Hat évet kapott Martfű volt jegyzője

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Szolnoki Törvényszék első fokon hozott döntését, így Martfű egykori és Rákócziújfalu jelenlegi jegyzőjét több rendbeli hivatali befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elkövetőjeként jogerősen 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

B. Edithet mellékbüntetésként 1 millió 250 ezer forint megfizetésére kötelezték. A per további három vádlottja közül kettő börtönbüntetést, míg a harmadik felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A vádirat szerint 2011 januárjában Martfű önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút egy szakaszának megvalósítására. A pályázat kiírása előtt - 2010 decemberében - a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon egy olyan kivitelezőt, aki azzal a feltétellel is vállalná a munkák elvégzését, hogy - a pályázat pozitív elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe - a munkadíj egy részét visszajuttatná neki. 

A felkért vállalkozó meg is találta a "feladatra alkalmas" kft.-t és annak vezetőjét, aki megegyezett a jegyzővel, hogy ha a cég nyeri meg a pályázatot, akkor a cégvezető a munkadíjból öt százalékot visszajuttat a jegyzőnek. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok - a három érintett település polgármestere - között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek. 

A jegyző 2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt - a kapcsolatán keresztül - azzal a lehetőséggel kereste meg, hogy Tomajmonostora önkormányzata pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és ezt a munkát a kft. szintén megpályázhatná. 2011. február végén - annak érdekében, hogy Tomajmonostorán - "rendben menjenek a dolgok", a jegyző az ismerősén keresztül 1,5 millió forintot kért és kapott a kft. cégvezetőjétől. 

A 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt néhány nappal a jegyző felhívta a konzorcium képviselőjét, és hárommillió forintot kért tőle azzal a megjegyzéssel, hogy "a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden", de "ennek ára van". Az ügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzátadás megtörtént volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át a főutat. 

Martfűn felmentett jegyzőt 2013 tavaszán - pályázat alapján - Rákócziújfalu jegyzőjévé nevezték ki, azóta ott dolgozik. Papp János, a település újraválasztott független polgármestere az MTI-nek szerdán azt mondta, amint megkapják a bíróság írásbeli ítéletét megszüntetik B. Edith munkaviszonyát. Az eljárás lezárásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és nagyon sajnálja, hogy a "hivatalt rendbe tevő, kiváló szakembertől" meg kell válniuk - jegyezte meg az elöljáró.

Szerző
Frissítve: 2014.10.15. 13:37

Putyin a neonácizmus terjedése miatt aggódik

Egyre nyíltabban jelenik meg a neonácizmus Európában, ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a jelenség Lettországban és más balti államokban már mindennapossá vált - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Politika című napilapnak.

Az interjút Putyin belgrádi látogatásának napján, csütörtökön közli teljes egészében az újság, szerdán viszont a nácizmusra és fasizmusra vonatkozó gondolatokból közöltek részletet. 

Putyin úgy fogalmazott: "sajnos a náci vírus elleni oltás, amelyet a nürnbergi perek idején Európa egyes országaiban kifejlesztettek, veszít erejéből". Szerinte ennek bizonyítékai a balti államokban egyre gyakoribbá váló neonáci megnyilvánulások. Ide sorolta azonban az Ukrajnában történteket is. "Ebben a vonatkozásban különösen nagy aggodalomra ad okot a helyzet Ukrajnában, ahol februárban alkotmányellenes puccsot hajtottak végre nacionalista és más radikális csoportok" - részletezte az orosz elnök. 

Szerinte ma közös feladata mindenkinek, hogy fellépjen a nacionalizmus hőstettként való dicsőítése ellen. Emellett hozzátette, hogy meg kell akadályozni a második világháború kimenetelének felülvizsgálatára tett próbálkozásokat, és következetesen küzdeni kell a rasszizmus, az idegengyűlölet, valamint az agresszív nacionalizmus és sovinizmus minden formája ellen. 

Vlagyimir Putyin a Belgrád felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre érkezik a szerb fővárosba, amikor a szerbek azt ünneplik, hogy 1944. október 20-án 11 napig tartó véres harcok után a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg bevette az addig német ellenőrzés alatt álló jugoszláv fővárost.

Szerző

Több mint foci – elszabadultak a szerb-albán indulatok

Hatvannyolc év után látogatna újra albán miniszterelnök Belgrádba, ám a  tervek szerint alig nyolc nap múlva sorra kerülő történelmi találkozót talán megtorpedózta egy focimeccs és az azon elszabaduló indulatok. 

Edi Rama albán kormányfő szerbiai látogatása történelmi momentum lesz a két ország kapcsolatában, ha egyáltalán sor kerül rá, miután testvérét tegnap este letartóztatták Belgrádban.

Kedden este az első félidő után, biztonsági okokból meg kellett szakítani a Szerbia–Albánia EB selejtező labdarúgó mérkőzést. A Partizan stadionjában zajló meccsen első játékidejében, 0-0 állásnál a pálya fölé repült egy kis dron, amelyre albán zászlót rögzítettek. Nem is akármilyent, hanem egy Nagy Albániát ábrázoló zászlót. Amikor Stefan Mitrovic szerb labdarúgó elkapta a zászlót, két albán játékos azonnal rárontott, s megpróbálták elvenni tőle a zászlót. Általános zűrzavarba, dulakodásba torkollt a sport, játékosok, edzők estek egymáshoz, hozzájuk csatlakozott ég néhány, a nézőtérről behatoló szurkoló is. A meccset megszakították. Elszabadult a pokol, az albán játékosokat fáklyákkal és öngyújtókkal dobálták, a rendőrség pedig bevonult a déli lelátóra, hogy ott szétválassza a szurkolók két csoportját. Az angliai Martin Atkinson bíró az öltözőbe küldte a játékosokat.

A megszakítás több mint 50 percig tartott, időközben tárgyalásokat folytattak a két nemzeti labdarúgó-szövetség és az UEFA képviselői arról, hogy folytatni lehet-e a meccset. A végső hivatalos döntés értelmében a mérkőzést nem folytatják.

Ezt követően a szerb hatóságok letartóztatták a VIP páholyban tartózkodó az albán miniszterelnök testvérét, Orfi Ramát, mert a gyanú ő szervezte és vezette le azt az incidenst.

Az indulatok nem ismertek határokat. Még az éjszaka folyamán Bécsben is egymásnak estek a szerbek és az albánok. Hírek szerint mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal, köztük gyújtópalackokkal dobált meg egy szerb kávéházat az osztrák főváros nyugati részén lévő Ottakring kerületben. A kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni a randalírozókat, közben azonban a helyszínen mintegy kétszáz szerb gyűlt össze, akik az albánokra akartak rátámadni. Súlyosabb összecsapásra nem került sor, a randalírozók elhagyták a helyszínt, de közben járműveket, köztük rendőrautókat rongáltak meg.

A Koszovó miatti szerb-albán ellentét esetleges elfajulására a labdarúgó szövetségek is számítottak, éppen ezért abban állapodtak meg, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott és bejutott a stadionba. A dulakodás azonban ezúttal nem a szurkolók, hanem a játékosok között kezdődött. Ezzel viszont a szövetségek sem számoltak.

Szerző