Apadnak a folyók, vége a készültségnek

Vasárnap este hat órától már se a Dunán, se a Rábán nincsen érvényben árvízvédelmi készültség; a regionális vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint mindkét folyón további jelentős apadást várnak a következő 24 órában.

Mint honlapjukon közölték: reggel a Duna vízmércéje Nagybajcsnál 382 centimétert mutatott, ami a két nappal korábbi tetőzéshez képest mintegy 170 centis apadás; kedd reggelig további 40-6 centis szintcsökkenést várnak a szakemberek.

A Rába Győrnél reggel 378 centiméteres volt, ami körülbelül 90 centis szintesés a szombat esti tetőzéséhez képest, amit további 50-70 centiméter követhet a következő egy napban. A közlés szerint a Duna és a Lajta teljes szakaszán, valamint a Rába Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozó teljes részén folyamatos az apadás.

Szerző

Kettős magyar filmes siker Spanyolországban

Kettős magyar sikerrel ért véget az 59. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál (Seminci), Spanyolország vezető nemzetközi filmes eseménye. Zomborácz Virág Utóélet című első játékfilm rendezésével elnyerte a „Meeting Point” válogatás legjobb filmjét illető díját. Az elismerést a rendező személyesen vette át a szombat esti záróceremónián.

Bucsi Réka Symphony no. 42 című tízperces digitális rajzanimációja lett a rövidfilmverseny legjobbja. A nemzetközi zsűri, melyben a dél-koreai sztárrendező Bong Joon Ho is részt vett, a magyar animációnak ítélte az Arany Kalász fődíjat.

Szerző
Témák
film fesztivál

Aki A-t mond?

Az a tény, hogy az amerikai adminisztráció több anonim kormánytisztviselőtől vonta meg a beutazás jogát, közel példa nélküli két "stratégiai szövetséges" esetében, ahogyan Lázár János fogalmazott az USA és Magyarország viszonyáról. A kormány nem cáfol, nem teszi átláthatóvá a tényeket, hanem a kormánypolitikai marketing, az egész kormányközeli média félrebeszél. Olyan jóindulatú elnézéssel viseltetik a magyar kormányzási állapotokról, hogy az már bicskanyitogató cinizmusra vall. Közben Orbán nem válaszol a kérdésekre, a bejelentések süket fülekre találnak az illetékes hatóságok részéről, ami a kimondott gyanút igazolják. Úgy látom, hogy az a közmondásunk - aki A-t mond, mondjon B-t is -, a Fidesz berkeiben másként értelmezik. Nem ugyanaz mondhatja az összes betűt: már pedig Orbánnak kell kimondani a B-t, azt nem oszthatja ki mamelukjainak.

A betűfelelősök maximálisan teljesítik pártmegbízatásukat, hogy egy régi rossz emlékű hasonlattal éljek. Nem hiszem, hogy ez a pávatáncos politika, aminek a K-betű, azaz a külügy a felelőse, élén a sokat tapasztalt diplomatával, a Szijjártó Péterrel, Magyarország érdekeit szolgálja. Ha marad a betűfelelősség autokrata rendszere, annak előbb-utóbb anyagi kára is bekövetkezik, mert az erkölcsi már tény. Igaz, csak a kormánnyal és nem a magyar néppel szemben, de a választóvonal, még egy ilyen öntelt nagyzolásra jogosító választás után eltűnik a kormány és a magyar választói akarat között. Érdekes lenne az EU támogatás felfüggesztése egy ilyen panamákra nagy hajlandóságot mutató kormánnyal szemben.