Előfizetés

Jelöltek az európai Oscarra

Az Európai Filmakadémia bejelentette, kik a jelöltek az idén az európai filmdíjakra. Az Akadémia több mint háromezer fős tagsága ezuttal 27. alkalommal dönthet a győztesekről, akik a díjátadó ceremónián vehetik át elismeréseiket december 13-án Rigában, Európa Kulturális Fővárosában.

A sevillai Európai Filmfesztiválon közzétett listán magyar film és magyar alkotó - sajnos - nem szerepel.

A legjobb film díjára jelöltek:

Lavina (Svédország/Dánia/Franciaország/Norvégia), rendezte Ruben Östlund;

Ida (Lengyelország/Dánia), rendezte: Pawel Pawlikowski;

Leviatán (Oroszország), rendezte Andrej Zvjagincev;

A nimfomániás rendezői változat 1. és 2. rész (Dánia/Németország/Franciaország/Belgium), rendezte Lars von Trier

Téli álom (Törökország/Franciaország/Németország), rendezte Nuri Bilge Ceylan;

A legjobb európai vígjáték:

Carmina megoldja (Spanyolország), rendezte: Paco Leon

Le Week-end (Egyesült Királyság), rendezte: Roger Michel;

The Mafia Only Kills int he Summer (Olaszország); rendezte: Pierfrancesco Diliberto;

Legjobb európai rendező:

Nuri Bilge Ceylan (Téli álom)

Steven Knight (Locke)

Ruben Östlund (Lavina)

Paweł Pawlikowski, (Ida)

Paolo Virzi (Human Capital)

Andrej Zvjagincev (Leviatán)

Legjobb európai színésznő:

Marian Alvarez (Wounded)

Valeria Bruni Tedeschi (Human Capital)

Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka)

Charlotte Gainsbourg, (A nimfomániás rendezői változat 1. és 2. rész)

Agata Kulesza (Ida)

Agata Trzebuchowska (Ida)

Legjobb európai színész

Brendan Gleeson (Kálvária)

Tom Hardy (Locke)

Alekszej Szerebrjakov (Leviatán)

Stellan Skarsgård (A nimfomániás rendezői változat 1. és 2. rész)

Timothy Spall (Mr. Turner)

Ezen kívül odaítélik még a legjobb forgatókönyv díját is. Berlinben héttagú zsűri döntött a legjobb operatőr, vágó, látványtervező és jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök díjáról is.

Közelkép - Kertész Imre 85 éves

A magyar irodalomnak mindeddig egyetlen Nobel-díjasa, Kertész Imre tegnap töltötte be nyolcvanötödik életévét. Isten éltesse még nagyon sokáig.

Mondhatnánk talán, van valami „sorszerűség” is abban, hogy éppen azon a napon született, amelyen a magyar költő óriást, Radnóti Miklóst megölték Abdán, nem is nyilas pribékek, hanem a Horthy-rendszer „snájdig” katonatisztjei.

Radnóti a holokauszt egyik áldozata volt, Kertész Imre szerencsés túlélője, tanúja, aki veleszületett tehetsége okán hűséges és megrázó tanúvallomást adott a világnak a förtelmek förtelméről.

Ezt díjazta a „Sorstalanság” elismerésével a nagy tekintélyű nemzetközi zsűri. Több olyan irodalmi Nobel-díjas van, akinek a műve örök értékű, de azon az egyetlen alkotáson kívül sok más kötete lassan elfelejtődött.

Kertész Imre az író, noha hihetni lehetne, a haláltáborok világának eseményeiben nagy változatosságot nem kínál, mégis egész oeuvre-t kerekített belőle. Európa és a világ tömérdek nyelvére lefordítva, nemzedékeket nevelve velük. Élő és szüntelenül jelenlévő „lágerirodalmat”.

A konzervatív magyar kormányzat az idén - elismerve az életmű nemzetközi értékét - Kertész Imrének is odaítélte a legrangosabb állami kitüntetést, a Szent István díjat.

