Előfizetés

Ételfertőzés - Hazaengedték a gyerekeket

Csütörtökön új megbetegedést már nem regisztráltak Kondoroson, és délután az a tizenöt gyerek is hazatérhetett, akit ételfertőzés gyanújával vittek kórházba.

Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei városban szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet. A tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre többen kezdtek el hányni, estig mintegy hatvan gyereket láttak el az orvosok. Ezután a helyi általános iskolában is rosszul lett huszonöt gyerek, és néhány felnőtt is megbetegedett. Az ügyeletes orvosoknak szerda éjjel tíz nyugdíjast is el kellett látniuk, akik hasonló tüneteket produkáltak, mint a gyerekek. A nyugdíjas otthon is ugyanabból a közkonyhából kapja az ételt, mint az oktatási intézmények.

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos elmondta: csütörtökön új esetet nem regisztráltak, a szerdán megbetegedett páciensek nagy része másnapra már sokkal jobban lett. Széklet- és hányadékmintát vettek a betegektől, a laboreredmények - amelyek várhatóan hétfőre lesznek meg - valószínűleg megerősítik a feltevést, hogy egy szezonálisan jelen lévő vírus okozta a hirtelen nagy tömegű, gyorsan - 24-48 órán belül - lezajló megbetegedéseket. A szakemberek csütörtökön is a településen voltak, felkerestek mindenkit, aki részesült a közétkeztetésben, de szerdán nem tudták megvizsgálni. 

Mint korábban írtuk, tizenhat gyermeket vittek be szerdán a gyulai kórházba, közülük tizenötöt kellett felvenni kiszáradás veszélye miatt. A gyerekek infúziót kaptak, és másnapra sokkal jobban lettek. Csütörtökön már csak néhányukat kellett infúzióval kezelni, délutánra valamennyien elhagyhatták a kórházat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei mintát vettek a szerdán ebédre felszolgált becsinált levesből és grízes tésztából, a főző- és tálalókonyhák ételmintáit már a budapesti laboratóriumban vizsgálják. Az ételkészítés biztonságosságát a helyszínen felügyelik.

Ribárszki Péter (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a konyha jelenleg is üzemel. A hivatal nem tud mást tenni, mint várja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a vizsgálati eredményeket, ezeket hétfőre ígérik.

A kondorosi polgármesteri hivatal a honlapján hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőzés elsősorban mosatlan kézzel továbbadva vagy légúton át terjed, és leginkább rendszeres kézmosással, valamint a lakókörnyezet fertőtlenítésével lehet megakadályozni.

Netadó: Deutsch azért konzultálni készül

Az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció január közepére összeálló kérdései azt hivatottak majd körüljárni, hogy az internetfelhasználók hogyan tudják minél szabadabban, minél többen és minél olcsóbban használni a világhálót - közölte a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért felelős fideszes európai parlamenti képviselő csütörtöki balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás megerősítette, hogy már a konzultáció előkészítése során is számítanak mindenkinek a véleményére, amelyeket a legkülönfélébb online felületeken várnak november közepétől. Hozzátette: az így összegyűjtött témákból állítják majd össze január közepére a nemzeti konzultáció kérdéseit. Leszögezte azt is: a nemzeti konzultáció nem az internetadóról szól majd, mert "olyan nem lesz".

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: egy digitális témáról szóló digitális konzultációra készülnek, amelynek a Magyarországon internetet használó 7,5 millió ember részese lehet, sőt, azokat is igyekeznek megszólítani, akik jelenleg még nem használják a világhálót.Deutsch Tamás megjegyezte, hogy a digitális ökoszisztémának nevezett sokszereplős rendszerbe mások mellett beletartoznak a tartalomszolgáltatók és -előállítók, de a legfontosabb szereplői az internet felhasználói. Közülük a nemzeti konzultáció legfontosabb szereplői a fiatalok lesznek, akiknek a véleményére kiemelten számítanak.  

Három év után vette át budapesti díszpolgári címét Walesa

Átvette budapesti díszpolgári címét Lech Walesa volt lengyel államfő Tarlós István főpolgármestertől csütörtökön Budapesten - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal honlapján közzétett tájékoztatásból.

A közlemény szerint Tarlós István politikai legendaként jellemezte a Nobel-békedíjas egykori politikust, aki a rendszerváltásig minden kockázatot - üldöztetést, állásvesztést és börtönt is - vállalt, hogy a magyaroknak jobb legyen. "Kevés olyan ember akad Európában, akinek ennyit köszönhetünk" - fogalmazott.

Lech Walesa azt hangoztatta: az egyesült Európában megszűntek ugyan a határok, de az államok között megmaradtak az egyenlőtlenségek. "A béke időszakát ki kell használnunk és a szolidaritás alapján meg kell állapodunk azokban az alapkérdésekben és alapértékekben, amelyekre a továbbiakban Európa épülhet." 

Walesának 2011-ben ítélte oda a díszpolgári címet a Fővárosi Közgyűlés a "kommunista diktatúra elleni áldozatos küzdelméért és a kelet-közép-európai rendszerváltozásokban vállalt meghatározó szerepéért, a demokratizálásban elért eredményeiért". A politikus akkor betegsége miatt nem tudta átvenni az elismerést.

A volt lengyel államfő Szent István-díjat is kapott a Magyar Tudományos Akadémián.