Karantén ebola-gyanú miatt egy tengerjáró sétahajón

Karanténba helyeztek egy tengerjáró sétahajón Belize-ben egy dallasi kórházi alkalmazottat, aki feltételezések szerint az ebolában elhunyt betegtől vett mintákat kezelte - közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

A tárca szerint noha az illető nem került közvetlen kontaktusba a dallasi kórházban meghalt Thomas Eric Duncannel, lehet, hogy a testnedveiből vett mintákkal igen. A hajóorvos szerint a páciens, akit vasárnap a texasi Galvestonben lépett a fedélzetre, jól van és 19 nappal a minták feltételezett kezelése után nem mutat kóros tüneteket, elővigyázatosságból a partnerével együtt a kajütjében marad. Az ebola lappangási ideje 21 nap.

A külügyminisztérium azonban úgy döntött, hogy a nőt "túlzott elővigyázatosságból" visszaszállíttatja az Egyesült Államokba. Ennek egyik oka, hogy a belize-i parti őrség nem engedi, hogy a Carnival Cruise Lines hajójának több ezer utasa - beleértve a kapitányt is - partra léphessen.

A CNN amerikai hírtelevízió pénteken azt közölte, hogy Barack Obama elnök Ron Klaint, Joe Biden alelnök (és Al Gore korábbi alelnök) volt kabinetfőnökét kívánja kinevezni az ebola elleni küzdelem fő felelősévé. John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban külföldi diplomaták előtt sürgette, hogy a világ országai többet áldozzanak az ebola elleni küzdelemre Nyugat-Afrikában. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez a "globális állampolgárság" igazi próbája.

Kerry sürgette, hogy a külföldi kormányok több pénzt, teherautókat, helikoptereket és személyzetet, kezelési központokat és a kórházi ágyakat, hulladékégetőket és generátorokat küldjenek a járvány sújtotta országokba. Kiemelte azonban, hogy a helyszínen egészségügyi dolgozókra és védőfelszerelésre van leginkább szükség.

Közben kiderült, hogy Amber Vinsonnál, a dallasi presbiteriánus kórház második ebolával diagnosztizált ápolónőjénél már múlt pénteken jelentkezhettek a betegség egyes tünetei, így az izomfájdalom, a gyengeség és a rossz közérzet. A korábbi híradásokban az szerepelt, hogy a 29 éves nő hétfőn kezdte rosszul érezni magát. Ez azért fontos, mert az ebola a tünetek jelentkezését követően válik ragályossá.

A Frontier Airlines légitársaság, amelynek járatain az ápolónő Dallasból Clevelandbe, majd onnan visszarepült, mintegy 800 utasát próbálja elérni az üggyel kapcsolatban: azokat akik Vinsonnal egy gépen utaztak, és azokat is, akik az öt következő járaton ültek a nővér által is használt repülőkön. Korábbi híradások szerint az ápolónő hétfőn 37,5 fokos hőemelkedéssel repült vissza Clevelandből Dallasba, kedden fordult lázzal orvoshoz és aznap este állapították meg nála a betegséget. A hazautazásáig azonban sem hányás, sem hasmenés nem jelentkezett nála.

Ohio államban péntekig 12 olyan személy vonult elkülönítőbe, aki az ottani látogatása során kapcsolatba lépett Vinsonnal. Közülük ketten egy menyasszonyi ruhabolt alkalmazottjai, amelyet az ápolónő Arkonban felkeresett. Az üzletben egészségügyi fertőtlenítést hatottak végre. Vinsont Dallasból az atlantai Emory Egyetem kórházába szállították, oda, ahol a két Libériában megfertőződött amerikai misszionáriust, Kent Brantlyt és Nancy Writebolt meggyógyították és ahol szeptember 9. óta egy meg nem nevezett harmadik beteget is kezelnek. Az ebolával elsőként megfertőződött dallasi ápolónőt a Maryland állambeli Bethesdában gyógykezelik, Washington tőszomszédságában.

Egy ugyancsak ebolával kezelt amerikai páciens, Ashoka Mukpo szabadúszó operatőr, aki az NBC tévétársaságnak dolgozva kapta el a betegséget Libériában, az őt kezelő Nebraskai Egészségügyi Központ tájékoztatása szerin "napról napra jobban érzi magát".

