Előfizetés

Törvénytelen választás

Publikálás dátuma
2014.11.03. 06:40
Fegyveres milicisták felügyelték a szavazóhelyiségeket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SPENCER PLATT
A nemzetközi közösség tiltakozása ellenére megtartották a "választásokat" Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát lázadók által ellenőrzött Donyeckben és Luhanszkban. Ukrajna nem ismeri el törvényesnek a helyi voksolást, az ukrán biztonsági szolgálat közölte, büntetőjogi eljárást kezdeményeznek a donyecki és luhanszki "népköztársaságokkal" szemben a választások megrendezése miatt.

A lázadók szerint rendben zajlott a voksolás. A szervezők érvényességi küszöböt sem jelöltek meg, bizonytalan, hogy milyen körből mennyien adhatták le a voksukat.

A donyecki hatóságok közölték, hogy 3 millió szavazócédulát nyomattak, de interneten is lehetett szavazni. Donyeckben több mint 360 szavazóhelyiséget nyitottak meg, Luhanszkban 102 helyen lehetett voksolni, ott másfél millió szavazóra számítottak.

Donyeckben három elnökjelölt indult, de várhatóan Alexander Zaharcsenko lesz a befutó, Luhasznkban Igor Plotnyickit erősítik meg az „államfői” poszton.

A voksolás előestéjén, szombaton hat ukrán katonát öltek meg a lázadók, tizen megsebesültek. Csupán az elmúlt tíz napban több mint 300 embert öltek meg az ENSZ adatai szerint, a konfliktus kezdete óta már több mint négyezret.

Hétvégén sem hallgattak a fegyverek, lövöldözésről, ágyúzásról érkeztek jelentések. Az orosz határ túloldalán, ahová sok menekült érkezett, szintén felállítottak szavazóhelyiségeket.

Angela Merkel német kancellár előzetesen telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a kelet-ukrajnai választásokat törvénytelennek tekintik, s az európai vezetők nem fogják elismerni azokat.

Georg Streiter, Merkel szóvivője számolt be róla, hogy Merkel, Putyin, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök közös telefonbeszélgetést bonyolított.

Merkel és Hollande a donyecki és luhanszki „úgynevezett” választással kapcsolatban kifejtette, hogy bármilyen választásnak összhangban kell lennie az ukrán törvényekkel.

A német kancellár és a francia elnök egyaránt úgy vélte, hogy a voksolás megtartása sérti a szeptember elején tető alá hozott minszki megállapodást.

Washingtonban hasonló véleményt tett közzé a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Bernadette Meehan közleményben hangsúlyozta: „Óva intjük Oroszországot attól, hogy ezeket a törvénytelen szavazásokat ürügyként használja fel arra, hogy további csapatokat és katonai felszerelést küldjön Ukrajnába.”

A szóvivő különösképpen eltanácsolta ettől Oroszországot annak fényében, hogy jelentések szerint az orosz fegyveres erők ismét megerősítették jelenlétüket a kelet-ukrajnai térség szomszédságában.

Nyilatkozatban ítélte el a donyecki és luhanszki „választásokat” a NATO új főtitkára is. Jens Stoltenberg szerint e választások megsértik az ukrán törvényeket, ellentétesek a minszki megállapodásokkal, amelyeket a két „önkényesen kikiáltott” köztársaság is aláírt Oroszország mellett.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt héten úgy nyilatkozott, Oroszország el fogja ismerni a donbassi voksolások eredményét. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki sajtóbeszélgetésen elítélte a „hamis, teljes mértékben törvénytelen voksolást.

Medvegyev aláírta a gázárcsomagot

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szombaton aláírta a rendeletet, amelynek értelmében Oroszország 100 dolláros engedményt ad az ukrán gázvásárlásokra a téli hónapokra. Az engedmény akkor érvényes, ha a gáz ezer köbméterenkénti ára eléri vagy meghaladja a 333,3 dolláros árat.

Ha ennél alacsonyabb az ár, akkor annak az összegnek a harmadát engedik el. Ukrajna és Oroszország az Európai Unió közvetítésével csütörtökön írta alá a megállapodást a téli gázszállításról. A megállapodás értelmében a Gazprom három hónapos szünet után felújítja a gázszállítást Ukrajnának, a szállítás november első napjaiban megkezdődhet.

Az idei év végéig ezer köbméterenként 378 dollárért szállítják a gázt, 2015 tavaszáig pedig ezer köbméterenként 365 dollárért.A szállításokat azért állították le, mivel az ukránok hátraléka meghaladta az ötmilliárd dollárt. A megállapodás értelmében Ukrajna megígérte, hogy 2014 végéig 3,1 milliárd dollárt törleszteni fog a gázadósságból. A kedvezményes ár 2015. március 31-ig lesz érvényben.Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese

Publikálás dátuma
2014.11.03. 06:30
Gőgös Zoltán
Mit tesznek, ha Szanyi Tibor az MSZP elnökségének döntése ellenére nem fizeti vissza a gój motorosok utaztatására költött pénzt?

Az MSZP elnöksége is tisztában van azzal, hogy technikailag ezt a pénzt nem lehet visszafizetni. Ragaszkodunk ugyanakkor ahhoz, hogy Szanyi Tibor az összeget vagy rászorulók támogatására, vagy pedig olyanok brüsszeli utaztatására használja fel, akik ezt megérdemlik.

Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese

Publikálás dátuma
2014.11.03. 06:30
Gőgös Zoltán
Mit tesznek, ha Szanyi Tibor az MSZP elnökségének döntése ellenére nem fizeti vissza a gój motorosok utaztatására költött pénzt?

Az MSZP elnöksége is tisztában van azzal, hogy technikailag ezt a pénzt nem lehet visszafizetni. Ragaszkodunk ugyanakkor ahhoz, hogy Szanyi Tibor az összeget vagy rászorulók támogatására, vagy pedig olyanok brüsszeli utaztatására használja fel, akik ezt megérdemlik.