA-tól, mert Tényi rendszeresen politizált az óráin. Elbocsátása után közveszéllyel fenyegetés miatt indult ellene eljárás, miután a Facebookon egy Bagdad bombázásáról készült fényképpel üzent néhány diáknak, ezzel a szöveggel: "nagyjából ez marad az iskolából is".

Tényi a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági bűnözés elleni főosztályán tett vallomást, amelyből kiderült, hogy pusztán azért vált számára gyanússá Matiszlovicsné szerepe, mert ő is dolgozott pályázatíróként, és "szerezhetett esetleg a SZERSA részére is pénzt így, mind nemzetközi, mind uniós, mind magyar pénzalapból származóan". Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egyik nyilatkozata után pedig "felmerült benne a gyanú", hogy a pályázók és a bírálók ugyanabból a körből kerülhetnek ki az Ökotárs pályázatain - vallotta Tényi. Ráadásul a tanár korábban azt nyilatkozta, hogy a SZERSA-t illetően tett bejelentést a Fővárosi Főügyészségen, költségvetési csalás jogcímén, ennek ellenére az V. kerületi rendőrség az Ökotárs ellen indított nyomozást, és a feljelentés-kiegészítésbe már a sikkasztás gyanúja is bekerült.

Kérdés, hogyan vehette komolyan az ügyészség Tényi feljelentését, amikor az kizárólag a Magyar Nemzet információin alapult.

A vádhatóság korábban is többször tagadta, hogy sajtóhírek alapján indítaná eljárásait. A választási jogsértéseket bizonyító "Kubatov-videó" kapcsán például a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) arra hivatkozva nem indított nyomozást, hogy "a kialakult gyakorlatnak megfelelően, a médiában megjelent sajtóhírek nyomán" hivatalból nem vizsgálódnak. Ennek ellenére lapunk 2012-ben feltárta, hogy az erzsébetvárosi "ingatlanpanama-ügyben" egy 2010. március 1-jén kelt, hivatalos főügyészségi feljegyzés a Magyar Hírlap egyik cikkre hivatkozott. A "sajtóhír" ekkor komoly hivatkozási alap volt a KNYF-en, hiszen a hűtlen kezelés bűntettének "gyanúját keltő" adatként szerepelt az iratban, ráadásul az ügyészség hozzátette, a tanácsadásról ők maguk "semmilyen irattal" nem rendelkeznek.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző