Előfizetés

Vándor Éva és Reviczky Gábor kapta a Tolnay Klári-díjat

Publikálás dátuma
2014.10.19. 17:05
Forrás: MTI Fotó: Komka Péter
A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek ítélte oda a Tolnay Klári Művészeti díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

A színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett centenáriumi év záró rendezvényén vasárnap adták át az idén első alkalommal odaítélt Tolnay Klári Művészeti díjat a Nógrád megyei Mohorán a színésznő nevét viselő emlékházban.

Krucsainé Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) főigazgatója, a rendezvény fővédnöke a díjátadón a kulturális élet fontos alapköveinek nevezte a civil szervezeteket, egyesületeket, amelyek áldozatos munkával óvják és adják át a jövő generációinak nemzeti örökséget. "Ezt ma is láthatjuk itt" - mondta. 

A főigazgató elismerését és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek munkája révén megvalósulhatott a 100 éve született Tolnay Klári emléke előtt tisztelgő programsorozat. 

Vándor Éva a díjat megköszönve visszaemlékezett arra, hogy mennyire csodálta azt a bájt és könnyedséget, amellyel Tolnay Klári mozgott a színpadon, "legtermészetesebb közegében", amikor ő főiskolásként játszott vele a Házasságszerző című darabban a Madách Színházban. Reviczky Gábor Bilicsi Tivadart idézve azt mondta: a színész csak akkor lehetne halhatatlan, ha a közönség is az lenne. "Önök itt egy csodálatos dolgot műveltek, meghazudtolták ezt az állítást, mert akire így gondolunk és ennyi mindenét őrizzük, az örökké élni fog, Klárika mindig élni fog" - tette hozzá a színész. 

A Tolnay Klári Kulturális díjat hetedik éve adják át azoknak, akik az egyesület munkáját segítik. Az idei díjazottak: Sepsi-Kovács Éva egyesületi képviselő, Légrádi Anna alelnök és Juhász M. Miklós festőművész, az emlékház fotótárának megújítója, restaurálója. A Tolnay Klári kedves madarát, egy gerlét ábrázoló Tolnay-díj Mile Ibolya kerámikusművész alkotása. 

Mohorán 2000-ben nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházat, amelynek megálmodója Balla István iparművész volt. Ő hozta létre Tolnay Klári 80. születésnapjára a jelenlegi tárlat alapjául szolgáló életműkiállítást. Az emlékkiállításon látható, a művésznő életútját bemutató több száz fénykép, személyes használati tárgyai, családi ereklyék, színházi kosztümök, kitüntetései közül a két Kossuth-díj, az érdemes és kiváló művész kitüntetés és a középkereszt. A tárgyak között ott van Tolnay Klári fésülködőasztala, legelső kiscipője és a 134 éves zongorája is. Az emlékházban hangfelvételekről az ő dalai csendülnek fel. 

Tolnay Klári (1914-1998) Budapesten született és gyermekéveit töltötte a Nógrád megyei Mohorán.

Vitázzunk a színházról!

Publikálás dátuma
2014.10.19. 12:30
Thinkstock
Hat alkalomból álló, egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színházcsinálók részvételével. A színházi élet aktuális kérdéseinek körbejárására indított sorozat első alkalommal október 27-én jelentkezik.

Az egyetem Vas utcai épületében megrendezett sorozat vendégei 30 év alatti színházi emberek, a beszélgetéseket színházi kritikusok, többek között az Origo, a Revizor, a Heti Válasz munkatársai moderálják - olvasható az SZFE MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a szervezők, az SZFE Elméleti Intézetének hallgatói, fontosnak tartják, hogy a fiatal, 30 alatti színházcsinálók nyilvánosan vitázzanak egymással, beszélgessenek olyan témákról, amelyek kapcsán a 30 felettiek már lehet, hogy véres háborúkat folytatnának, vagy fásult köröket futnának. 

A beszélgetéseken az egyetem rendező szakos hallgatói és frissen végzett színházi rendezői mellett a Maladype Színház, a Kompánia Színházi Társulat, a Nemzeti Színház és a Krétakör is képviselteti magát. A sorozat első beszélgetésén bemutatkoznak a kritikusok, és "kinyitják" a később következő témákat. A beszélgetések keretében többek között azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy kell-e építenie a nemzetet egy előadásnak, van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, a kísérleti műfajoknak, mennyire kell mobilnak lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak, és hogy a gondolkodtatás vagy a szórakoztatás fontosabb a színházban.

"Az érintett témák tudományos szintű vizsgálata nem lehet célja egy ilyen beszélgetéssorozatnak, sem a teljes színházi élet minden szegmensének érintése, de jó eséllyel lehet belőle elgondolkodtató keresztmetszet" - olvasható a közleményben. Mint írják, az SZFE-hallgatók pályájuk elején lévő, fiatal alkotókat hívtak meg, akik létrehoztak már sikeres, karakteres színházi előadást, de még nincs egyértelműen kialakult hangjuk, stílusuk. A moderátorok között van Totobé Anita (Fidelio, Kortárs online), Kézdi Beáta (Heti Válasz), Kovács Bálint (origo), Puskás Panni (Revizor) és Herczog Noémi (Magyar Narancs, Színház).

Határ Győzőre emlékeznek

Konferenciával, versszínpadi előadással és versmondó versennyel emlékezik a 100 éve született Határ Győző költőre, íróra, filozófusra az Írók Alapítványa - Széphalom Könyvműhely és a Versmondók Egyesülete szombaton és vasárnap Budapesten.

A Határ Győző-emléknapok már tavaly elkezdődtek: akkor egy kétfordulós versmondó versenyt hirdettek, konferenciát tartottak Budapesten, illetve a szülővárosban, Gyomaendrődön. Az idén az emléknapok konferenciával kezdődnek a budapesti Benczúr Házban, október 18-án tíz előadó idézi fel Határ Győző életútját, munkásságát.

Két előadás foglalkozik az Életút című háromrészes kötetével, a kérdező Kabdebó Lóránt, valamint Mohácsi János beszél majd a pályáról. Sárközi Mátyás a rádiós Határ Győzőről beszél, Szakolczay Lajos a drámaíróról, G. Komoróczy Emőke a regényíróról, Buda Attila a hatalmas, kiterjedt irodalmi levelezéséről, Mezei Balázs a vallásfilozófiájáról, a filozófusról tart előadást, valamint felszólal Mezey Katalin, Pomogáts Béla és Zsille Gábor is. A második nap, 19-én a Határ Győző-versmondó verseny elődöntőjét és döntőjét tartják, a megmérettetést a budapesti Benczúr Ház színháztermében tartandó versszínházi előadás követi, a költő műveit Lázár Balázs, Lux Ádám és Tallián Mariann színművészek tolmácsolják Wiegmann Alfréd rendezésében.

A versenyen mintegy 20-an szerepelnek, a döntőbe tízen juthatnak. A versmondóknak két Határ-verssel kellett készülniük.