Előfizetés

Szakadárok lakóházakat lőnek Donyeck megyében

Grad rakéta-sorozatvetővel lakóházakat lőttek az oroszbarát szeparatisták a Donyeck megyei Nyikisine településen - közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szerint a szeparatisták "nem hagynak fel a lakott körzetek támadásával az átmenetileg ellenőrzésük alatt lévő területeken". Beszámolt arról, hogy a donyecki nemzetközi repülőteret védő ukrán katonák előző éjjel visszaverték a szakadárok újabb rohamát. Luhanszk megyében a kormányerők erősítést kaptak, és meghátrálásra kényszerítették a szeparatistákat a Zolote, Horose és Szmile településekhez vezető utak kereszteződésében, ahol két napon át tartottak a heves összecsapások a szemben álló felek között.

Az elmúlt 24 órában a kelet-ukrjanai harcok övezetében három katona esett el, és kilenc sebesült meg. A donyecki városvezetés közben azt közölte, hogy a megyeszékhelyen négy civil sebesült meg az elmúlt egy nap alatt a harcok következtében. A Mariupolt védő ukrán fegyveres erők parancsnoksága azt jelentette, hogy az elmúlt 24 órában nem voltak támadások posztjaik és állásaik ellen az azovi-tengeri kikötővárosnál, ugyanakkor 10 drónt, azaz pilóta nélküli felderítő repülőgépet észleltek a település fölött.

A holttestek felkutatásával foglalkozó "Nemzeti Emlékezés Szövetség" nevű civil szervezet csütörtökön azt közölte, hogy szeptember 3-a óta több mint 150 ukrán katona maradványait találták meg. Tíz településen összesen 31 sírt tártak fel, ebből 11 tömegsírt, azaz olyan hantot, amelyben kettőnél több holttestet találtak. Emellett a településeken kívül, kiégett harcjárművekben is fedeztek fel holttesteket.

Jaroszlav Zsilkin, a szervezet vezetője megjegyezte, hogy a második világháború óta most először találta magát szembe Ukrajna azzal a jelenséggel, hogy katonákat nyilvánítanak eltűntnek. Véleménye szerint még több száz holttest nem került elő a harcok övezetében. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács adatai szerint az ukrán fegyveres erők 330 tagját tartják nyilván eltűntként, 357 pedig a szeparatisták fogságában.

A védelmi tanácsnál elismerték, hogy ez nem pontos szám, mert a harci övezet két szektorának adatai titkosak.

Hazamenne? - Lerobbant vonat vesztegel az elővárosi vonalon

Műszaki hiba miatt Zugló megállóhelyen várakozik a Nyugati pályaudvarról Lajosmizsére tartó elővárosi motorvonat-szerelvény. 

Emiatt a ceglédi és lajosmizsei vonatok esetében is 20-30 perces késésekre kell számítani  - közölte a Mávinform.  Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Zuglónál várakozó vonat miatt a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok. A szakemberek javítják a motorvonatot, addig az utasok is kénytelenek várakozni.

Ő kapja meg Botka mandátumát

Publikálás dátuma
2014.10.16. 18:11
Fotó: Népszava
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, agrárpolitikusa kapja meg Botka László mandátumát - értesült lapunk. Botkát vasárnap ismét Szeged polgármesterévé választották, ezért az országgyűlési törvény értelmében mostantól nem lehet parlamenti képviselő. 

Megírtuk, Botka Lászlót, a baloldali pártok szegedi polgármesterjelöltjét  vasárnap 58,22 százalékkal választották újra a csongrádi megyeszékhelyen a szavazatok 100 százalékának összesítése után.

Kövér László házelnök a hétfői plenáris ülés elején arról tájékoztatott, hogy az MSZP-s Botka László bejelentette, az országgyűlési törvény értelmében összeférhetetlenség áll fenn vele szemben. Ennek megszüntetéséig nem gyakorolhatja képviselői jogait, díjazásban nem részesülhet. A parlamenti képviselőnek 30 napja van az összeférhetetlenségi ok megszüntetésére - ismertette az Országgyűlés elnöke.

Arról, hogy az összeférhetetlenség miatt megüresedő mandátumot ki töltse be, szombaton dönt a szocialisták országos választmánya.