Platini öt cserét és fehér lapot szeretne a meccseken

Publikálás dátuma
2014.10.17. 07:58
Michel Platini nevet, de nem viccel FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint jó lenne, ha a csapatok a jelenlegi három helyett mérkőzésenként ötöt cserélhetnének. A francia sportvezető - amint arról a csütörtökön megjelent, futballról szóló könyvében (Parlons Football - Beszéljünk futballul) írt - úgy véli, a szünetben lehetne a két plusz cserét végrehajtani, miközben megmaradna a játék közbeni három módosítás lehetősége, így végeredményben nem növekedne a játékmegszakítások ideje.

Ötletét azzal indokolta: figyelembe kell venni, hogy a mai kereteket sok játékos alkotja. Platini bevezetné a fehér lapot, melyet a bíró akkor mutathatna fel, ha egy játékos egy adott döntését hevesen vitatná. A figyelmeztetés tízperces kispadozást vonna maga után, miközben a szabálytalanságok megtorlására érvényben maradna a sárga és a piros lap.

Az UEFA vezetője szerint egyfajta "mániává kezd válni" és lassan "járványos méreteket ölt" a bírók ítéleteinek megkérdőjelezése a pályákon.  A bíráskodásban egyébként eltörölné a korhatárt, a kiválasztás és alkalmazás feltétele kizárólag a hozzáértés és a fizikális állapot lenne.

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok UEFA-elöljáró eltörölné a hármas büntetést. Ha valaki utolsó emberként szabálytalankodna gólra törő játékossal szemben, akkor sárga lapot kapna, amennyiben a 16-oson belül történne az eset, 11-est végezhetne el az ellenfél, míg piros lapot kellene neki felmutatni, ha a 16-oson kívül szabálytalankodna, s csak szabadrúgás járna mozdulatáért.  

Platini újragondolná a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) az összetételét is. Az 1886-ban alapított nyolctagú bizottságban négy szakértő továbbra is Angliából, Skóciából, Észak-Írországból és Walesből kerülne ki, de a legitimitását ezentúl nem a nemzetközi szövetség (FIFA) négy képviselője által nyerné el, hanem hogy egy korábbi játékosokból és elismert szakemberekből álló bővebb testület formálna véleményt, amelynek azonban továbbra is négy szavazata lenne.

Szerző
Frissítve: 2014.10.16. 22:31

Triplazáporos nyitány

Kezd beérni az a szisztematikus munka a Szolnoki Olaj férfi kosárlabda csapatánál: a hazai mezőnyben ellenfél nélküli gárda immár nemzetközi szinten is jegyzett alakulattá kezd formálódni. Harmadik szezonját kezdi az Adria Ligában, az elmúlt három évben kétszer bejutott az európai harmadik vonalnak számító Eurochallenge Kupában a Final Four-ba, míg az idén már a kontinentális "másodosztálynak" tekintett Európa Kupában próbál maradandót alkotni.

Nos, Dragan Alekszics csapata az első lépést megtette: szerda este "új otthonában, a debreceni Főnix Csarnokban 96-94-re legyőzte a Zenit Szanktpetyerszburgot. A sikeres debütálás után érdemes emlékeztetni: a 2006/07-es idényben az Atomerőmű nyeretlenül zárta a csoportkört, míg tavaly az Alba Fehérvár két hazai sikerig jutott.

Európa Kupa
D csoport, 1. forduló
Szolnoki Olaj-Zenit Szanktpetyerszburg 96-94
Himki-VEF Riga 94-65
Beşiktas-Union Olimpija 68-70
Szolnoki Olaj-Zenit 96-94
Az állás: 1. Himki (+29), 2. Szolnok (+2), 3. Olimpija (+2), 4. Zenit (-2), 5. Beşiktas (-2), 6. Riga (-29).

Ez a diadal azonban a lelkeknek is nagyon kellett, hiszen az orosz ellenfél - korábban Ljuberci Triumph - a már említett két EuroChallenge négyes döntőben kétszer is legyőzte a szolnokiakat: a 2012-es debreceni bronzmeccsen 94-87-re, míg tavasszal Bolognában az elődöntőben 61-59-re.

Most is hatalmas csatát vívott a két csapat, ám ezúttal Vojvodáék örülhettek a végén. Hogy mi volt a szolnoki siker alapja?

"A hazaiak nagyszerűen értékesítették a hárompontosokat, ráadásul főleg üres dobásokból találtak a gyűrűnkbe" - adta meg a választ Vaszilij Karaszev, a Szentpétervár edzője.

