Bordán Lili itthon forgat

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:47
FOTÓ: BLAHÓ LÁSZLÓ
Három hónapon keresztül forgat Magyarországon az Egyesült Államokban élő Bordán Lili színésznő, aki több különböző alkotásban is szerepet kapott. Októberben pedig a brit fővárosban mutatják be a The Smoke című filmet, amelyben főszerepet alakít.

Bordán Lili Los Angelesben élő színésznő különböző stílusú filmekben kapott szerepet: az American Girl egy Disney-produkció, a Camp X című kanadai sorozat pedig a második világháború idején játszódik.

A színésznő eredetileg a Vince Marcello rendezte American Girl című filmben kapott szerepe miatt tért haza Magyarországra július végén. Az ifjúsági alkotás egy gyerekkori kalandról szól, azonban az alkotók felnőttek számára is élvezhetőnek szánják. A szórakoztató produkcióban a színésznő kulcsfigurát alakít: egy hippi kismamát, aki a történet előrehaladtával életet is ad gyermekének.

"Élveztem a forgatás minden percét, hiszen egy jól megírt forgatókönyv alapján készült a film. A gyermekközönség sokkal őszintébb, ugyanakkor keményebb, mint a felnőtt, aki sokszor inkább a kritikusoknak hisz, mint a saját szemének. A férjemet a nagyon kedves Fabrice Michel francia színész játszotta a filmben, a nővéremet pedig az Oscar-díjra jelölt Virginia Madsen.

Magyar színészek közül Bálint András és Peremartoni Krisztina szerepel a filmben" - számolt be a szereposztásról Bordán Lili, aki korábban gyerekeknek szánt produkciókban is játszott Budapesten, a Lázár Ervin művéből készült A Négyszögletű Kerek Erdő című mesejátékban például Vacskamati szerepét alakította. A forgalmazó szerint az American Girl című filmet 2015 júliusában mutatják be az Egyesült Államokban, itthon valószínűleg a Disney Csatorna műsorán lesz látható.

A számtalan amerikai és magyar filmben szerepelt színésznő október közepéig még Magyarországon forgatja a Camp X című kanadai történelmi filmsorozatot, amelyben Kate-et, a második világháborúban aktív szerepet vállaló kódfejtőt formálja meg, aki az alkotásnak címet adó katonai támaszponton dolgozik.

Filmbéli társa többek között Hugh Dillon, a népszerű kanadai színész, aki a Flashpoint című sorozattal vált ismertté. Bordán Lili szerint érdekes téma a világháború, és úgy gondolja, a színész annál kreatívabb tud lenni, minél többet tud a történelmi háttérről, a körülményekről. A  színésznő mielőtt hazatérne Los Angelesbe, október 20-án még részt vesz a The Smoke című - remélhetőleg magyar mozikba is eljutó - thriller filmje londoni bemutatóján.

Hihetünk-e a riasztónak?

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:11
Ellenőrzött laboratóriumi körülmények között sok szerkezet nem állta meg a helyét FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS
Az utóbbi években divatba jött szén-monoxid-érzékelők hasznos életvédők lehetnek a láthatatlan gyilkos, a szén-monoxid veszélyes jelenlétének kimutatásával, amennyiben jól működnek és jó helyre vannak felszerelve. A laboratóriumi vizsgálatok szerint azonban a szerkezetek egy része vagy korán, vagy későn jelez, vagy egyáltalán nem riaszt. Akkor pedig csak a hamis biztonság látszatát kelti.

Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője.

Kathi Attila az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az OKF és a fogyasztóvédelem közös akciója keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid jelenléte esetén, vagy hamisan riasztott.

Kathi arra is felhívta a figyelmet: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az NFH ellenőrei eleve a gyanús termékeket vizsgálták. Ugyanakkor figyelmeztetni szeretnének mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad.

Javasolták, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amihez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő arról számolt be, hogy 2012 óta egyre szaporodnak a riasztások: 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt.

A készülékek beszerzése mellett lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására is - hangsúlyozta a főfelügyelő.

Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak.

Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek kilencvenöt százaléka nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti - mondta.

A fogyasztóvédelmi hatóság megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból.
 

