Előfizetés

Fordulat Fergusonban?

Most első ízben tették közzé a Missouri állambeli Fergusonban súlyos zavargásokat kiváltó, augusztusi incidens rendőr főszereplőjének vallomását. Darren Wilsont az általa lelőtt fekete bőrű tizenéves, Michael Brown ártatlanságát hangoztató csoportok azzal vádolják, hogy augusztus 9-én éjszaka szabályosan „kivégezte” a fegyvertelen, magát felemelt kézzel magadó ifjút. Wilson viszont azzal védekezik, hogy a megtermett fiatal támadt rá, el akarta ragadni lőfegyverét, s ő csak önvédelemből tüzelt.

Valószínűleg szándékosan szivárogtatták ki a részleteket, amelyek arra utalnak, hogy a rendőr szavait több, az FBI által megerősített tény is igazolja. „Az életemet féltettem, Brown benyúlt az autó ablakán, s el akarta ragadni a kezemből a pisztolyt – mondta Wilson, s a megvizsgált bizonyítékok több szempontból igazolják szavait. A ballisztikusok kimutatták, hogy az első két lövés a kocsiban dördült el, az egyik a tinédzser karját sebezte meg, a második célt tévesztett. Brown vérét nemcsak a rendőr ruháján, hanem a jármű belsején, sőt magán a pisztolyon is megtalálták, ami alátámasztja, hogy ő támadott az igazoltatni próbáló Wilsonra, akinek nyakán és arcán kisebb sérüléseket találtak.

A fekete polgárjogi szervezetek viszont kétségbe vonják a rendőr vallomását, mondván, a rendőr csak az incidens első részéről számolt be, a második részét viszont elhallgatta. „Wilson szavait nem szabad szentírásként kezelni” – mondta a Brown-család ügyvédje, Benjamin Crump, rámutatva, hogy a vallomás ellentmond a szemtanúk leírásának, akik azt állították, hogy a 18 éves Michael Brown már megadta magát, feltett kézzel térdelt, amikor a halálos fejlövés érte. A rendőr vallomása valószínűleg azért került nyilvánosságra, mert hírek szerint a St. Louis-i nagyesküdtszék a bizonyítékok alapján nem akar vádat emelni Darren Wilson ellen, elfogadja, hogy önvédelemből cselekedett. Sokan attól tartanak, ha ez bekövetkezik, Fergusonban ismét elszabadulnak az indulatok.

Kicentizett kinevezések Bagdadban

Kiegészült a szeptember elején megalakult új iraki egységkormány. Bagdadban a parlament szombaton a két hiányzó kulcstárca vezetőjét is megválasztotta– jelentette a Reuters hírügynökség. Háled al-Obeidi lett a védelmi miniszter, Mohammed al-Gabbani pedig a befolyásos belügyi tárca új vezetője.

A személyi döntésekben elsősorban az az érdekes, hogy – a korábbi évek egyoldalúságának, hatalmi egyszínűségének feloldása jegyében – nemcsak a síita politikusoknak engednek teret, hanem al-Obeidi révén az eddig háttérbe szorított szunnitáknak is. A szunniták mellőzése a korábbi, Nuri al-Maliki vezette kormányzat idején súlyos gondot jelentett, s jócskán hozzájárult az iraki rendszer meggyengüléséhez, a szélsőséges Iszlám Állam (IS) előretöréséhez. Mióta Maliki helyére szeptember elején a jelenlegi miniszterelnök, Haider al-Abadi lépett, a washingtoni elvárásokat is tekintetbe véve, a jelek szerint nagyobb gondot fordítanak a szunnita vezetők helyzetbe hozására, így igyekezvén csökkenteni az IS befolyását a szunnita többségű területeken.

Al-Abadi több kurd származású minisztert is bevett a kabinetjébe. Eredetileg a pénzügyminiszteri és a kulturális miniszteri posztot, illetve egy miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlottak fel nekik, de végül kurd lett a női ügyek minisztere, a migrációs tárca vezetője és még egy kurd államminisztert is kineveztek.

A Bagdad fő támogatójának számító Egyesült Államok azonnal üdvözölte a bejelentést a széles alapokon nyugvó egységkormány véglegesítéséről, ettől is az IS elleni hathatósabb fellépést remélik.

Melegházasságok a püspöki szinódus zárónapján

Publikálás dátuma
2014.10.18. 21:48
Thinkstock
Tizenhat meleg és leszbikus pár külföldön kötött házasságát anyakönyvezte Ignazio Marino, Róma főpolgármestere szombaton - azaz a Vatikánban tartott püspöki szinódus zárónapján. Az olasz püspöki kar tiltakozott.

A Capitolium-dombon levő római főpolgármesteri hivatalban Ignazio Marino elsőként egy tizenhat éve együtt élő és 2009-ben a spanyolországi Barcelonában összeházasodott olasz leszbikus pár esküvőjét regisztrálta. A kivétel nélkül külföldön házasságot kötött párokat rokonaik és barátaik kísérték el. Több meleg és leszbikus pár a béranyával világra hozott, vagy örökbe fogadott gyermekeivel érkezett. 

A városháza előtti teret rendőrkordon védte az azonos neműek közötti házasságokkal szemben tiltakozó tüntetőktől. Ignazio Marino, a balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) politikusa hangsúlyozta: egyetlen célja az volt, hogy Róma városában mindenki számára egyenlő jogokat biztosítson. A PD vezette kormány a héten jelentette be, hogy törvénnyel kívánja rendezni a melegek és leszbikusok párkapcsolatait.

Az olasz püspöki kar elítélte Ignazio Marino kezdeményezését, amelyet önkényesnek és elfogadhatatlannak nevezett. Az azonos nemű párkapcsolatok témaként szerepeltek a vatikáni püspöki szinóduson is, amely ezeket nem tartotta egyenjogúnak a férfi-nő közötti házassággal.