Előfizetés

Nem örül az EU Putyin belgrádi látogatásának

Belgrádba érkezik csütörtökön Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerbiai látogatása épp az ukrajnai válság kellős közepén történik. Az Európai Uniónak egyre kevésbé tetszik Szerbia külpolitikai stratégiája. Belgrád ugyanis egyensúlyozni próbál Brüsszel és Moszkva között.

A szerb vezetők süketnek tettetik magukat, amikor az egyes uniós illetékesek arra figyelmeztetik őket: ha komolyan gondolják az uniós integrációt, csatlakozniuk kell az Oroszország elleni szankciókhoz.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő azonban több ízben figyelmeztetett arra, nem engedhetik meg maguknak az oroszellenes szankciókat, mert akkor csődbe menne az ország.

Belgrád közvetítőnek próbálja beállítani magát a Kelet és Nyugat között. Nemcsak gazdasági, kulturális szempontból is nagy kockázatot vállalna, ha szakítana Moszkvával.

Az orosz elnök népszerű Szerbiában, a megkérdezettek többsége, 56 százaléka semmi kivetnivalót sem lát abban, hogy Putyin Szerbiába érkezik. Moszkva rendszeresen Szerbia mellé állt a nemzetközi konfliktusokban. Mindmáig nem ismerte el például Koszovó függetlenségét,

Oroszország számára is fontos a vizit, hiszen Putyint végre egy olyan európai ország látja vendégül, amely nem volt a Szovjetunió tagja.

Hogy a Kreml mennyire nem félvállról veszi az utat az is jelzi, 150 tagú küldöttség érkezik a szerb fővárosba három repülőgép a fedélzetén. „Fontos számunkra, hogy érezzük azt: számíthatunk Szerbiára” – nyilatkozta a Vecernje Novosti lapnak Alekszander Csepurin Belgrádba akkreditált orosz nagykövet.

Kifejtette, hazája elégedett Szerbiának az ukrán válsággal kapcsolatos mérsékelt álláspontjával, s megértését fejezte ki Belgrád kényes helyzete miatt.

Nemzetközi szakértők eltérően ítélik meg az eseményt. Karen Donfried, a German Marshall Alap elnöke a minap azt közölte, nem lát semmi különöset abban, hogy az orosz elnök Belgrádba látogat, hiszen a vizitre Belgrád felszabadulásának 70. évfordulóján kerül sor. (Beszédet is mond Putyin az ez alkalomból tartandó díszfelvonuláson.)

Ugyanakkor azt is közölte, a nemzetközi közösségek nagy figyelemmel követik azokat az üzeneteket, amelyek itt hangzanak el. Nem volt ennyire megengedő Johannes Hahn, aki a következő Európai Bizottságban a bővítési ügyekért is felel majd. Úgy vélte, Szerbiának felül kellene vizsgálnia azt a döntését, amely szerint nem támogatja az EU Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseit.

Tanja Miscevic, az unióval folytatott csatlakozási tárgyalások szerb küldötségvezetője kifejtette, Putyin belgrádi látogatása még nem jelenti azt, hogy Szerbia lemondott volna kulcsfontosságú külpolitikai céljairól, s nem az uniós integrációt tartaná legfőbb prioritásának.

Utalt arra, hogy német politikusok nemrégiben azt üzenték Belgrádnak: nem kifogásolják Putyin látogatását. Zarko Puhovski, a zágrábi bölcsészkar professzora a belgrádi B92-nek elmondta, Szerbia ugyan kényes helyzetben van, de ezt akár a saját előnyére is fordíthatja.

Hasonlóképpen vélekedett Dusan Janjic szerb politikai elemző, aki kifejtette, Putyin Szerbián keresztül kíván üzenni az EU-nak. Azt kívánja demonstrálni, hogy Moszkva továbbra is fontos szereplő marad Európában.