Akadtak kétkedők, akik tamáskodtak, megköszöni, de nem veszi át, mert túlságosan jó viszonyban nincs az illetékesekkel, De szerencsére mindkét oldal bölcs volt.

Orbán Viktor is, aki kellő tisztelettel köszöntötte a Mestert, Kertész Imre is, aki illő áhítattal fogadta el a rangos díjat, és kifejtette azt is, az okos sokoldalúság az, amire mindannyiunknak szükségünk van. Szép ünnepség volt.

Kertész Imre egyébként egyes hírek szerint gyöngélkedik, de dolgozik, A kitüntetéssel szinte egy időben, az idén tavasszal jelent meg legújabb kötete, „A végső kocsma”, amelyben inkább amolyan esszészerű rövidebb írásokban, többnyire filozofikus gondolatokkal fejti ki nézeteit mindarról, ami töprengésre készteti. Újabb gondolatokra serkent. Fiatalít, buzdít tovább.

Meghalt Gera Zoltán

Publikálás dátuma
2014.11.08. 13:42

Meghalt Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

A közlemény szerint Gera Zoltán pénteken hunyt el,  a Kossuth-díjas művész  91 éves volt..

Gera Zoltán a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze. Tévés sorozatokban is maradandót alkotott, emlékezetes szerepformálásai voltak A Tenkes kapitányában, a Borsban, a Robog az úthengerben és a Nyolc évszakban is - idézte fel az államtitkárság. Gera Zoltánt az Emmi saját halottjának tekinti.

Gera Zoltánt idén áprilisban választották a nemzet színészei közé az április 4-én elhunyt Szabó Gyula helyére.  

A cím korábbi birtokosai: Agárdy Gábor (2006-ban hunyt el), Bessenyei Ferenc (2004-ben hunyt el), Darvas Iván (2007-ben hunyt el), Garas Dezső (2011-ben hunyt el), Kállai Ferenc (2010-ben hunyt el), Lukács Margit (2002-ben hunyt el), Raksányi Gellért (2008-ban hunyt el), Sinkovits Imre (2001-ben hunyt el), Zenthe Ferenc (2006-ban hunyt el), Komlós Juci (2011-ben hunyt el), Szabó Gyula (2014-ben hunyt el).

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden. 1939-ben kezdett játszani a Belvárosi Színházban, majd 1940-ben Inke Rezső vándortársulatához került, de 1942-1944 között dolgozott Rév István bábszínházánál is. 1944-től Szegeden szerepelt, előbb a Városi Színház, majd az Ifjúsági Színház társulatában. 1945-ben a Magyar Néphadsereg Színházának (később újra Vígszínház) tagja lett.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1947 és 1950 között végezte el. 1966-ban egy évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1967-ben a Mikroszkóp Színpad alakuló társulatába szerződött, ahol 1980-ig játszott. 1980-1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1987-1992 között a Radnóti Miklós Színház művésze. 1992-től döntött a szabadfoglalkozású státusz mellett.

Egyik kezdeményezője volt a Magyar Színészkamara létrehozásának. Anyanyelvi szinten beszélt és olvasott angolul, németül, franciául. Pályája során számos karakter- és epizódszerepet alakított, hihetetlen átéléssel. Első filmszerepét 1943-ban kapta, majd az 1950-es évek közepétől több mint száz filmben játszott kisebb-nagyobb epizódszerepet, szinte folyamatosan foglalkoztatták szinkronszínészként. Munkája elismeréseként 1985-ben Érdemes művész kitüntetést, 2002-ben a 33. Magyar Filmszemlén életműdíjat, 2004-ben kiváló művész címet kapott. 2012-ben a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést vehette át, 2013 márciusában pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Gera Zoltán áprilisban a távirati irodának nyilatkozva azt mondta: kimondhatatlan öröm számára a cím elnyerése, szívet melengető érzés számára kollégái megbecsülése. "90 éves vagyok, és nehezen tudom kifejezni az örömömet" - tette hozzá a színművész.

A Nemzeti Színház közleményben tudatta:  A művészre ma este a Nemzeti Színházban Gorkij: Éjjeli menedékhelyének premierje előtt egy perces néma csenddel emlékeznek.