Előfizetés

Hajszállal vezet Jacenyuk Porosenko előtt

Publikálás dátuma
2014.10.27. 11:16
Forrás: David Ramos/Getty Images
Fej-fej mellett "halad" az Ukrajnában vasárnap tartott előrehozott parlamenti választás szavazatszámlálásának előrehaladtával a két legtöbb voksot kapott párt. 30 százalékos feldolgozottság mellett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja áll az első helyen 21,7 százalékkal, hajszálnyival megelőzve Petro Porosenko Blokkját, amely 21,59 százalékot kapott.

A központi választási bizottság honlapján hétfő reggel közzétett részeredmény szerint a pártlistákra leadott szavazatok összesítése alapján jelenleg harmadik helyen van az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt a voksok 10,79 százalékával.

Rajtuk kívül bekerült még a parlamentbe a Majdan-tüntetések nyomán eltávolított volt államfőt, Viktor Janukovicsot támogató képviselők és volt kormánytagok által alapított, Jurij Bojko vezette Ellenzéki Blokk a szavazatok 9,62 százalékával. Oleh Ljasko populista, nacionalista Radikális Pártja 7,52 százalékot kapott, míg Julija Timosenko Haza pártja a voksok 5,81 százalékát gyűjtötte össze. Az öt százalékos bejutási küszöböt közelíti a nacionalista Szabadság Párt 4,63 százalékos eredménnyel. 

Most már bizonyosnak látszik, hogy a vasárnapi választás az Európa-párti erők elsöprő győzelmét hozta. A Moszkva-barát erők közül egyedül az Ellenzéki Blokk jut be az új összetételű törvényhozásba, és nem magas aránnyal. Elemzők szerint Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front együtt megszerezte a listás helyek több mint felét. 

Az ukrán parlamentben 225 képviselői helyet töltenek be az ötszázalékos küszöböt átlépő pártok listáin induló jelöltek. Ugyancsak 225 mandátumot az egyéni választási körzetek győztesei kapják. A listákról bejutottak száma azonban 225 helyett most csak 198 lesz, mivel az Oroszország által elcsatolt Krímben és a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben a szakadárok ellenőrzése alatti településeken nem tudták megtartani a választásukat.

Parlamenti maraton Belgrádban

A szerbiai parlament vasárnap este 12 órás maratoni vita után elfogadta a költségvetés-módosítást és megszorító intézkedések törvénycsomagját,  amelyek előirányozzák a közalkalmazottak bérek és a nyugdíjak csökkentését  november elsejétől. A pótköltségvetésre, amely nyilvánvalóan nagy lakossági elutasítottságnak örvend, 188 képviselő szavazott, csupán tíz ellenezte azt, jelezve, hogy a szerb politikum az Európai Uniós csatlakozás érdekében kész áldozatokat is hozni és belekezdeni a fájdalmas gazdasági reformokba is.

A Vucic-kormány átmenetileg általános 10 százalékos bércsökkentést irányoz elő a közszférában és megnyirbálja a 25 ezer dinárnál nagyobb állami fizetéseket és nyugdíjakat a stabilizációs és az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát célzó takarékossági intézkedések keretében. November 1-jétől a nyugdíjakat úgy csökkentik, hogy a 25 ezer dináron felüli összeget 22 százalékkal csökkentik, a 40 ezer dináron felüli összeget pedig 25 százalékkal. Így például egy 35 ezer dináros nyugdíj 2200 dinárral lesz kisebb, az 50 ezer dináros nyugdíj pedig 5800 dinárral csökken.

A bércsökkentés 2017 végéig marad hatályban. A pénzügyminisztérium számításai szerint az állami bérek csökkentésével az elkövetkező három évben 60 milliárd dináros megtakarítás valósítható meg, ami a szerb GDP 1,5 százaléka. A nyugdíjcsökkentéstől remélt megtakarítás mértékét nem közölték.

Dusan Vujovics pénzügyminiszter többször jelezte - Szerbiát nem fenyegeti csőd vagy fizetésképtelenség, a költségvetést pedig azért módosítják, hogy ezzel megalapozzák a reformokat. A kiadáscsökkentésnek az idén még nagy kis hatása lehet a költségvetési hiányra, de szimbolikus jelentőséggel bír a reformok fontosságának felismerése és az ezekhez szükséges jóváhagyás megszerzése tekintetében, mondta a szaktárca vezetője. Hangsúlyozta, hogy e módosítás a jövendőbeli reformok kulcsfontosságú elemét vezeti be, az pedig nem más, mint a kiadások csökkentése.

Nagy győzelem alacsony részvétel mellett

Amint az várható volt a szerbiai nemzetiségi választásokon a Magyar Nemzeti Tanács 35 helyéért folyó versengésben fölényesen, elsöprően nyert a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). Az MNT helyeiért négy magyar lista szállt versenybe, a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás Listája 31 helyet szerzett meg, felülmúlva saját négy évvel korábbi győzelmét is, hárommal növelve mandátumai számát a kulturális autonómia döntéshozó fórumán.

A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét legkésőbb csütörtökig kihirdetik

A voksolás a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlott. A szavazáshoz szükséges a regisztráció, a nemzeti kisebbségek tagjainak fel kell iratkozniuk a kisebbségi választói névjegyzékbe. Szerbia 7,2 millió lakósa közül 1,2 millióan vallották magukat valamely nemzeti kisebbség tagjának a 2011-es népszámláláskor. Viszonylag magas volt az érdeklődés a regisztráció idején, 456 444-en iratkoztak fel valamely kisebbségi választói névjegyzékre. Legmagasabb arányban a magyar kisebbség tagjai regisztráltak, 254 ezer magyar közül 137 ezren. A tényleges részvétel mégis viszonylag alacsony volt, a magyar közösség mintegy 40 százalékban járult az urnákhoz.

Kémtevékenységeket leplezett le a titkosszolgálat

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) állítása szerint külföldi titkosszolgálatok tagjai többször is kísérletet tettek arra, hogy beszivárogjanak a Szlovák Köztársaság államigazgatásának és védelmi egységeinek központi szerveibe. Ezen kívül a közvélemény manipulálására is törekedtek – adta hírül a bumm.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva.

A titkosszolgálat erről a tavalyi évben végzett tevékenységét összefoglaló jelentésben tesz említést. A jelentés szerint elsősorban közgazdasági, tudományos és katonai téren tapasztaltak megnövekedett érdeklődést a külföldi hírszerzések részéről, de az ipari kémkedés is felélénkült az utóbbi időben. Az SIS ezen kívül egyes külföldi vállalatok rendellenes tevékenységére is felfigyelt, amely mögött akár külföldi titkosszolgálatok is állhatnak.