A keceli polgármester kizárását kezdeményezik helyi Fidesz-vezetők

Publikálás dátuma
2014.10.21. 14:02
Haszilló Ferenc Kecel polgármestere Forrás: Facebook
Haszilló Ferenc, Kecel polgármesterének kizárását kezdeményezi a Fideszből a kormánypárt választókerületi elnöke és regionális igazgatója, egyúttal felkérik a városvezetőt, hogy polgármesteri mandátumáról mondjon le. Az erről szóló közleményt kedden juttatták el az MTI-hez.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke, valamint Kerényi János regionális igazgató közleménye hivatkozik arra, hogy hétfőn nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Haszilló Ferenc, Kecel újraválasztott Fidesz-KDNP-s polgármestere egy újságíróval beszélget.

"A leközölt hangfelvételen elhangzó, emberi méltóságot durván sértő, társadalmi csoportokat kirekesztő és megalázó mondatok nem méltóak egy polgármesterhez és a Fidesz Magyar Polgári Szövetséghez. Ezért kezdeményezzük Haszilló Ferencnek a Fideszből történő kizárását és egyúttal felkérjük polgármester urat, hogy a megszerzett mandátumáról azonnali hatállyal mondjon le" – olvasható a közleményben. Haszilló Ferencet az október 12-ei önkormányzati választáson harmadszorra, mindössze 14 szavazat különbséggel választották meg Kecel polgármesterének.

Ahogy megírtuk, az eset kapcsán az Együtt-PM is közleményt adott ki, leszögezve: ha nem tisztázza magát, Kecel polgármesterének nincs helye a közéletben, illetve ha  a hangfelvételek valósak, pártja, a Fidesz zárja ki a soraiból .

A hangfelvételt a magyarnarancs.hu adta közre, azon Kecel fideszes polgármestere egyebek mellett  arról beszél, hogy néhány politikust tarkón lövetne, szájba is rúgná őket, de szívesen felpofozna több helyi lakost is. A felvétel tanúsága szerint Haszilló Ferenc beszél arról is, hogy a zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyereknek is kijár a pofon. A szöveget 2012-ben, egy tévéinterjú után rögzítették, amikor a mikrofon bekapcsolva maradt. 

Az MTI próbálta elérni a polgármestert, de a mobiltelefonja ki van kapcsolva. A keceli polgármesteri hivatalban azt a tájékoztatást adták, hogy Haszilló Ferenc hétfőn szabadságot vett ki, ők sem érik el.

Szerző

Hétvégén óraátállítás

Hivatalosan október 26-án, vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani az óráinkat.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító becslése szerint évente egy nagyobb város villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg a normális vagy télinek is nevezett időszámítással.

Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamosenergiát takarított meg az óraátállítással, pontosabban a nyári időszámítás hatásaként. Az október végéig tartó nyári időszámítás egyik legnagyobb előnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, azaz mintegy 30–40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapszik, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken a hazai villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen később sötétedik, ezáltal később kapcsoljuk fel a világítást. Az órák október végi visszaállítását követően ugyan hamarabb sötétedik, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérkezünk - nem okoz többletfogyasztást.

Szerző

Navracsics már "mélyen hisz" az európai integrációban

"Mélyen hiszek az európai integrációban."  Ezt az Európai Bizottságba jelölt Navracsics Tibor jelentette ki az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.  

A politikus szerint semmiképpen sem kell átgondolni Magyarország uniós tagságát, az ország Európához tartozik, "itt van a helyünk". Az Európai Bizottságba jelölt magyar tag hozzátette, hogy noha sok baja van az integrációnak, óriási eredmény, hogy a magyarok az unióhoz tartozhatnak.

Bár meghasonlott önmagával és kormányát is megtagadta Navracsics Tibor, a volt kormányfő-helyettest mégsem találta alkalmasnak az Európai Unió oktatási és kulturális biztosának az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága. A magyar biztos-jelölt számára új feladatot kell találnia Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, az EP kulturális és oktatási bizottsága szerint ugyanis Navracsics alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg - írta a Népszava október 6-án.  

Navracsics Tibor értékelése szerint brüsszeli a: meghallgatása alkalmával nem határolódott el a kormánytól, a médiatörvénnyel kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, az igazságszolgáltatással szemben nem, ugyanis az elmúlt években hatékonyabb lett a magyar igazságszolgáltatási rendszer.

Szerző