Előfizetés

Két új híd épülhet a Dunán

Újabb két Duna-híd építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot kedden Bukarestben a román és a bolgár kormány képviselői: az első a román Turnu Magurelet és a bolgár Nikápolyt (Nikopol), a második a román Calarasi-t és a bolgár Szilisztrát (Silistra) kötné össze.

Elsőként a nikápolyi híd építését kezdik el, amely két év alatt készülne el 200-270 millió eurós - nemzeti és uniós - költségvetésből, jelentette be a szándéknyilatkozat aláírásánál jelen lévő Victor Ponta román kormányfő.

Jelenleg két Duna-híd teremt közúti kapcsolatot a 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon Románia és Bulgária között: az 1954-ben megépült Giurgiu-Rusze híd, amelyen a Mediafax hírügynökség adatai szerint napi 1000 kamion halad át, és a tavaly júniusban megnyitott új függőhíd a romániai Calafat és a bulgáriai Bodony (Vidin) között, amelyen mintegy 500 kamion halad át naponta.

A 2001-ben készült infrastruktúra-fejlesztési tanulmányokban felmerült az is, hogy közúti alagutakat építsenek a határfolyam alatt, de ez mintegy 70 millió euróval drágább megoldás, mint a hídépítés, ezért elvetették.

Assange ismét csatát veszített?

Publikálás dátuma
2014.10.28. 11:25
Forrás: John Stillwell - WPA Pool/Getty Images
Valószínűleg ismét csatát veszített a Wikileaks leleplező portál alapítója. Julian Assange az európai elfogatóparancs feloldását kérte Svédországtól, s a svéd bíróságnak hétfőn éjfélig kellett volna visszavonnia a rendelkezést, ez azonban nem történt meg. 

Svédország két rendbeli nemi erőszak vádja miatt akarja meghallgatni a Wikileaks-főnökét, akinek legkésőbb hétfőn meg kellett volna jelennie, hogy megtegye tanúvallomását. Az orosz RT hírportál érdeklődésére a svéd ügyészség azt mondta, Assange ügyében az álláspontjuk változatlan. Idén júliusban a svéd hatóságok már megerősítették, hogy fenntartják az elfogatóparancsot.

Az Ecuador londoni nagykövetségén élő ausztrál eddig hiába kérte, hogy a svéd ügyészek menjenek Londonba, és ott kerítsenek sort a meghallgatásra. Ha Assange kilépne a követségről, a brit hatóságok azonnal elfognák és átadnák Svédországnak. A Wikileaks alapítója attól tart, Svédország viszont kiadná az Egyesült Államoknak, s ott perbe fognák többszázezer titkos amerikai diplomáciai irat közzététele miatt.

Izmosodik a brit euroszkeptikus párt

Az Európai Unió és Nagy-Britannia költségvetési vitájának fő haszonélvezője az euroszeptikus UKIP párt. Mióta kiderült, hogy Londontól 1,7 milliárd font (2,13 milliárd euró) pótlólagos befizetést vár az EU, az UKIP támogatottsága tovább növekedett. 

Az Independent című lapban megjelent ComRes-felmérés szerint az UKIP már 19 százalékon áll, négy pontot erősödött egy hónap alatt. Minden ötödik korábbi konzervatív szavazó úgy nyilatkozott, hogy az euroszkeptikusokra fog szavazni jövő májusban. De a Munkáspárt minden tizedik szavazója is lehetségesnek mondta, hogy átáll az UKIP oldalára.

A toryk és a Labour egyaránt 30-30 százalékon áll e közvéleménykutatás szerint. A konzervatívok egy ponttal erősödtek, a Munkáspárt viszont öt ponttal visszaesett, ez a leggyengébb eredményük azóta, hogy Ed Miliband lett a pártvezér. A liberális demokraták továbbra is gyengélkednek, 9 százalékot jósolnak nekik.