Lengyelországba vágynak a kézisek

Tegnap megkezdődtek a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezősorozat küzdelmei. A tét kijutni a 2016-os lengyelországi kontinenstornára.

A magyar válogatott élén most debütál a nemzeti csapat első külföldi kapitánya, a kirgiz-spanyol állampolgárságú Talant Dujshebaev. A szakvezetőre nem kisebb feladat vár, mint kivezetni az együttest az Eb-re, majd pedig a 2016-os riói olimpiára.

A feladatot tovább nehezíti, hogy a válogatott lemaradt a januári katari világbajnokságról, így a kontinensviadal nyújtja Nagy Lászlóék számára az egyetlen lehetőséget az ötkarikás játékokon való részvételhez.

„Bármilyen nehéz is, meg kell próbálnunk kijutni a riói olimpiára, annak ellenére, hogy a januári világbajnokságon nem vehet részt a csapat. A cél érdekében mindent meg fogok tenni, és ezt várom el a válogatott tagjaitól is.

Január végéig a cél a két Eb-selejtező sikeres megvívása, ezen kívül a hangsúly néhány felkészülési mérkőzés lejátszásán és az edzéseken lesz”- nyilatkozta a szövetség honlapján Dujshebaev.

A magyar együttes tegnap – lapzártánk után – telt ház előtt Miskolcon fogata a komoly nemzetközi eredményekkel nem rendelkező, ugyanakkor néhány jó képességű játékossal felálló portugálokat, vasárnap pedig Kijevben az ukránok ellen diadalmaskodhatnak Miklerék.

Apró nehézséget talán csak az okozhat, hogy több kulcsjátékosra, Nagy Lászlóra, Harsányi Gergelyre és Lékai Mátéra sérülés miatt nem számíthat a kapitány.

A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is. A magyarokkal azonos kvartettnek még Oroszország a tagja.

Eb-selejtező, 1. forduló, eredmények

Fehéroroszország-Bosznia-Hercegovina 25-25

Macedónia-Svájc 27-20

Norvégia-Törökország 36-27

 (A többi mérkőzés lapzártánk után ért véget)

Szerbia-Montenegró

Németország-Finnország

Izland-Izrael

Magyarország-Portugália

Spanyolország-Ausztria

Szlovénia-Szlovákia

Szerző
Frissítve: 2014.10.29. 22:45

Ilyen egy igazi BL-derbi

Publikálás dátuma
2014.10.30. 06:57
Bőven akadt dolga Decker Attilának, a Szolnok kapusának FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Igazi vízilabda rangadónak lehettek tanúi a zsúfolásig megtelt Nyéki Imre uszoda nézői, amikor a hazai OSC és a Szolnok gárdája csapott össze a Bajnokok Ligája főtábláért vívott odavágóján. Az igazi magyaros meccsen végül döntetlen született (11-11), így még semmi sem dőlt el, hisz a két hét múlva esedékes szolnoki visszavágón bármelyik csapat kivívhatja a továbbjutást.

Egyszer volt Budán kutyavásár – tartja a mondás. Ámhogy remek vízilabda meccset nem egyszer rendeznek Újbudán, abban is biztosak lehetünk.

Eredmények
A Híd-OSC-Újbuda-Szolnoki Dózsa-Közgép 11-11
Radnicski Kragujevác-Nagyvárad 13-8
Crvena Zvezda-Primorje Rijeka 11-14
Pro Recco-Mladost Zágráb lapzártánk után ért véget
A BL főtáblájáért vívott selejtezők visszavágóit november 12-én játsszák.

Tegnap este zsúfolt ház előtt esett egymásnak napjaink talán két legerősebb csapata, az OSC és a Szolnok, hogy egy kétmeccses selejtezőn eldöntsék, vajon az egyik, vagy a másik sztáralakulat jusson a Bajnokok Ligájának főtáblájára.

Ami tény, egy árnyalattal a szolnokiaknak erősebb a kerete – talán annál egy kicsit jobban – ám az újbudaiak kezében több tétmeccs van.