Az Olaj nem kevesebb, mint 14 (!) triplát szórt - szemben a Zenit nyolc hármasával -, ugyanakkor hihetetlen akarattal játszott. Ilyen nívójú kosárlabdát még a szolnoki szurkolók sem láttak mostanság. "A drukkerek sokadszor bizonyították, rájuk minden helyzetben számíthatunk.

Rengetegen utaztak miattunk, és akkor is lelkesen buzdították a csapatot, amikor az oroszok elmentek hét ponttal. Sok tiszta dobóhelyzetet teremtettünk, és ami ebben a legörömtelibb, hogy ezeket jó százalékban be is tudtuk dobni" - fogalmazott Dragan Alekszics szolnoki mester.

Szerző
Frissítve: 2014.10.16. 21:54

Dujsebajev 28-as kerete

Talant Dujsebajev, a magyar férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya szerint felesége neki szurkol majd, nem pedig a spanyol válogatottban szereplő fiuknak, Alexnek.

A házaspár legnagyobb fia a macedón Vardar Szkopje légiósa, és ahogy az edző fogalmazott: mivel feleségével közös bankszámlán vannak, Alexnak pedig sajátja van, nem kérdés, hogy az asszony kinek a sikeréért szorít, amikor a két válogatott, vagy pedig Dujsebajev klubcsapata, a lengyel Kielce a Vardarral csap össze.

A spanyol-orosz szakember az európai szövetség honlapjának adott interjúban hangsúlyozta: számára fontos volt, hogy úgy szerződjön nemzeti együttes mellé, hogy klubcsapatnál továbbra is dolgozhasson. "A pálya mellett érzem igazán jól maga, ez az életem" - fogalmazott.

Kiemelte, ami a magyar válogatott balszerencséje volt - nevezetesen, hogy nem jutott ki a jövő évi katari vb-re, így a riói olimpiára való kijutása nagyon nehézzé vált -, az neki szerencsét, vagyis kapitányi kinevezést hozott. Örül annak, hogy a két magyar topcsapat, a Veszprém és a Szeged edzőik - Carlos Ortega, illetve Juan Carlos Pastor - révén a spanyol stílust és vonalat képviselik, a magyar válogatott gerincét ez a két klub adja.

A Kielcéről szólva elmondta, esélyesnek tartja a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutásra, akárcsak a Veszprémet, a Barcelonát, a Kielt, a PSG-t, a Rhein-Neckar Löwent és a fiát is foglalkoztató Vardart. Ha a Kielce és a szkopjei alakulat is bejutna a Final Fourba, ez lenne az első eset apa-fia rivalizálásra a BL véghajrájában.

Előtte azonban januárban a magyar válogatott Spanyolországban felkészülési tornán vesz részt, és ott is összecsaphat a két Dujshebaev.

A szakember egyébként kihirdette az Eb-selejtezőkre készülő bő keretét, amelyben helyet kapott Nagy László is, ám szinte biztos, hogy a veszprémi klasszis lovaglóizom-szakadása miatt nem tud pályára lépni október 29-én Portugália és november 2-án Ukrajna ellen. A csoport tagja még Oroszország. A kvartettekből az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

A 28-as magyar keret

A 28-as magyar keret. Kapusok: Mikler (MKB-MVM Veszprém), Székely (Balatonfüred), Tamási (B.Braun Gyöngyös), Tatai (HCM Minaur Baia Mare); jobbszélsők: Gulyás (Veszprém), Harsányi (Tatabánya), Hornyák (Essen), Pásztor (Tatabánya); jobbátlövők: Balogh (MOL-Pick Szeged), Ancsin (Szeged), Gerdán (Balatonfüred), Nagy László (Veszprém) ; irányítók: Császár (PSG), Lékai (Veszprém), Szöllősi B. (Balatonfüred), Faluvégi (Balatonfüred); beállósok: Zubai (Szeged), Schuch Timuzsin (Veszprém), Bánhidi (Balatonfüred), Szöllősi Sz. (Csurgó); balátlövők: Ilyés (Szeged), Zdolik (Balatonfüred), Bodó (Tatabánya), Nagy K. (Dunkerque); balszélsők: Iváncsik G. (Veszprém), Varsandán (Gyöngyös), Vadkeri (Szeged), Kovacsics (Balatonfüred).

Szerző
Frissítve: 2014.10.16. 21:51