Előfizetés

VDSZ: újabb 5 évig Székely Tamás az elnök

Publikálás dátuma
2014.11.07. 12:45
Forrás: www.vdsz.hu
A sztrájktól sem riad vissza a vegyipari szakszervezet, ha a kormány megemeli a cafeteria adóját – döntött a Magyar Vegyipari-, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tisztújító kongresszusán, amelyen Székely Tamást újabb 5 évre elnöknek választották.

Újabb öt évre bizalmat kapott tagjaitól Székely Tamás, a VDSZ elnöke és Kiss Béla korábbi alelnök is a szakszervezet 35. küldöttértekezletén, november 6-án. Újraválasztásának első órájában Székely a kongresszuson elhangzottak alapján kijelentette, a vegyipari ágazat akár egy önállóan kezdeményezett sztrájktól sem riadna vissza, de mindenképpen megfontolja például a Vasas Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ha a kormány bármilyen módon megemeli a cafeteria adóját.

A küldöttek ugyanis egybehangzóan megállapodtak abban, hogy a munkavállalókat sújtó problémák közül most a cafeteria adóemelése a legveszélyesebb, még úgy is, ha a kormány pillanatnyi tervei szerint ez csak a 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásra vonatkozna. Ez ugyanis akkor is azt jelenti, hogy évente akár 300 ezer forintot is kivesznek az emberek zsebéből, mert a munkaadók a fennmaradó rész megemelt adóját nem fogják kifizetni – állítja Székely. Vagyis, évente félmillió forint helyett mindössze 200 ezer forint jut majd például iskolakezdési támogatásra, utazási hozzájárulásra és egyéb költségek kiegészítésére. Ezt a változatot a VDSZ 35. küldöttértekezlete egyhangúlag elutasította, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttes erővel fogják megakadályozni a kormány cafetria-tervét. „Ha másképp nem megy, akkor hirdessünk országos sztrájkot, vagy csatlakozzunk a mások által szervezetthez” – hangzott el a kongresszuson. Székely kiejelentette: a szakszervezet egyelőre tovább folytatja a napokban meghirdetett akcióegység szervezését, amelyhez már eddig is tucatnyi érdekvédelmi tömörülés csatlakozott, s ha a kormány nem áll el az adótervétől, akkor megkezdik egy országos sztrájk előkészítését.

A VDSZ a szociális szférában dolgozókkal is szolidáris, részt vesz a november 12-ére meghirdetett demonstrációjukon. Ezt a lépést akár már az akcióegység megmozdulásának is tekinthetjük – jelentette ki az újraválasztott elnök. 

Együtt-PM: Vida Ildikó kérje ki a róla szóló információkat!

Levélben kért nyilvános választ Vida Ildikótól Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke mikor kéri ki a személyét érintő információkat az Egyesült Államoktól.

A közlés szerint a független képviselő felhívja a NAV vezetőjét, hogy haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot André Goodfrienddel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével. Emellett kéri Vida Ildikót, hogy az átláthatóság garanciájaként hívja meg a találkozóra az atlatszo.hu oknyomozó portál, és egy tetszőleges másik médium egy-egy képviselőjét, a rendelkezésére bocsátott bizonyítékokat pedig haladéktalanul juttassa el a magyar hatóságokhoz és a nemzetgazdasági miniszternek.

Szelényi Zsuzsanna felszólítja továbbá az adóhatóság vezetőjét, hogy nevezze meg azon további személyeket, akiket tudomása szerint szintén a kitiltottak az Egyesült Államokból.

Beutazási tilalom - Az LMP az amerikai ügyvivőtől kér információkat

Levélben kérdezi az LMP társelnöke az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét arról, hogy a beutazási tilalommal sújtott magyar állampolgárokkal szemben felmerült-e bűncselekmény gyanúja.

Schiffer András pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolja, hogy M. André Goodfriendhez fordult, hogy az LMP szerint a jelenlegi szabályozás alapján is szolgáltathatott adatot az Egyesült Államok a korrupciós gyanú kapcsán.
Az ellenzéki politikus a magyar és az amerikai kormány által 2008-ban kötött megállapodásra hivatkozik, amely a bűncselekmények hatékonyabb megelőzése és leküzdése érdekében történő partneri együttműködés fokozásáról szól.

A törvényben kihirdetett megállapodás kimondja, hogy bűncselekmények megelőzése és leküzdése érdekében, a felek egyedi esetekben erre irányuló megkeresés hiányában is átadhatnak a másik fél számára személyes adatokat, amennyiben bizonyos körülmények alapján okkal feltételezhető, hogy az adott személy bűncselekményt fog elkövetni vagy követett el, vagy egy szervezett bűnözői csoportban vagy bűnszervezetben vesz részt - fejtette ki az LMP társelnöke.

Schiffer András a megállapodásra hivatkozva azt kérdezte az ügyvivőtől, hogy a kitiltott emberek esetében felmerült-e bűncselekmény elkövetésére történő előkészület, bűncselekmény gyanúja, illetve szervezett bűnözői csoportban történő részvétel, illetve, ha a fenti gyanú fennáll, a megállapodás alapján átadták-e a vonatkozó információkat a magyar fél kapcsolattartójának.

M. André Goodfriend október 20-án jelentette be, hogy hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal. Az ügyvivő korábban arról beszélt, hogy a hat embert azért tiltották ki, mert "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A kitiltást megalapozó konkrét ügyről információkat nem közölt.

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a szerdai Magyar Nemzetben megjelent interjúban ismerte el, hogy azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba, de nem tudta megmondani az okát. Ő az egyetlen, aki érintettségét nyilvánosságra hozta.