Előfizetés

Szolnoki vereség

Hiába vezetett 12 ponttal az utolsó negyed előtt a Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata, mégis 86-80-ra kikapott a szlovén Olimpija Ljubljana együttesétől Debrecenben, az Európa Kupa harmadik fordulójában.

.A Tisza-partiak legeredményesebb játékosa Milosevic lett 16 ponttal. „Az első 35 percben jól játszottunk, uraltuk a mérkőzést, az utolsó öt percben viszont szétestünk”- nyilatkozta a mérkőzés után Dragan Aleksic, a szolnokiak vezetőedzője.

A magyar csapat egy hét múlva az orosz Himki Moszkvához látogat. Vojvodáék csoportellenfeleinek eredményei: Zenit Szanktpetyerszburg-Riga 84-70, Besiktas- Himki Moszkva 66-64.

Új hangoskönyvek a Kossuthnál

Publikálás dátuma
2014.10.30. 06:50
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Az Örkény István Könyvesboltban tegnap mutatták be a Kossuth Kiadó új hangos könyveit. Travers A csudálatos Mary Poppins című története Polyák Lilla, Andersen A kis hableány című meséje Rost Andrea előadásában jelent meg

Sokfelé viszi a muzsikát a Fesztiválzenekar

Nyár elején kezdődött és olyan nagy volt az érdeklődés és a siker, hogy újabb és újabb helyszíneken folytatja a Budapesti Fesztiválzenekar az úgynevezett „közösségi koncertsorozatát”. November 10-től egy egész héten át újabb olyan helyszíneket keres fel az országban, ahol az emberek mindennapjainak nem része a komolyzene.

Akiknek anyagi, egészségügyi, vagy más okokból nincsen lehetőségük koncertre járni, elutazni a nagyvárosokba, pláne a fővárosba, majd onnan késő este hazajutni.

A BFZ muzsikusai országszerte tíz idősotthonban, három zsinagógában, három templomban, és a három magyarországi SOS gyerekfaluban ad ingyenes koncertet, egy hét alatt összesen tizenkilencet. Ezzel az új módszerrel tizennégy városba, több ezer emberhez juttatja el a zenét.

Azok az idős emberek, akik életük utolsó éveit idősotthonokban töltik, rendkívüli hálával fogadják a számukra egyébként elérhetetlen programokat. Ezek között első helyen áll az értékes komolyzene.

Amikor júniusban öt ilyen intézménybe látogattak el a Fesztiválzenekar kamaraformációi, a sok esetben mozgásukban korlátozott idősek nagyon nagy örömmel és szeretettel, olykor könnyekkel küszködve fogadták a zenészeket. Novemberben tíz idősotthonban adnak koncertet a zenekar művészei Budapesttől Miskolcig.

Az SOS gyermekfalvak – amint ez köztudott - azért jöttek létre, hogy otthont és szeretetet nyújtsanak a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyerekeknek.

Az ott élő felnőttek nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy koncertteremben ismertessék meg a muzsika gyönyörűségével a rájuk bízott gyerekeket. A Fesztiválzenekar ezért ez alatt az egy hét alatt mindhárom gyerekfaluban, Kőszegen, Battonyán és Kecskeméten is koncertezik.

A közösségi programok egyik különösen izgalmas és nagy érdeklődést kiváltott eseményei a zsinagógakoncertek. A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következtében elnéptelenedett, elvesztették eredeti funkciójukat, nem egyet közülük méltatlan célokra használtak.

A BFZ és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ezeket a többnyire elhagyott régi épületeket újra megtöltik élettel, nemcsak muzsikával, hanem az emlékezés lehetőségével is.

Ahogy Fischer Iván fogalmaz: „Ezek az épületek emlékhelyek. Azoké, akik itt, ezek között a falak között imádkoztak, és akik sajnos már nem élnek. Megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk. Nem csak szörnyű halálukra, hanem szép életükre is.”

A zsinagógák mellett három templomban is ingyenesen koncertezik a BFZ: a leányfalui református, a zsámbéki katolikus és a budavári evangélikus templomban, ahol korabeli barokk hangszereken szólalnak majd meg Bach dallamai a zenekar barokk együttesének előadásában.