Ráadásul sikeres tétmeccs, hiszen ők már két selejtezőkört vívtak meg vereség nélkül – ide is csoportelsőként jutottak –, míg a

Tisza-partiak még összeszokóban vannak. "Jó meccset szeretnénk játszani és egy jó meccs az olvasatomban, a gondolkodásom szerint vereséggel sosem végződik" – árulta el reményeit még a keddi sajtótájékoztatón Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője.

És ezt a másik oldalon is pont így gondolták, ezért senki sem csodálkozott azon, hogy mindkét gárda szállodába vonult a tegnapi odavágó előtt, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a magyar belháborúra.

És mindez pontosan érződött, látszódott a találkozó minden másodpercében. A csapatok játékosai között lámpással sem találhatott senkit, aki ne lett volna válogatott – a szerb és magyar nemzeti csapatból volt a legtöbb, amely ugye a világ két legjobbja –, így az első pillanattól kezdve hihetetlen színvonalon űzték a medencében lévők ezt a szép sportágat.

Az első két negyedben a vendég szolnokiak uralták a játékot, ám amíg az elsőben potyogtak a gólok (3-4), addig a másodikban „beszállt” a két kapus is, és Decker Attila és Bisztritsányi egyszerűen lehúzta a rolót.

A szünetben Vincze Balázs felrázta a fiait, és a harmadik negyedben szinte kiütötték a szolnokiakat, és kétgólos hátrányból egygólos előnyben várták (8-7) a záró negyedet.

Ám hiába lőtt négy gólt a sérüléséből visszatérő Kayes, a vendégek Kis Gábor és Varga Dániel vezetésével végül döntetlenre mentették az odavágót.

„A nagyszünetet követően játszották azt a fiúk, amit kértem tőlük. Noha egy kis különbségű győzelem benne volt a meccsben, úgy érzem, ha a Szolnok nem kap kirívó segítséget hazai pályán a bíróktól, akkor teljesen nyílt lesz a csata a továbbjutásért. A harmadik negyedben mutatott játékunkra építhetünk” – fogalmazott Vincze Balázs, az OSC mestere.

A Szolnok vezetőedzője is a harmadik negyedben látta a meccs fordulópontját. „Az első két negyedben remekül játszottunk, vezettünk is két góllal, ám a harmadikban egyszerűen eltűntünk a medencéből, így nem is érdemeltünk volna győzelmet.

Ha jól megy a játék, akkor nincs baj, ehhez a fegyelem és az első pillanattól az utolsóig való hajtás is párosul, akkor hazai pályán kivívhatjuk majd a továbbjutást” – értékelte csapata teljesítményét Cseh Sándor, a Szolnok edzője. Vincze Balázsnak pedig igaza lett: játszottak egy jó meccset, és nem kapott ki a csapata…

Szerző

Hosszú újabb csúcsa

Kedden az egy szezonban aratott legtöbb győzelem (42) kategóriában állított fel új csúcsot Hosszú Katinka, míg az úszók rövid pályás Világkupa-sorozat tokiói állomásának második napján az egy Vk-idényben szerzett összes érem „műfajában” lépett az élre, miután az 58-adszor (majd 59-edszer) állhatott dobogóra.

A Vasas versenyzőnője tegnap győzött 400 méter vegyesen, 100 méter háton, 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen, emellett harmadik lett 400 méter gyorson.

A Gyurta testvérek szintén aranyakkal gazdagodtak. Dániel, a 200 méteres mellúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a 100 méteres mellúszás döntőjében bizonyult a legjobbnak, így az idei Vk hatodik állomásán hatodik győzelmét aratta ebben a számban.

Az összetett pontversenyben a második helyet foglalja el. Öccse, Gergely az 1500 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott magabiztosan. A 25 méteres medencében zajló Vk-sorozat befejező versenyét szombaton és vasárnap rendezik Szingapúrban.

Szerző
Frissítve: 2014.10.29. 22:50