Előfizetés

Nemzetiségi választás Szerbiában

Nemzeti tanácsokat választottak tegnap a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek. A Magyar Nemzeti Tanács helyeiért négy magyar lista indult.  Előzetes eredmények már ma lesznek, a végelegesek legkésőbb csütörtökig várhatók.

Tizenhét nemzeti kisebbség 82 listával indult tegnap a szerbiai nemzetiségi választáson, amely során saját önkormányzati testületeiket választották meg a kisebbségi közösségek tagjai.

A háborús bűnös elengedését kérik

Szombaton a hágai törvényszék belgrádi irodája előtt tüntettek a Szerb Radikális Párt tagjai és szimpatizánsai a pártelnök, a hágai őrizetben lévő Vojiszlav Seselj azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelve. A radikálisok azt mondják, nem fognak ölbe tett kézzel ülni, miközben a hágai törvényszék „megöli vezetőjüket”.

A hívek felháborodása annak köszönhető, hogy a háborús bűnös Seseljnél tavaly vastagbélrákot, a napokban pedig májrákot diagnosztizáltak, egészségi állapota vészesen romlik. Ezen a héten döntenek arról, operálható-e a volt csetnikvajda.
Seselj 2003-ban adta fel magát, tizenegy és fél éve tartja vizsgálati fogságban a hágai bíróság. Ő a leghosszabb ideje ítélet nélkül fogva tartott személy a bíróság történetében.

Szerbia 7,2 millió lakója közül 1,2 millió tartozik valamely nemzeti kisebbséghez, a voksoláson azok vehetnek részt, akik regisztráltak a nemzetiségi listákra.

Közel félmilió, 456444 személy iratkozott fel a választói névjegyzékbe, legnagyobb arányban a magyarok - 254 ezer magyar közül 137 ezren.

Tizenhét közösség közvetlen szavazás útján választotta meg képviselőit, három pedig- macedónok, horvátok és montenegróiak -  elektorok révén. A kisebbségi nemzeti tanácsok tevékenysége a nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki, és részt vesznek az adott kisebbséget érintő döntéshozatali eljárásokban.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak 35 tagja lesz, amelyért négy listán 117 személy  versengett – a belgrádi parlamentben is

képviselettel rendelkező legnagyobb vajdasági magyar szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás listája, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége listája, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egyik elnökségi tagja által vezetett Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva, illetve a Másként Magyarságunkért.

Suzana Paunovic, a kisebbségi és emberi jogi iroda igazgatója közölte, pozitív folyamat tapasztalható Szerbiában, egyre több kisebbségi él választási jogával, így a nemzeti tanácsok egyre nagyobb legitimitással bírnak.

Megállították Irakban az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet ellen létrejött amerikai vezetésű nemzetközi koalíció fokozta a dizsihádisták elleni légicsapások intenzitását a hét végén.

Két nap alatt 22 csapást mértek állásaikra. Támadást intéztek Moszul városához közeli nagy gátak és az iszlamisták támaszpontjai ellen az iraki Falludzsánál és Bajdzsinál, ezzel párhuzamosan támadtak a legsúlyosabb harcok színhelyén, a török-szír határ közelében lévő Kobaninál, ahol a terroristák a kurd erőkkel harcolnak hetek óta a szíriai városért.

Eközben a kurd harcosok komoly sikert könyvelhettek el mind Szíriában, mind Irakban. Vasárnap visszafoglalták az IS fegyvereseitől az észak-iraki Zumar városát, és néhány környező falut, Kobaninál pedig ellentámadásba lendültek a dzsihadista egységekkel szemben.

Az Iraki kormányerők és síita milíciák visszafoglalták a Bagdad közelében lévő, stratégiai fontosságú Jurf al-Sakhar városát. A települést még a nyáron elfoglalták az iszlamisták, a kormányerők azóta próbálják visszaszerezni az irányítást a település fölött.

A harcok még nem fejeződtek be, a stratégiai fontosságú városból kiszorult dszihádisták a közeli falvakba menekültek és folyamatosan támadni próbálnak, aknavetőkkel lövik a kormányerőket. A Reuters szerint a Jurf al-Sakharért folyó hétvégi harcokban 67 iraki katona és 300 terrorista halt meg.  

Az iraki kormányerők számára rendkívül fontos ez a győzelem, hiszen ezzel sikerült megakadályozni a szélsőséges fegyveresek előrenyomulását Bagdad irányába és álcázott beszivárgásukat a fővárosba.

Orosz kápolnák az Északi-sarkvidéken

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2014.10.27. 06:32
Tapasztalt katonákat vezérelnek az északi-sarki támaszpontokra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Miközben a szovjet múlt feltámasztásáról cikkezik a világsajtó Oroszországgal kapcsolatban, a szovjet múlttal meglehetősen szembenálló tendenciákat is felfedezhet az olvasó, ha az orosz újságokat vagy hírportálokat böngészi.

Akár jelképesnek is tekinthetjük, hogy az Északi-sarkvidék két szigetén az ott állomásozó orosz katonák befejezték két kápolna felépítését.

Nemcsak ők lehetnek elégedettek, nyilván elégedett ezzel a kormány is, hiszen Dmitrij Bulgakov, védelmi miniszter-helyettes szükségét érezte, hogy a nagy eseményről személyesen számoljon be az újságíróknak.

A történethez tudni kell, hogy tavaly ősszel jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy Oroszország újra megnyitja katonai támaszpontját az Északi-sarkvidéki Új-Szibériai-szigeteken.

