Előfizetés

Megelőzhető a D-vitamin hiány

Publikálás dátuma
2014.10.17. 15:23
Fotó: Thinkstock
Elkészült a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán az első magyarországi D-vitamin szintet vizsgáló kutatás, amely azt mérte fel, az őszi-téli időszakban kivédhető-e a gyermekeknél a nyáron megszerzett D-vitamin szint csökkenése. A kutatás alapján kijelenthető, hogy lehetséges a megfelelő szint megtartása a napfényszegény hónapok alatt.

A gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin szintjét. A korábbi vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója szerint a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei a csecsemőkor után, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet.

A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent - a kisgyermekeknél azonban különösen fontos a vitamin megfelelő szintje. A vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

“Nyáron, ha elég időt töltünk a szabadban, a gyermekek szervezete feltöltődik D-vitaminnal. Ősztől csökken a napsütéses órák száma, ezért napfényből már nem jutunk hozzá a szükséges vitaminmennyiséghez. Mivel a D-vitamint körülbelül 6 hétig képes a szervezetünk eltárolni, ezért a gyerekeknél annak pótlását már kora ősszel, októberben el kell kezdeni. A gyermekekre jellemző táplálkozási szokások, és a Magyarországon elérhető alapanyagok ismeretében elmondható, hogy csupán étkezéssel a hiányzó D-vitamin nem pótolható” – mondta professzor Dr. Szabó András. A Tűzoltó utcai Gyermekklinika a mostani kutatása során azt vizsgálta, hogyan lehet kisgyermekeknél kivédeni a nyáron napfény által megszerzett D-vitamin szint csökkenését.

Szabó professzor és csapata a vizsgálat során Milumil Junior 1 gyerekitallal – amely napi 2 pohár (2x250 ml) elfogyasztása esetén fedezi a napi D-vitamin szükségletet - látta el a vizsgálatba bevont gyermekeket. A gyermekeknél a vizsgálat három hónapig tartott, a kutatás megkezdése előtt és után D-vitamin szint mérés történt. A vizsgálat bebizonyította, hogy a gyermekitallal valóban sikerült fenntartani a vizsgált időszakban a D-vitamin nyári szintjét.

 „Régóta vizsgáljuk a nálunk megforduló gyermekek D-vitamin szintjét, és azt látjuk, hogy étkezés útján nem pótolható a D-vitaminból ajánlott napi szükséglet. A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből gyakorlatilag minden étkezéshez fogyasztaniuk kellene a gyerekeknek (például napi 3-4 tojást), vagy napjában kétszer májat, vagy éppen 25 dkg gombát” – mondta Dr. Szabó András professzor. 

 

100 millió éve is voltak vulkánkitörések a Holdon

Publikálás dátuma
2014.10.17. 14:46
Fotó: Thinkstock
Az általánosan elfogadott elméletek szerint a vulkanikus aktivitás a Holdon évmilliárdokkal ezelőtt megszűnt, ám a legújabb amerikai kutatások arra utalnak, hogy még a dinoszauruszok korában, "alig" 100 millió éve is voltak kisebb működő tűzhányók az égitesten.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Geoscience legújabb számában ismertetik.

A feltételezések szerint a vulkanikus aktivitás "fénykora" a 3,5 milliárd és 1 milliárd év közötti időszakra esik. Ezt az elméletet némiképp megkérdőjelezték az Apollo-15 asztronautáinak 1971-es megfigyelései, akik egy fura vulkanikus képződményről készítettek felvételeket. A tudósok úgy vélték, hogy az Ina-elnevezésű képződmény egy izolált vulkánkitörés eredménye, miközben a Holdon már "elszenderedtek" a tűzhányók - olvasható a LiveScience hírportálon, valamint az arizonai egyetem honlapján.

Az egyetem kutatói a Hold körül 2009 óta keringő amerikai holdszonda, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nagyfelbontású felvételeit vizsgálva 70 kisebb vulkanikus képződményt regisztráltak a Holdtengerek területén. 

A bazaltláva-lerakódások túl aprók ahhoz, hogy meg lehessen figyelni őket a Földről, hiszen a legnagyobb átmérője sem haladja meg az 500 métert.

A szabálytalan "tengerfoltok" korának megállapításához a kutatók a becsapódási kráterek méretét és számát vették figyelembe egy-egy területen, hiszen minél idősebb a felszín, annál több nyomot hagynak rajta az űrből érkező meteoritok. Az adatokat viszonyították, az Apollo-missziók, valamint a szovjet Lunohod-program során gyűjtött minták kormeghatározásával. A vizsgálatok arról tanúskodtak, hogy a vulkanikus aktivitás a Holdon nem szűnt meg hirtelen 1 milliárd évvel ezelőtt, ahogy ezt korábban feltételezték, hanem fokozatosan gyengült. Három bazaltláva-lerakódás kora körülbelül 100 millió év, az Ina-képződmény pedig 50 millió évesnél is fiatalabb.

