BT-vitát tartanak az ukrán válságról

Választásra készül Ukrajna, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig nyílt vitanapot tervez az ukrán válságról.

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei a szeptember 5-én Minszkben kötött fegyverszüneti egyezmény végrehajtását sürgették az ukrán válság megoldására. Kiemelten foglalkoztak az október 26-i, vasárnapi választásokkal.

A tanácskozás zárónyilatkozata leszögezte: minden érintett féltől elvárja annak biztosítását, hogy a voksolást Luhanszk és Donyeck megyében is a nemzetközi és ukrán jognak megfelelő módon le lehessen bonyolítani, összhangban a minszki megállapodással. Hangsúlyozták, hogy a szeparatisták által tervezett külön elnök és parlamenti választást az EU nem ismeri el.

A szeparatisták több alkalommal közölték, területükön nem engedélyezik a vasárnapi parlamenti választás megrendezését és a helyhatósági választásokat sem, hanem saját voksolást rendeznek november 2-án. Az ukrán központi választási bizottság múlt héten jelezte, biztosan nem lesz voksolás 26-án a Donyeck-medence 32 választókörzetéből 14-ben.

Az ENSZ BT október 24-ére nyílt vitát tervez az ukrajnai helyzetről, amely a minszki megállapodás ellenére is válságos. A kelt-ukrajnai humanitárius helyzet romlik, emiatt az EU külügyminiszterei is aggodalmuknak adtak hangot.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet jelentése szerint az ukrán hadsereg az ország dél-keleti részén, 12 településen kazettás, más néven fürtös bombákat alkalmazott a harcok során.

"A bizonyítékok azt mutatják, hogy a felelősség több támadásért, amelyekben kazettás bombákat használtak Donyeckben, az ukrán kormányzati erőkre hárul" –állapította meg a HRW. A kazettás bombák használatát az államok többsége tiltja.

Szerző

Hibázott a vnukovói repülőtér személyzete

Franciaország is szakértőket küld Moszkvába a Total olajcég elnök-vezérigazgatója, Christophe de Margerie halála körülményeinek kivizsgálására. A vállalatvezető magángépe hétfőn, pár perccel éjfél előtt felszállás közben, a sűrű ködben hókotrónak ütközött a vnukovói nemzetközi repülőtéren. De Margerie és a gép háromfős francia személyzete életét veszítette.

Az orosz vizsgálat első megállapításai szerint "bűnös hanyagság" okozhatta a balesetet. Vlagyimir Markin, a közvetlenül Vlagyimir Putyinnak jelentő vizsgálóbizottság vezetője úgy nyilatkozott, a repülőtér személyzete nem koordinálta a tevékenységeket, ez vezetett a tragédiához.

A repülőtéren 350 méteres volt a látótávolság, tették közzé. A hókotrót vezető dolgozó a hírek szerint ittas volt, de hibázhatott a légiirányítás is. Markin kilátásba helyezte, hogy a repülőtér több magasrangú vezetőjét felfüggesztik.

Putyin orosz elnök a francia köztársasági elnöknek írt táviratában közölte, "sokkolta" a baleset híre, részvétét fejezte ki a családnak, s megjegyezte: de Margerie "országunk igaz barátja volt". Orosz lapok szerint a Total-főnök Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő vidéki dácsájában tárgyalt

"Christophe de Margerie egész életét a francia iparnak, a Total csoport felépítésének szentelte, irányításával a vállalat a világ vezető társaságai közé emelkedett" - méltatta közleményében Francois Hollande az elhunytat. A Total-vezér nagyvonalú mecénás, független, eredeti személyiség volt, aki odaadóan szolgálta hazáját - olvasható az Elysée-palota közleményében.

A 63 éves de Margerie, akit csak „Mr. Moustache” néven emlegettek tekintélyes bajuszáról, 2007 óta állt Európa harmadik, a világ ötödik legnagyobb olajtársaságának élén. 1974-ben lépett be a céghez, 1995-ben lett a Total közel-keleti leánycégének igazgatója.

A Totalnak 50 államban vannak érdekeltségei, Oroszország egyik legnagyobb külföldi befektetője. A cég közölte, biztosítani tudják a vállalat működését, az igazgatótanács a következő napokban új elnök-vezérigazgatót választ.

Szerző

Orkánerejű vihar, halálos áldozattal, sérülésekkel

Orkánerejű vihar söpört végig kedden Nagy-Britannián. A szélviharban egy ember meghalt, többen megsérültek, és jelentős közlekedési fennakadások is voltak.

A brit meteorológiai szolgálat szerint a Gonzalo hurrikán maradványai érték el Nagy-Britanniát. A Gonzalo a hétvégén Bermudán okozott súlyos károkat, majd a nagy sebességű magas légköri áramlat átsodorta az Atlanti-óceánon, éppen Nagy-Britannia felé.

A vihar kedden zúdult rá Anglia délnyugati partjaira és Walesre, és a nap folyamán átvonult az ország felett, komoly pusztítást maga után hagyva. Országszerte 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek, és a viharban rengeteg fa kidőlt.

A londoni belváros Knightsbridge negyedében járókelők közé zuhant egy kidőlő fa. Az egyik sérült, egy középkorú nő a helyszínen életét vesztette.

Nem messze innen, a Belgravia negyedben három emberre dőlt rá egy fa; őket súlyos sérülésekkel vitték kórházba.   

A Londont kiszolgáló legnagyobb nemzetközi repülőtéren, Heathrow-n a keddre beütemezett 1290 járat közül a légikikötő délutáni tájékoztatása szerint 110-et töröltek; ez hozzávetőleg 15 ezer utast érintett.

A British Airways légitársaság három keddi budapesti járata közül az első kettő azonban valamelyes késésekkel ugyan, de elindult, és a Heathrow járatinformációs szolgálata a Budapestre éjszaka érkező - szerdán reggel visszainduló - harmadik BA-járatot is indulásra jelölte.

Az orkán miatt Nyugat-Angliában, Walesben és Skóciában számos kompjáratot töröltek.

Az ítéletidő a közúti és a vasúti forgalomban is jelentős fennakadásokat okozott. A szél több helyen kamionokat borított fel, a vasúti pályákra pedig fákat döntött.

A vihar véget vetett az eddigi őszi nyárnak is Nagy-Britanniában, egy nap alatt tízfokos lehűlést hozva. A brit meteorológia Skócia magasabban fekvő térségeiben havazást jósol a következő napokra.

Szerző