Szerző
Frissítve: 2014.10.17. 19:58

Zsebre is megy, hol tanulunk Európában

Publikálás dátuma
2014.10.17. 19:03
Forrás: Thinkstock
Mind a tandíjak, mind a diákoknak folyósított ösztöndíjak terén jelentősek az eltérések a felsőoktatásban az Európai Unió tagállamaiban.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint egy-két kivételtől eltekintve nem változtak jelentősen a tandíjfizetési rendszerek a tagállamokban. Németország volt például az egyetlen, amely eltörölte a 2007-ben bevezetett tandíjakat. A jelentés szerint Észtország hajtott végre még jelentős változásokat, ahol immár azoknak kell fizetniük, akik nem teljesítenek bizonyos követelményeket. Teljesítményhez kötött még a tandíjfizetés Észtországon kívül a jelentés szerint Magyarországon, Csehországban, Spanyolországban, Horvátországban, Ausztriában, Lengyelországban és Szlovákiában.

A jelentés szerint továbbra is az Egyesült Királyságban kerül a legtöbbe egyetemre járni, ahol a tandíjfizetés Európában egyéni módja működik; a díjat nem a tanulmányok ideje alatt, hanem a végzést követően kell fizetni, amikor a diplomás jövedelme egy bizonyos szintet átlép. Viszonylag magasak a tandíjak a bizottság szerint még Írországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Hollandiában és Szlovéniában is.

Andrulla Vasziliu oktatási biztos szerint égetően sürgős, hogy minél több fiatal tanulhasson a felsőoktatásban. Az ugyanis javítja elhelyezkedési esélyeiket, és a gazdaság számára is fontos innovációt, kreativitást és tehetséget szabadít fel. "Ha egy tagállam tandíjat vezet be, ott olyan intézkedésekre is szükség lenne, például ösztöndíjakra, amelyek biztosítják az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok számára."

A nem csak az uniós országokra, hanem összesen 33 országra kiterjedő jelentés szerint 9 olyan ország van, ahol mindenki köteles fizetni, aki alapképzésben tanul; Csehország, Hollandia, Portugália, Szlovákia, az Egyesült Királyságon belül Anglia, Észak-Írország és Wales, valamint Izland és Liechtenstein. Több országban viszont egyáltalán nincs tandíj; Cipruson, Dániában, Németországban, Finnországban, Görögországban, Máltán, Svédországban, Skóciában, Norvégiában és Törökországban is ingyenes a felsőoktatás. A többi országban, így Magyarországon is, a diákoknak kevesebb, mint a fele fizet tandíjat.

A legtöbb országban a diákok kevesebb mint fele részesül ösztöndíjban; összesen kilenc olyan ország van, ahol minden hallgató, vagy legalábbis a diákok többsége kap ösztöndíjat. A magyarországi tandíjrendszert ismertető rész 2012. októberi adatai szerint a magyar hallgatók 43 százaléka fizetett tandíjat, amely az alapképzésben évi 230 ezer és 1,6 millió forint között volt. A hallgatók 15 százaléka kapott emellett minimum évi 119 ezer forintos ösztöndíjat rászorultság alapján, és az állami finanszírozású képzésben tanulók 22 százaléka részesült teljesítmény alapján járó ösztöndíjban, amely a törvény szerint minimum 59 ezer forintot jelent egy tanévben. Emellett a tandíjak finanszírozása diákhitelből is lehetséges.

Szerző

Betegséghullám miatt marad el a vízilabda mérkőzés

Elmarad a szombatra tervezett BVSC-Wáberer Hungária-Zugló - Valdor-Szentes mérkőzés a férfi vízilabda-bajnokságban.   A mérkőzés pótlásról később intézkednek - adta hírül honlapján a hazai sportági szövetség, amely azt is közölte, hogy a meccshalasztást a szentesiek kérték, mivel hat játékosuk is beteg.

A találkozót a Szőnyi úton rendezték volna meg szombat 17.00 órától.   Mivel ezen a hétvégén a Szolnok és az OSC is Bajnokok Ligája-selejtezőkön érdekelt, a BVSC-Szentes mérkőzés elmaradásával összesen négy mérkőzést bonyolítanak le az élvonal szombati 3. fordulójában.

Az E.ON ob I hétvégi "csonka" programja:
KSI SE-Kaposvári VK, Komjádi uszoda 16.00 
Tiszavirág-Szeged-Diapolo - UVSE-Hunguest Hotels 17.00 
Debreceni VSE - PVSK-Mecsek-Fűszért 17.30 
RacioNet-Honvéd - VasasPlaket, Kőér utca 18.00

Szerző