Nézd meg a lángját…
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az első és legfontosabb a gázkészülékek rendszeres - szakember általi - ellenőrzése és karbantartása. Két ellenőrzés között is érdemes egy-egy pillantást vetni a tűzhelyek, bojlerek lángjára. A jól működő készülék tiszta, kék lánggal ég, az égés ilyenkor általában tökéletes, nem képződik mérgező gáz.
A sárga láng leginkább oxigénhiányos égésre vezethető vissza, akkor viszont gyors felülvizsgálat szükséges. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy kis huzat a lakásban!
Alapvető és logikus fizikai tétel, hogy az égéstermék - adott esetben a szén-monoxiddal együtt - nem tud kimenni a kéményen, ha a helyére nem tud bejönni a lakásba a friss levegő. Ez ugyan rossz hír a fűtéssel takarékoskodók számára, de életet jelenthet, ha észben tartjuk

Szerző
Frissítve: 2014.10.15. 22:14

Főiskolai módszer a parlagfű irtásában

Jövőre akár természetes szerrel irthatják a parlagfüvet, sikeresnek bizonyultak ugyanis azok a kutatások, amelyek a parlagfű elleni biológiai védekezést vizsgálták a Kecskeméti Főiskolán. Az eredményekről a múlt héten tartottak sajtótájékoztatót a Kertészeti Főiskolai Karon, ahol a kutatás vezetője mellett Kecskemét akkori - ám a hétvégén polgármesterré választott - alpolgármestere is részt vett, jelezvén, hogy a parlagfű elleni küzdelem a városi önkormányzat és a főiskola együttműködésének újabb területe lehet.

A főiskolán kifejlesztett természetes szert idén sikeresen alkalmazták a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területén - mondta dr. Pölös Endre botanikus, a Kecskeméti Főiskola docense és a kutatások vezetője a sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a kertészeti karon már évek óta folynak a parlagfűvel kapcsolatos kutatások, idén azonban a KNP javasolta: próbáljanak meg olyan biológiai módszert bevetni a parlagfű ellen, ami hatékonyan visszaszoríthatja az agresszív növényt, de a környezetet nem károsítja - a nemzeti parkban ugyanis kémiai növényvédő szer nem alkalmazható.

Pölös Endre elmondta, hogy a főiskolán zajló, parlagfűvel kapcsolatos kutatások egyik területe éppen arra keresi a választ, hogyan lehetne más növények hatóanyagait a parlagfű ellen fordítani, illetve úgy felhasználni, hogy ugyanúgy viselkedjenek a parlagfűvel, ahogy a parlagfű viselkedik más növényekkel szemben.

"A természetes hatóanyag nem kevésbé mérgező, de megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban. A Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményeket hozott.

A kezelt parcellán a parlagfű eltűnt és visszaállt a természetes vegetáció" - számolt be az eredményekről a kutató, hozzátéve, hogy bizonyított hatékonysága ellenére a kifejlesztett szer széleskörű használata is engedélyhez van kötve, amelynek megszerzése szintén pénzt és időt igényel.

Mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a "hagyományos", mechanikai úton - vagyis kaszálással - történő parlagfű irtással csak rontunk a helyzeten: a növény ugyanis "rendkívüli sarjadzó képességgel  rendelkezik , és egy helyett akár tíz másik is képes kifejlődni ugyanott.

Vagyis ezzel a módszerrel csak provokáljuk a növényt. A kihúzás segítene, illetve - ha a kecskeméti kísérletek beválnak - akkor a biológiai védekezés lesz az igazi fegyver a gyomnövény ellen" - vélekedik a botanikus.   Az elért sikereket Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét új polgármestere is üdvözölte.

Elmondása szerint a városban mintegy kétmillió négyzetméternyi közterületen kell felvenni a küzdelmet a parlagfű ellen, az adatok szerint a város területének 20-30 százaléka szennyezett parlagfűvel.

A polgármester asszony azt is elmondta, hogy a városvezetés partner lesz a környezetbarát védekezési módszer jövőbeli alkalmazásában: a jövő évi költségvetés tervezésénél javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a főiskola támogatásának megállapításakor új programpontként szerepeljen a parlagfű elleni küzdelem.

"Ha a mintaprogram eredményeket hoz, akkor az akár országosan is alkalmazható lesz nemcsak a közterületeken, hanem a mezőgazdasági területeken is" - hangsúlyozta a városvezető.

Szerző