Előfizetés

Putyin: Előrelépés a gázszállítás ügyében

Vlagyimir Putyin orosz államfő megerősítette, hogy előrelépés történt az orosz gáz Ukrajnának szállításáról folyó milánói tárgyalásokon.

A politikus a pénteki tárgyalásait követően tartott tájékoztatón azt mondta: abban állapodtak meg, hogy milyen feltételek mellett újítják fel a földgázszállítást legalább a téli időszakra.  Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy nem adnak hitelbe gázt Ukrajnának. 

Időközben Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója bejelentette, hogy Ukrajna elfogadta az orosz gázért való tartozásának kifizetésére szabott orosz feltételeket, "már csak a pénzzel van gond".

18 éves diákvezér a tömeg élén Hongkongban

Kaotikus helyzet alakult ki péntek késő estére abban a hongkongi városrészben, ahol kora reggel rendőrök megtisztították a környéket a területfoglaló, tüntető diákok által korábban elhelyezett útakadályoktól. A rendfenntartók és az egyre gyűlő tömeg között helyenként dulakodás alakult ki, a boltok bezártak.

A jelentős számban jelenlévő rendőröknek egyre nagyobb gondot okoz a többezres tömeg visszatartása, a rendőrségi kordonok elbontására tett kísérletek megakadályozása. A mongkoki útkereszteződésbe özönlő emberek útját állták az arra haladó autóknak, buszoknak. A legfrissebb jelentések szerint a rendőrség már kénytelen volt lezárni az utakat és elterelni a forgalmat. Minden jel arra mutat, hogy a tömeg ismét sikeresen elfoglalta a korábban megtisztított közterületeket.

A sisakos, rövid ujjú inges és sárga mellényes, sorfalat álló egyenruhásoknál műanyag pajzs, gumibot és paprikaspray van, a diákok egy része speciális védőszemüveget, maszkokat visel és esernyőjüket is magukkal hozták. A helyszíni képek, beszámolók szerint a diákok a maguk elé tartott nyitott ernyőkkel védik magukat a feléjük fújt permettől. A rendőrség esti közleményében "szigorúan elítélte" a közlekedési utak újabb elfoglalását, "a közrend és a közbiztonság veszélyeztetését". Megállapítják, hogy a tüntetők szándékosan elzártak fontos útkereszteződéseket, megtámadtak rendőrségi kordonokat, és a földre rántottak rendőröket. A közlés szerint három rendőr megsérült, egyikük a fején.

Joshua Wong, az egyik diákvezér, aki a napokban tartotta a 18. születésnapját, a kormányzati hivatalok szomszédságában demonstrálókhoz szólva pénteken arra szólította fel a társait, ne hagyják elveszni a Hongkong egyik legforgalmasabb részében lévő Mongkokot, mert, ha a három elfoglalt pontból - mint fogalmazott: "harctérből" - bármelyik felett elveszítik az ellenőrzést, a többi is veszélybe kerül, és az "az egész mozgalomra csapást" jelentene.

A hongkongi rendőrség pénteken immár harmadik napja hajtott végre gyors kora reggeli akciót, amelyben egyrészt a tüntetőket körbevéve, majd kiszorítva, másrészt a diákok által bambuszból összetákolt barikádokat, torlaszokat lerombolva szabaddá tették a közterületet. A sátrakat és az ernyőket is eltakarították, de folyamatosan azt hangoztatták, hogy akciójuk a területfoglalás felszámolására és nem a tüntetők ellen irányul.

Hongkong első embere csütörtökön sajtótájékoztatóján elutasította a diákok által követelt nyilvános jelölés lehetőségét a 2017. évi kormányzóválasztáson, és megerősítette: a végső jelöltek személyét egy 1200 fős jelölőbizottság választhatja majd ki. Leung Csun-jing ugyanakkor közölte, a kormányzat hajlandó egyeztetni a diákokkal arról, mi az, ami a fennálló keretek között megvalósítható. Bíznak abban is, hogy a múlt héten elhalasztott tárgyalások elindulhatnak.

Alapvető szociális jogokért tüntet az olasz baloldal

Munkások és baloldali diákok csaptak össze a rendőrökkel az északnyugat-olaszországi Torino belvárosában pénteken az Európa Tanács tagországai munkaügyi minisztereinek kétnapos konferenciájának kezdetén.

Hat fiatal tüntetőt őrizetbe vettek, hat rendőr pedig megsérült a torinói munkaügyi találkozót megelőző tüntetésen. A megmozdulást a Fiom olasz nehézipari szakszervezet rendezte baloldali ifjúsági szervezetek csatlakozásával. A tízezres tüntetés során fiatalok csoportjai tojással, "papírbombákkal", kövekkel dobálták meg a találkozó helyszínét övező rendőrkordont, a rendőrök többször feloszlatták a tömeget. 

Maurizio Landini, a Fiom főtitkára elítélte a szerinte túlzott rendőrségi fellépést. Hangsúlyozta, nem elég, hogy a római kormány legújabb munkaügyi reformja megfosztotta a dolgozókat jogaiktól, Matteo Renzi miniszterelnök a rendőrséggel már a tüntetéshez való jogot is korlátozni akarja. Landini megerősítette, hogy az olasz szakszervezetek október 25-én is tüntetést tartanak, november 8-ra pedig országos sztrájkot hirdettek meg.  

Az európai munkaügyi miniszterek szombaton is folytatódó magas szintű konferenciája a szociális védelmi rendszer hatékonyságát vizsgálja a gazdasági válság jelenlegi időszakában. A találkozó egybeesik az Európai Szociális Charta évfordulójával, amelyet az Európa Tanács tagjai 1961. október 18-án írtak alá Torinóban. A charta az alapvető európai szociális jogokat fekteti le, közöttük a munkához, a tisztességes díjazáshoz, valamint a szakmai képzéshez való jogot. A konferencián részt vesz Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa is.