1993-ban vonultak ki onnan, az orosz elnök szavaiból azonban kiérződött, hogy az akkori döntést nem tartja helyesnek, hiszen ez egy nagyon fontos pont az északi-tengeri útvonal birtokba vételéért. Elhangzott olyan hivatalos nyilatkozat is, hogy "mindörökre visszatértünk az Északi-sarkvidékre".

Nos ez a visszatérés azzal kezdődött, hogy az Északi Flotta egységei, élükön az atommeghajtású Nagy Péter rakétacirkálóval megérkeztek Kotyelnyij-szigethez, ahová a sarkvidéki katonai repülőtér számára üzemanyagot szállítottak.

Folytatódott a műholdas távközlési berendezés felállításával és a szálláshelyek kiépítésével. Aztán gyorsan eljutottak a kápolnák építéséig.

A védelmi miniszterhelyettes beszámolt arról az újságíróknak, hogy négy helyre terveznek kápolnát: a Kotyelnij, a Vrangel és a Smidt-szigetre, valamint a Ferenc József-földre.

Olyan helyekre, amelyek közel fekszenek a kaszárnyákhoz. A jégsapkával fedett Smidt-szigeten és a 150 kilométer hosszú Vrangel-szigeten a munka már befejeződött, a kereszt is felkerült a kupolákra, végeztek a belső díszítésekkel, és helyükre kerültek az ikonok is.

A Kotyelnij-szigeten és a jegesmedvék, rozmárok, sarki rókák lakta Ferenc József-földön lerakták a kápolnák alapjait és a munkát az év végére befejezi a feladattal megbízott Nyugati katonai körzet brigádja.

E brigád munkáját tapasztalt katonák, tengerészek és a Keleti katonai körzet egységei segítik. A védelmi miniszterhelyettes minderről úgy számolt be, mintha egy rendkívül fontos hadműveletről lenne szó, amelynek jelentőségét nem lehet alábecsülni.

A pravoszláv egyház nem most először szerepel az Északi-sarkról szóló hírekben. Már 2004-ben történelmet írt azzal, hogy - mint ezt a hivatalos orosz hírügynökség akkor világgá kürtölte - karácsonyi szertartást tartott egy északi-sarki kutatóállomáson.

Ebben az időben fektették le annak a templomnak a beton alapzatát is, amelynek alkotórészeit a Vavilov akadémikusról elnevezett hajón szállítottak ide. "Az aranyozott pravoszláv kereszttel díszített kupola az első, amelyet az idelátogató elsőnek meglát a tájon" - adták hírül annak idején.

2008 sem maradt esemény nélkül az északi-sarkvidéken: vallási szertartást tartott Ignatyij petropavloszki és kamcsatkai vallási vezető. Megtörtént még az is, hogy a sarki Jeges-tengerbe bocsátottak egy emlékeztető kapszulát Kirill moszkvai patriárka szavaival.  Ezeknek a szimbolikus eseményeknek nemcsak az egyház, hanem a hatalom is megkülönböztetett jelentőséget tulajdonit.

Ami egyrészt azt bizonyítja, hogy a Kreml igényli a pravoszláv egyház szellemi támogatását, sőt támaszkodni akar rá, másrészt az egyház ehhez partner, teljes mértékben igyekszik szolgálni a mindenkori hatalmat. Megtette ezt a szívességet a cárnak és megteszi Putyinnak is.

Ennek az együttműködésnek meg vannak az árnyoldalai. A Novije Izvesztyija című moszkvai napilap terjedelmes cikket szentel annak, hogy az utóbbi időben mind gyakrabban tapasztalható az egyházi aktivisták durva nyomulása.

Beavatkozásuk a kulturális életbe azzal a következménnyel jár, hogy ismert zenei együttesek koncertjeit lehetetlenítik el, bemutatókat mondatnak le, rajtaütésszerű ellenőrzéseket tartanak kiállítótermekben. A társadalmi elégedetlenség ellenére mindennek gyakorlati következménye soha nincsen.

Pravoszláv aktivisták a "Jézus Krisztus szupersztár" előadását is megpróbálták félbeszakítani Szentpéterváron. A legutóbbi esetek közé tartozik a Cannibal Corpse Nyizsnyij Novgorod-i koncertjének megszakítása és moszkvai fellépésük megakadályozása.

Az ügyészséghez fordultak az együttes dalszövegeinek az ellenőrzése érdekében. A Slayer együttes fellépését is blokkolták.  Számos esetben a hívők érzékenységére, máskor egyszerűen "technikai okokra" hivatkozva lehetetlenítik el olyan csoportok műsorait, amelyeknek a zenéjét túl nehéznek és komornak ítélik.

Külföldi együtteseket sem kímélnek. Akadt rá példa, hogy amikor a közönség nem volt hajlandó elhagyni a betiltott előadás helyszínét, akkor kihívták a rendőrséget.

A színházi világ sem maradt érintetlen. Akadt olyan eset, amikor az aktivisták felrohantak a színpadra előadás közben, hogy "megvédjék" a színészeket Isten haragjától.

Krasznodarban egy az emberi testről szóló kiállítás ellen tiltakoztak, elérve, hogy megbírságolják a szervezőket arra hivatkozva, hogy információikkal kárt okoztak a gyerekeknek.

A hatóságok közreműködésével a pravoszláv aktivisták megakadályozták az "Icons Peterburgban" című  kiállítás megnyitását is. Számos alkalommal, mint például a "Jézus Krisztus szupersztár" esetében, az erőszakos fellépést fenyegető hangú levelek előzték meg.

Mindebből arra a következtetésre jut a Novije Izvesztyija című lap, hogy a vallási szervezetek és a művészet konfliktusa állami szintre emelkedett Oroszországban.