Putyin, aki a belgrádi látogatás során Tomislav Nikolic elnökkel és Aleksandar Vucic kormányfővel is tárgyal, elsősorban energetikai kérdésekről cserél eszmét vendéglátóival. Ez azonban egy másik kényes kérdést vet fel: a Déli Áramlat ügyét.

Miközben Belgrád támogatná a gázvezeték kiépítését, az Európai Bizottság múlt héten figyelmeztetett arra: ebbéli lépéseit össze kell hangolnia az európai elvárásokkal. Vucic kormányfő akkor azt közölte, alávetik magukat az EU akaratának. Kérdés persze, mit szól ehhez Putyin.

Kemény viták a főpapok között

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:31
Ferenc pápa a háttérből próbál irányítani FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Kemény viták alakultak ki a főpapok között arról a dokumentumról, amelyet Erdő Péter bíboros ismertetett hétfőn, a családszinódus félidejében. A szöveg teljességgel Ferenc pápa nyíltságát tükrözi, ami azonban egyes főpapoknak nagyon nincs ínyére. A végső szövegről szombaton szavaznak majd.

Különösen érdekes a homoszexuálisok kapcsolatát érintő rész. Jól emlékezhetünk Ferenc pápának tavalyi, riói látogatását követően elhangzott szavaira. "Ha valaki meleg és az Urat keresi, ki vagyok én ahhoz, hogy ítéletet mondjak róla? Mindannyian a testvéreink.

Az elveszetteknek segíteni kell" - fogalmazott akkor a pápa, aki arra kívánt rávilágítani: az egyház tanításának üzenete a diszkriminációra való ösztökélés helyett az elesettek, rászorulók társadalomba integrálásának elősegítése lenne, azaz szeretettel egyengetni mások útját.

Ezt a gondolatot tükrözi vissza a "Vita utáni jelentés" is, amely nem "betegeknek", "elhajlóknak" bélyegzi a saját neműekhez vonzódókat, a homoszexualitást pedig - XVI. Benedek emeritus pápával szemben - nem "anomáliának" nevezi. Kimondja: az egyháznak "befogadó otthonnak" kell lennie számukra. Bár továbbra is szigorúan nemet mond az egyneműek házasságára, beszél az azonos neműek kapcsolatának "pozitív aspektusairól".

Kifejti azonban azt is, az egyház nagy figyelmet fordít az egynemű párokkal együtt élő gyermekekre, akik jogait "mindig előtérbe kell helyezni". (Ez utóbbi megfogalmazás mintha szó szerint Ferenc pápától származna.) A szinódus egyik elnöke, Luis Tagle fülöp-szigeteki bíboros hétfőn közölte, még messze nem végleges a dokumentum szövege, vagy ahogy fogalmazott, a "dráma folytatódik".

Erdő Péter a szöveg bemutatásakor elismerte, hogy bírálatot is megfogalmaztak a dokumentummal kapcsolatban: 41 hozzászólásból 15-ben módosításokat javasoltak, vagy bizonyos megfogalmazásokat tartottak hiányosnak. Bár a főpapok rendre tagadják, hogy ádáz viták zajlanának a főpapok között, a sajtónak adott nyilatkozatokból azért kiderül, milyen mélyek az ellentétek a haladók és a konzervatívok között.

Elsősorban a homoszexuálisokkal kapcsolatos megfogalmazások váltották kik a konzervatívok haragját. Kemény bírálatot fogalmazott meg a dokumentummal szemben Stanislaw Gadecki poznani érsek, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Vatikáni Rádióban. Az Erdő Péter által ismertetett szöveget egyenesen "elfogadhatatlannak" nevezte nyitottsága miatt. Mind fogalmazott, a lelkipásztori feladatnak a "családok védelmének kell lennie, s nem arcul kell csapni őket".

