Előfizetés

18 éves diákvezér a tömeg élén Hongkongban

Kaotikus helyzet alakult ki péntek késő estére abban a hongkongi városrészben, ahol kora reggel rendőrök megtisztították a környéket a területfoglaló, tüntető diákok által korábban elhelyezett útakadályoktól. A rendfenntartók és az egyre gyűlő tömeg között helyenként dulakodás alakult ki, a boltok bezártak.

A jelentős számban jelenlévő rendőröknek egyre nagyobb gondot okoz a többezres tömeg visszatartása, a rendőrségi kordonok elbontására tett kísérletek megakadályozása. A mongkoki útkereszteződésbe özönlő emberek útját állták az arra haladó autóknak, buszoknak. A legfrissebb jelentések szerint a rendőrség már kénytelen volt lezárni az utakat és elterelni a forgalmat. Minden jel arra mutat, hogy a tömeg ismét sikeresen elfoglalta a korábban megtisztított közterületeket.

A sisakos, rövid ujjú inges és sárga mellényes, sorfalat álló egyenruhásoknál műanyag pajzs, gumibot és paprikaspray van, a diákok egy része speciális védőszemüveget, maszkokat visel és esernyőjüket is magukkal hozták. A helyszíni képek, beszámolók szerint a diákok a maguk elé tartott nyitott ernyőkkel védik magukat a feléjük fújt permettől. A rendőrség esti közleményében "szigorúan elítélte" a közlekedési utak újabb elfoglalását, "a közrend és a közbiztonság veszélyeztetését". Megállapítják, hogy a tüntetők szándékosan elzártak fontos útkereszteződéseket, megtámadtak rendőrségi kordonokat, és a földre rántottak rendőröket. A közlés szerint három rendőr megsérült, egyikük a fején.

Joshua Wong, az egyik diákvezér, aki a napokban tartotta a 18. születésnapját, a kormányzati hivatalok szomszédságában demonstrálókhoz szólva pénteken arra szólította fel a társait, ne hagyják elveszni a Hongkong egyik legforgalmasabb részében lévő Mongkokot, mert, ha a három elfoglalt pontból - mint fogalmazott: "harctérből" - bármelyik felett elveszítik az ellenőrzést, a többi is veszélybe kerül, és az "az egész mozgalomra csapást" jelentene.

A hongkongi rendőrség pénteken immár harmadik napja hajtott végre gyors kora reggeli akciót, amelyben egyrészt a tüntetőket körbevéve, majd kiszorítva, másrészt a diákok által bambuszból összetákolt barikádokat, torlaszokat lerombolva szabaddá tették a közterületet. A sátrakat és az ernyőket is eltakarították, de folyamatosan azt hangoztatták, hogy akciójuk a területfoglalás felszámolására és nem a tüntetők ellen irányul.

Hongkong első embere csütörtökön sajtótájékoztatóján elutasította a diákok által követelt nyilvános jelölés lehetőségét a 2017. évi kormányzóválasztáson, és megerősítette: a végső jelöltek személyét egy 1200 fős jelölőbizottság választhatja majd ki. Leung Csun-jing ugyanakkor közölte, a kormányzat hajlandó egyeztetni a diákokkal arról, mi az, ami a fennálló keretek között megvalósítható. Bíznak abban is, hogy a múlt héten elhalasztott tárgyalások elindulhatnak.

Alapvető szociális jogokért tüntet az olasz baloldal

Munkások és baloldali diákok csaptak össze a rendőrökkel az északnyugat-olaszországi Torino belvárosában pénteken az Európa Tanács tagországai munkaügyi minisztereinek kétnapos konferenciájának kezdetén.

Hat fiatal tüntetőt őrizetbe vettek, hat rendőr pedig megsérült a torinói munkaügyi találkozót megelőző tüntetésen. A megmozdulást a Fiom olasz nehézipari szakszervezet rendezte baloldali ifjúsági szervezetek csatlakozásával. A tízezres tüntetés során fiatalok csoportjai tojással, "papírbombákkal", kövekkel dobálták meg a találkozó helyszínét övező rendőrkordont, a rendőrök többször feloszlatták a tömeget. 

Maurizio Landini, a Fiom főtitkára elítélte a szerinte túlzott rendőrségi fellépést. Hangsúlyozta, nem elég, hogy a római kormány legújabb munkaügyi reformja megfosztotta a dolgozókat jogaiktól, Matteo Renzi miniszterelnök a rendőrséggel már a tüntetéshez való jogot is korlátozni akarja. Landini megerősítette, hogy az olasz szakszervezetek október 25-én is tüntetést tartanak, november 8-ra pedig országos sztrájkot hirdettek meg.  

