Mosolydiplomácia

Nagy reményeket fűzött Petro Porosenko ukrán elnök a Milánói csúcshoz, a Vlagyimir Putyinnal való találkozáshoz, de nem biztos, hogy elvárásai szerint alakultak a dolgok.

Tegnap reggel a nagy találkozásról, amelyen kettőjükön kívül jelen volt az olasz és brit miniszterelnök, a német kancellár, a francia államfő és az Európai Bizottság leköszönő elnöke is, egy mosolygós Putyin jött ki. "Jó volt, pozitív volt", mondta minden oroszok ura, de szóvivője már kevésbé optimistán nyilatkozott.
Bár már az is eredmény a jelenlegi helyzetben, hogy egy asztalhoz ül a két elnök, az áttörés elmaradt, Kelet-Ukrajnában pedig tovább ropognak a fegyverek.

Valami mégis történt. Ha végignézzük a résztvevők nyilatkozatait, a semmitmondó mondatok ellenére is érződik a hangnemváltás, olyannyira, hogy az bőven elegendőnek tűnik Putyin jókedvéhez. A hónapok óta leginkább csak a szankciókat sürgető, az orosz felet ostorozó európai vezetők ugyanis feltűnően békülékenyen nyilatkoztak. "Szeretnénk Oroszországot bevonni a nagy nemzetközi ügyekbe", mondta Renzi. Cameron is pozitívnak értékelte a találkozót, s azt hangsúlyozta, hogy "Putyin nagyon világosan kinyilvánította, hogy nem akar hidegháborút és nem akarja Ukrajna felosztását sem".

Nos, én nem tudom eldönteni, hogy mi okozta a hangnemváltást - az, hogy Oroszország egyre inkább megerősíti közel-keleti pozícióit, s Moszkva nélkül eléggé elképzelhetetlen a szíriai válság rendezése vagy, hogy a nacionalista, nyíltan neonáci erők hangja ijesztően erősödik Ukrajnában, vagy csak a tél közeleg vészesen? Akinél a gáz, annál az igazság?

Szerző

Tragédia Nepálban - Száz hegymászó tűnt el

Elsöpörte a Hudhud ciklon az ismert hegymászó utakat Nepálban három nappal ezelőtt, írja az asiaport.hu. Az eddigi ismeretek szerint száz ember tűnt el, köztük lengyelek, csehek és izraeliek is.

Tizenkét izraelit fagyási sérülésekkel a katmandui katonai kórházba vittek. Az egyik hegymászó elmondta a túravezető otthagyta őket, amikor a vihar miatt már nem látták az útjelzéseket. A mentőhelikopterek megérkezéséig a szabad ég alatt kellett várniuk, menedéket nem találtak. Egy 22 éves női túlélő szerint a vihar pillanatok alatt csapott le. A csoportja kettévált és az egyik fele elindult visszafelé, míg a másik folytatta tovább a túrát. Izrael mentőcsapatot küldött Nepálba, a sebesülteket pedig hazaviszik.

Miloslav Stasek Csehország indiai nagykövete elmondta, eddig nincs arról hírük, hogy a cseh hegymászók közül túlélte volna valaki a vihart. Becslések szerint harmincan lehettek. Ezzel szemben a nepáli hivatalok jelentése szerint az eltűntek nem cseh állampolgárok voltak. A mentés nehezíti, hogy az Annapurna térségében nem működik a mobilhálózat, ezért nem tudnak kapcsolatot teremteni a hegymászókkal. Az időjárás nem változott, újabb viharok várhatóak. A mentést folytatják az Annapurna ösvény mentén. A túlélésre az esélyek egyre csökkennek.

Kedden dől el Pistorius sorsa

Publikálás dátuma
2014.10.18. 07:43
Fotó: Pool/Getty Images
A barátnője halálában bűnösnek talált Oscar Pistorius ügyvédje pénteki védőbeszédében közhasznú munkavégzés kiszabását kérte a bíróságtól, mondván, hogy nem a börtön lenne a megfelelő büntetés a hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó számára, akit gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. 

A sztársportoló ügyvédje, Barry Roux azzal zárta csaknem félórás védőbeszédét, hogy három évre szóló részleges lakhelyelhagyási tilalom, valamint közérdekű munka kiszabását kérte az ügyben eljáró Thokozile Masipa bírónőtől. Ez szerinte olyan büntetés lenne, amely társadalmilag is hasznos. A jogász ezt megelőzően arról győzködte a tárgyalóteremben ülőket, hogy Oscar Pistorius lelkiismeret-furdalástól szenved, és csak arra vágyik, hogy „annyi jót cselekedhessen, amennyit csak lehetséges”. „Semmilyen büntetés nem lehet rosszabb annál, amin az utóbbi másfél évben keresztülment” – érvelt Roux.

Az ügyvéd emellett kiemelte az őszinte lelkiismeret-furdalást, amit Pistorius barátnője véletlen megölése felett érez. „Ez a fájdalom soha nem fog enyhülni. Az érzelmi trauma a legrosszabb büntetés” – jelentette ki a jogi képviselő, hozzátéve, hogy a sportoló már „mindent elveszített”. Az egykor multimilliomos Pistoriusnak el kellett adnia házát és egyéb vagyontárgyait, hogy fedezni tudja perköltségeit. Ezután Gerrie Nel ügyész vette át a szót, aki legalább tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte.

A vádhatóság szerint a házi őrizet „felháborítóan aránytalan” lenne Pistorius tettéhez képest. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az eredetileg péntekre tervezett ítélethirdetést keddre halasztották. A dél-afrikai törvények értelmében az egykor ünnepelt atléta legfeljebb 15 év börtönt kaphat, a legenyhébb esetben pedig felfüggesztett börtönbüntetésre vagy közhasznú munkavégzéssel egybekötött házi őrizetre számíthat.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész amiatt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dühromában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt.

Szerző