Ki kellett üríteni a Keleti környékét egy robbanószerkezet miatt

Publikálás dátuma
2014.11.08. 13:18
Fotó: Népszava
Elszállították a tűzszerészek a fővárosi Kerepesi út és az Asztalos Sándor utca sarkánál talált robbanótestet, így szombat délután fél kettőkor feloldották a környék lezárását - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede. 

A földmunkák során előkerült robbanótest egy 100 milliméteres szovjet repeszgránát volt, kilőtt állapotban. A gyújtószerkezetet a helyszínen eltávolították és megsemmisítették, a robbanótestet pedig későbbi megsemmisítésre elszállították. A repeszgránát miatt szombat délben a Kerepesi út több fontos csomópontját lezárták, és épületeket is kiürítettek, köztük a Keleti pályaudvar irányító központját, a Fővárosi Csatornázási Művek és a Főtaxi épületét

Szerző

MSZP: gyermek- és családellenes a jövő évi büdzsé

Publikálás dátuma
2014.11.08. 12:50
Illusztráció/Thinkstock
Gyermek- és családellenesnek tartja az MSZP a 2015-ös költségvetést. A szocialisták arra szólítják fel a kormányt, tegyen le arról a szándékáról, hogy munkaviszonyhoz köti a családi pótlék kifizetését.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatóján leszögezte: a családi pótlék a gyereknek jár, azért a szülő kapja meg, mert a gyereknek nem tudják utalni.

A kormány terveiben a megszorításoknál mindenképpen a család az első, azt sújtja leginkább - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint van pénz, csak a pénz "áramlási irányát meg kell fordítani", mert eddig a szegényektől vettek el és gazdagoknak adtak.

Korózs Lajos a megszorításokra példaként hozta fel a kozmetikai termékekre is kivetett termékdíjat, amit babaszappan-, dezodor-, tusfürdő és testápolóadónak nevezett. Hozzátette: a cafeteria adóterhének emelése legalább 20 ezer forintot vesz ki a családok zsebéből. Azt a kormánypárti állítást pedig, hogy sokkal több pénz jut gyermekétkeztetésre, hazugságnak minősítette. Emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint 20 milliárd forintot csoportosított át a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz az önkormányzatok gyermekétkeztetésre fordítható forrásaiból.

Korózs Lajos kifogásolta azt is, hogy tavalyhoz képest 100 milliárddal, idénhez képest pedig 75 milliárd forinttal csökken a gyermekes családokra fordítható támogatás a költségvetésben a nemzeti család- és szociálpolitikai alapban. Elmondta, ebben az alapban van a többi között az anyasági támogatásra, családi pótlékra fordítható összeg. Az ellenzéki képviselő szerint a kormánynak csak "az az ötszáz embernek a sorsa fontos, amelyik a szuperelithez tartozik, amelyik az orbáni hatalmat megtámasztja anyagilag".

Kérdésre válaszolva Korózs Lajos nem értett egyet azzal a kormányzati elképzeléssel sem, hogy csökkentenék a segélyekre fordított forrásokat és növelnék a közmunkára fordíthatóakat. Segélyekre szükség van; a munkavállalók a jövedelmükből adót és járulékot fizetnek a többi között azért, hogyha bajba kerülnek, akkor az államtól viszonzásként kapjanak valamit - tette hozzá.

 

Szerző
Frissítve: 2014.11.08. 13:17

Könyv, ropi, türelem - Órás késések a vasútnál

Publikálás dátuma
2014.11.08. 12:00

Elromlott a vasúti biztosítóberendezés szombat reggel Szolnok és Szajol között, ezért a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalakon 40-60 perces késéssel közlekednek a vonatok.

A Mávinform közleménye szerint a még nagyobb késések elkerülése érdekében egyes vonatokat összekapcsolnak Szolnokon, Törökszentmiklóson és Mezőtúron. A menetrend szerinti közlekedés csak a kora esti órákra állhat helyre.

Szerző