"Ezek a fiatal képződmények új megvilágításba helyezik a Holdon belüli hőmérsékleti viszonyok alakulásáról vallott nézeteket" - hangsúlyozta Sarah Braden, a tanulmány vezető szerzője. 

http://www.livescience.com/48283-volcanoes-on-moon-dinosaur-age.html
https://asunews.asu.edu/20141012-lunar-volcanism

Alakul az Európai Bizottság

Körvonalazódott az Európai Bizottság megválasztásához vezető folyamat menetrendje. Az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézményéről jövő szerdán, déltájban szavazhat Strasbourgban az Európai Parlament (EP) - tájékoztattak parlamenti források.

Azt közölték, hogy hétfő este lesz Violeta Bulcnak, az új szlovén EU-biztosjelöltnek, valamint Maros Sefcovic szlovák bizottsági alelnökjelöltnek az EP-szakbizottsági meghallgatása.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság már megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Bulcnak, azt a portfóliót, amelyet eredetileg Sefcovicnak akart adni. Sefcovic nagyszerűen helytállt a meghallgatáson, de az energiauniós alelnöki tisztségért induló Alenka Bratusek szlovén jelölt csúfosan leszerepelt a maga EP-bizottsága előtt. Bratusek kénytelen volt visszalépni, a helyette jelölt Bulc és Sefcovic pedig most portfóliót cserélhet - feltéve, ha megfelelnek a hétfő esti meghallgatáson.

Az érintett EP-bizottságok frakciókoordinátorainak értekezlete vagy már az éjjel, vagy kedden kora reggel összeül, hogy megfogalmazza a jelöltek értékelését. Aznap kora délután ül össze a szakbizottsági elnökök testülete, majd kora este a frakcióvezetők értekezlete. Ők fogalmazzák meg az EP véleményét a javasolt összetételű Európai Bizottságról mint a testület egészéről. Ha ez a vélemény kedvező, akkor szerda délelőtt megtarthatják a plenáris vitát. Juncker felszólalása után előbb a frakcióvezetők fejtik ki véleményüket, majd mások is szót kapnak a vitában.
Az EP-források tájékoztatása szerint Juncker szerda délelőtti felszólalásában közli majd, hogy milyen kisebb változtatásokat határozott el az egyes portfóliók összetételében.

Ezzel kapcsolatban továbbra is tartják magukat azok a híresztelések, hogy Navracsics Tibor magyar uniós biztosjelölt tárcája módosulhat. Megmaradna benne a kulturális, az oktatási, valamint az ifjúságpolitikai terület, de az uniós polgárság felelősségi területe átkerülhet vagy a görög belügyi EU-biztosjelölthöz, a néppárti Dimitrisz Avramopuloszhoz, vagy a holland első alelnökjelölthöz, a szociáldemokrata Frans Timmermanshoz.

E változtatás oka az lehet, hogy az EP illetékes szakbizottsági képviselői Navracsics Tibor meghallgatása, majd a neki írásban feltett pótkérdések szintén írásbeli megválaszolása után - 15 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett - úgy foglaltak állást, hogy alkalmas EU-biztosnak, ám a konkrétan előterjesztett portfólióra való alkalmasságot illetően már 14-en ellene szavaztak, 12-en mellette, és 1 képviselő tartózkodott.

Az egyes portfóliók felelősségi területeit illetően két további kisebb módosításról is keringenek hírek EP-körökben. Egyfelől elképzelhetőnek tartják, hogy az űrkutatás, amely eredetileg a közlekedéssel közös portfólióban szerepelt, átkerülne a belső piaci és ipari kérdésekkel foglalkozó portfólióba - vagyis vélhetőleg a pótlólag jelölt Bulctól a lengyel Elzbieta Bienkowska illetékességébe. A másik lehetséges változtatás, hogy a gyógyszerekkel és gyógyászati termékekkel kapcsolatos felelősségi terület a Bienkowskának szánt ipari portfólióból átkerül az egészségügyibe, amelyet a litván Vytenis Andriukaitis felügyelhet.
Az EP plenáris vitájának a végén a frakcióvezetők még egy kör erejéig felszólalhatnak, majd következik a szavazás.
Ha ez a menetrend tartható, akkor megvalósulhat az eredeti célkitűzés, az, hogy az új összetételű, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság létrejöjjön október 31-éig, amikor lejár a José Manuel Barroso által irányított testület mandátuma.