Előfizetés

Rajtol az NBA

Az előjelek alapján szinte minden a San Antonio Spurs címvédése mellett szól az észak-amerikai profi kosárlabdaliga magyar idő szerint holnap hajnalban elrajtoló 2014/2015-ös idényében, a mezőny legjobb játékosának tartott LeBron James viszont immár újra a Cleveland Cavaliers színeiben vetne gátat a texasi hegemóniának.

A mezőny legjobb játékosának tartott James a nyáron nagy port vert fel bejelentésével, miszerint négy év - és két bajnoki cím - után visszatér Miamiból első klubjához, a Cavaliershez.

A két évre 42,1 millió dollárért aláíró James hazatérése a számítások szerint félmilliárd dolláros bevételnövekedést jelent a Clevelandnek, amely 1964 óta nem diadalmaskodott egyik profi ligában sem.

A klubnál elővételben elkelt az összes szezonbérlet, a szurkolók James mellett az All Star-válogatott Kevin Love-nak és Kyrie Irvingnek is tapsolhatnak majd.

Ami a 30 klub vezetőit illeti, 46,2 százalékuk szerint a San Antonio megvédi címét, a Cavaliers diadalára csak 15,4 százalék tippelt. Az idény legjobbjának (MVP) 67,9 százalék Jamest várja, s 92,9 százalék szerint a Spurs kispadján ülő Gregg Popovich a legjobb edző.

A San Antonio újabb sikerére a Cleveland mellett a Jamest Luol Denggel pótolni próbáló Miami, illetve a tulajdonosától, Donald Sterlingtől megvált Los Angeles Clippers jelenthet veszélyt.

A 16-szoros bajnok Los Angeles Lakersnél kérdés, hogy mennyire bírja a 36 éves és az előző szezonban csak hat meccsen játszott Kobe Bryant lába a terhelést.

A Jeremy Lint és Carlos Boozert leigazoló együttesben biztosan nem léphet pályára a kétszeres MVP Steve Nash, a 40 éves kanadai irányító ugyanis az egész idényt kihagyja derékproblémák miatt.

Két további sztár is hiányozni fog a szezonrajtról: az előző évad legjobbjává választott Kevin Durant (Oklahoma City) lábközépcsonttörés miatt csak decemberben kapcsolódhat be, míg az Indiana All Star-válogatott játékosa, Paul George a válogatott edzőtáborában szenvedett súlyos lábtörést, és várhatóan csak egy év múlva lesz ismét teljes értékű harcos.

Nagyobb ellenállásra számítottak a győriek

Amint arról már lapunk is beszámolt, a Bajnokok Ligája második csoportmérkőzésén a Győri Audi ETO KC csapata Svédországban a Savehof vendégeként lépett pályára. A hétgólos Löke vezetésével a kétszeres BL-címvédő győriek az első pillanattól kezdve uralták a találkozót, folyamatosan növelték az előnyüket, és a jó kapusteljesítménynek is köszönhetően idegenben eddigi legnagyobb arányú BL győzelmüket aratták.

Ambros Martín, a győriek spanyol mestere nem tagadta, őt is meglepte a fölényes, 38-21-es siker, amit elsősorban a nyár óta elvégzett kőkemény munkának tulajdonít.

"Mindenkinek örülni kell egy ilyen győzelmet követően. Nagyobb ellenállásra számítottam a svédektől, de nem volt ez könnyű meccs, mi tettük ilyen simává a nyár óta és az egész héten elvégzett kemény munkának köszönhetően.

Élveztük ma a játékot, de ez csupán egy mérkőzés a hosszú sorozatban. Most támadásban és védekezésben is magas színvonalon játszottunk, de ez nem jelenti azt, hogy elbízhatjuk magunkat. Megyünk tovább az utunkon, legközelebb holnap, Vácott lépünk majd pályára" – értékelte csapata teljesítményét Ambros Martin.

Ám a fölényes siker ellenére is volt negatívuma a meccsnek, ugyanis Orbán Adrienn megsérült. "Úgy tűnik nem súlyos, azonban csak az elvégzendő MR-vizsgálat után tudok pontos diagnózist felállítani. Durva instabilitás - úgy tűnik - nincs. Valószínűleg a külső hátsó tokszalag sérülhetett meg" – állította fel a gyors diagnózist még Svédországban dr. Balogh Péter csapatorvos.

Orbánnal vagy nélküle, de a hétvégén jön a Viborg elleni rangadó, és amennyiben Dániából is elhozza a két pontot a Győr, már szinte továbbjutónak érezheti magát.

Tunézia: második helyen az iszlamisták

Némi meglepetésre a szekuláris Nidaa Tounes nevű párt szerezte meg a legtöbb mandátumot a vasárnapi tunéziai parlamenti választáson. A voksolás esélyesének kikiáltott iszlamista Ennahda párt tegnap elismerte vereségét.

A végeredményt ugyan egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ám jelentések szerint a szekuláris párt nyolcvan mandátumra tett szert a 217 tagú törvényhozásban.

Lotfi Zitoun, a párt egyik vezetője a Reutersnek elmondta, már gratuláltak a Nidaa Tounesnek a párt választási győzelméhez. Hozzátette ugyanakkor, hazájának koalíciós kormányra van szüksége, amelyben az Ennahdának is helyet kell kapnia.

A Nidaa Tounes egyik illetékese még vasárnap jelentette be, hogy a párt szerezhette meg a legtöbb mandátumot, Béji Caid Essebsi pártelnök pedig, aki a néhány hét múlva esedékes államfőválasztáson is indul, az urnák lezárása után azt közölte, „jó esélyt lát” győzelmükre.

Az Ennahda, amely az iszlám mérsékeltebb irányvonalát képviseli, megnyerte a Zine El-Abidine Ben Ali volt elnök megbuktatása után megrendezett első demokratikus választást, s az előrejelzések szerint a mostani voksolás favoritjának is számított.

Az Ennahda később koalíciós kormányt hozott létre két szekuláris párttal. A kampány során az iszlamista politikai erő vezetői azt közölték, tanultak hibáikból, a Nidaa Tounes ugyanakkor azzal vádolta őket, hogy a szélsőséges iszlámmal kacérkodnak.

Szakértők szerint a Nidaa Tounes győzelme nyomán több olyan személyiség is visszatérhet a hatalomba, akik Ben Ali idején is fontos kormányzati szerepet töltöttek be.

A részvételi arány 60 százalékos volt, jóval magasabb, mint három éve. Ez a tunéziai demokrácia győzelmeként értékelhető, hiszen megfigyelők eredetileg alacsonyabb részvételt jósoltak.

Tunézia volt az arab tavasz „hírmondója”, itt vonultak először utcára az emberek a romló életszínvonal miatt. Ugyanakkor Tunézia volt az egyedüli állam, ahol az arab tavasz sikeresnek tekinthető. A tüntetéseket nem követte politikai káosz, s a különböző pártok tárgyalások során próbáltak választ találni a legégetőbb kérdésekre.