A szinódus egyik moderátora, a tradicionalista Raymond Leo Burke wisconsini érsek, aki még a konzervatívok szemében is szélsőségesnek számít, úgy vélte, "manipulálják" a szinódusról kiszivárgott információkat. Az egyház tanítását nem lehet újratárgyalni, a "hitről nem lehet szavazatokkal dönteni" (utalván arra, hogy szavazással határoznak a végső szövegről).

Hasonlóképpen nyilatkozott a másik közismerten konzervatív moderátor, Wilfrid Fox Napier dél-afrikai bíboros, aki úgy vélte, a média "rosszul értelmezte" a hétfői dokumentumot. Raymundo Damasceno Assis portugál bíboros sem tagadta a konzervatívok merev ellenállását. A Vatikáni Rádiónak elmondta: a nyitást ellenzők attól tartanak, hogy a liberálisabb intézkedések nyomán a tanítás is változni fog. Mint mondta, ő azonban nem fél ettől.

Christoph Schönborn bécsi érsek elárulta, már annak kapcsán is bírálatok hangzottak el, hogy a közbülső jelentést is nyilvánosságra hozták. Ám utalt arra, hogy ezt az utat követték a korábbi szinódusok alkalmával is. Az osztrák bíboros a Corriere della Serának azt is elmondta, tisztelni kell azokat a homoszexuális párokat, akik hűségesek egymáshoz.

A pápa ugyan nem szólalt fel a szinódus ülésein, de a Szent Márta házban elhangzott prédikációjában utalt arra, veszélyes a tanításhoz való túlzott ragaszkodás, mert ezzel nem válnak nyitottá az "Isten általi meglepetésekre". Utalt arra, hogy Krisztust sokan saját korában is különösnek, veszélyesnek tartották. A következő napok roppant izgalmasak lesznek. Kiderül, Ferenc pápa megnyer-e egy fontos csatát a konzervatívok ellen.

Hihetünk-e a riasztónak?

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:11
Ellenőrzött laboratóriumi körülmények között sok szerkezet nem állta meg a helyét FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS
Az utóbbi években divatba jött szén-monoxid-érzékelők hasznos életvédők lehetnek a láthatatlan gyilkos, a szén-monoxid veszélyes jelenlétének kimutatásával, amennyiben jól működnek és jó helyre vannak felszerelve. A laboratóriumi vizsgálatok szerint azonban a szerkezetek egy része vagy korán, vagy későn jelez, vagy egyáltalán nem riaszt. Akkor pedig csak a hamis biztonság látszatát kelti.

Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője.

Kathi Attila az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid jelenléte esetén, vagy hamisan riasztott.

Kathi arra is felhívta a figyelmet: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az NFH ellenőrei eleve a gyanús termékeket vizsgálták. Ugyanakkor figyelmeztetni szeretnének mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad.

Javasolták, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amihez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő arról számolt be, hogy 2012 óta egyre szaporodnak a riasztások: 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt.

A készülékek beszerzése mellett lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására is - hangsúlyozta a főfelügyelő.

Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak.

Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek kilencvenöt százaléka nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti - mondta.

A fogyasztóvédelmi hatóság megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból.
 

Nézd meg a lángját…
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az első és legfontosabb a gázkészülékek rendszeres - szakember általi - ellenőrzése és karbantartása. Két ellenőrzés között is érdemes egy-egy pillantást vetni a tűzhelyek, bojlerek lángjára. A jól működő készülék tiszta, kék lánggal ég, az égés ilyenkor általában tökéletes, nem képződik mérgező gáz.
A sárga láng leginkább oxigénhiányos égésre vezethető vissza, akkor viszont gyors felülvizsgálat szükséges. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy kis huzat a lakásban!
Alapvető és logikus fizikai tétel, hogy az égéstermék - adott esetben a szén-monoxiddal együtt - nem tud kimenni a kéményen, ha a helyére nem tud bejönni a lakásba a friss levegő. Ez ugyan rossz hír a fűtéssel takarékoskodók számára, de életet jelenthet, ha észben tartjuk