Az európai munkaügyi miniszterek szombaton is folytatódó magas szintű konferenciája a szociális védelmi rendszer hatékonyságát vizsgálja a gazdasági válság jelenlegi időszakában. A találkozó egybeesik az Európai Szociális Charta évfordulójával, amelyet az Európa Tanács tagjai 1961. október 18-án írtak alá Torinóban. A charta az alapvető európai szociális jogokat fekteti le, közöttük a munkához, a tisztességes díjazáshoz, valamint a szakmai képzéshez való jogot. A konferencián részt vesz Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa is. 

Karantén ebola-gyanú miatt egy tengerjáró sétahajón

Karanténba helyeztek egy tengerjáró sétahajón Belize-ben egy dallasi kórházi alkalmazottat, aki feltételezések szerint az ebolában elhunyt betegtől vett mintákat kezelte - közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

A tárca szerint noha az illető nem került közvetlen kontaktusba a dallasi kórházban meghalt Thomas Eric Duncannel, lehet, hogy a testnedveiből vett mintákkal igen. A hajóorvos szerint a páciens, akit vasárnap a texasi Galvestonben lépett a fedélzetre, jól van és 19 nappal a minták feltételezett kezelése után nem mutat kóros tüneteket, elővigyázatosságból a partnerével együtt a kajütjében marad. Az ebola lappangási ideje 21 nap.

A külügyminisztérium azonban úgy döntött, hogy a nőt "túlzott elővigyázatosságból" visszaszállíttatja az Egyesült Államokba. Ennek egyik oka, hogy a belize-i parti őrség nem engedi, hogy a Carnival Cruise Lines hajójának több ezer utasa - beleértve a kapitányt is - partra léphessen.

A CNN amerikai hírtelevízió pénteken azt közölte, hogy Barack Obama elnök Ron Klaint, Joe Biden alelnök (és Al Gore korábbi alelnök) volt kabinetfőnökét kívánja kinevezni az ebola elleni küzdelem fő felelősévé. John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban külföldi diplomaták előtt sürgette, hogy a világ országai többet áldozzanak az ebola elleni küzdelemre Nyugat-Afrikában. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez a "globális állampolgárság" igazi próbája.

Kerry sürgette, hogy a külföldi kormányok több pénzt, teherautókat, helikoptereket és személyzetet, kezelési központokat és a kórházi ágyakat, hulladékégetőket és generátorokat küldjenek a járvány sújtotta országokba. Kiemelte azonban, hogy a helyszínen egészségügyi dolgozókra és védőfelszerelésre van leginkább szükség.

Közben kiderült, hogy Amber Vinsonnál, a dallasi presbiteriánus kórház második ebolával diagnosztizált ápolónőjénél már múlt pénteken jelentkezhettek a betegség egyes tünetei, így az izomfájdalom, a gyengeség és a rossz közérzet. A korábbi híradásokban az szerepelt, hogy a 29 éves nő hétfőn kezdte rosszul érezni magát. Ez azért fontos, mert az ebola a tünetek jelentkezését követően válik ragályossá.

A Frontier Airlines légitársaság, amelynek járatain az ápolónő Dallasból Clevelandbe, majd onnan visszarepült, mintegy 800 utasát próbálja elérni az üggyel kapcsolatban: azokat akik Vinsonnal egy gépen utaztak, és azokat is, akik az öt következő járaton ültek a nővér által is használt repülőkön. Korábbi híradások szerint az ápolónő hétfőn 37,5 fokos hőemelkedéssel repült vissza Clevelandből Dallasba, kedden fordult lázzal orvoshoz és aznap este állapították meg nála a betegséget. A hazautazásáig azonban sem hányás, sem hasmenés nem jelentkezett nála.

Ohio államban péntekig 12 olyan személy vonult elkülönítőbe, aki az ottani látogatása során kapcsolatba lépett Vinsonnal. Közülük ketten egy menyasszonyi ruhabolt alkalmazottjai, amelyet az ápolónő Arkonban felkeresett. Az üzletben egészségügyi fertőtlenítést hatottak végre. Vinsont Dallasból az atlantai Emory Egyetem kórházába szállították, oda, ahol a két Libériában megfertőződött amerikai misszionáriust, Kent Brantlyt és Nancy Writebolt meggyógyították és ahol szeptember 9. óta egy meg nem nevezett harmadik beteget is kezelnek. Az ebolával elsőként megfertőződött dallasi ápolónőt a Maryland állambeli Bethesdában gyógykezelik, Washington tőszomszédságában.

Egy ugyancsak ebolával kezelt amerikai páciens, Ashoka Mukpo szabadúszó operatőr, aki az NBC tévétársaságnak dolgozva kapta el a betegséget Libériában, az őt kezelő Nebraskai Egészségügyi Központ tájékoztatása szerin "napról napra jobban érzi magát".